Ankieta

Czy wystartowałbyś w kategorii solo unsupported?

tak
nie

Autor Wątek: Kategoria solo  (Przeczytany 10187 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Kategoria solo
« 18 Wrz 2020, 09:10 »
Pozwolę sobie wsadzić kij w mrowisko :)
W związku z popularyzacją ultrakolarstwa i legendy samego MPP, mamy już oficjalne punkty wsparcia jak ten w Sierpcu, ale jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne "społeczne inicjatywy", jak https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=388490635874162&id=113549170034978. Tu, według monitoringu z wsparcia skorzystało już zaledwie kilka osób.

Ja rozumiem, że ultra w formie rajdu turystycznego robią się coraz popularniejsze. Wraz z nimi pojawiają się kibice którzy chcą dla swoich idoli tego co najlepsze. Z własnych domów wiemy, że niektórzy, to już zawsze będzie karmić, taka tradycja :) Ile takich "inicjatyw społecznych" było nie wiadomo, bo nie wszyscy idą z tym na FB, ale pewnie nie są to pierwsze tego typu inicjatywy w historii MPP. Zanim padną argumenty, że to nie wyścig o złote gacie, pytanie, ile osób było by zainteresowanych kategorią solo unsupported, żeby wyraźnie oddzielić rajd turystyczny który będzie dryfował ku formule Wisły 1200 od klasycznego wyścigu?
Nie umiem zrobić ankiety, więc stworzyłem wątek :) Ja bym chętnie pojechał solo.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Kategoria solo
« 18 Wrz 2020, 09:32 »
Pomogłem z ankietą ;-) Skoro jest chęć dyskusji, niech się ona odbywa, byleby na niskim poziomie emocji. ;)

Czy zawodnik solo unsupported powinien odmówić każdego wsparcia, tj. również tego wynikającego z samego spotkania z bliskimi?
Czy będąc sennym o drugiej w nocy może zadzwonić do kogoś bliskiego by rozmową zwalczyć senność?
Co w sytuacji gdy na jakimś podjeździe kibice na wzór TdF będą malować nazwisko tego zawodnika?  ;)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 18 Wrz 2020, 09:37 »
O dzięki :) Ja bym to pytanie sofrmułował: "czy wystartowałbyś w solo?" a nie "czy powinna powstać?", bo osobom nie zainteresowanym niekoniecznie przeszkadza to, że część ludzi jedzie na innych zasadach.
Apropos konkretnych zasad, to jest do dogadania, jest TCR, jest MRDP, gdzie takie zasady obowiązują i jakoś się sprawdzają.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Wrz 2020, 09:46 »
Poprawiłem pytanie. Odpowiadających prosimy o dobre zastanowienie się, gdyż widać kto na co głosuje. Jeżeli taka kategoria ewentualnie kiedyś powstanie, to nie ma zmiłuj, wszyscy głosujący na "tak" nie będą mieli innego wyjścia  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 18 Wrz 2020, 09:52 »
Pytanie i odpowiedzi dalej nieprecyzyjne. Intencją chyba było "mając do wyboru solo unsupported oraz solo supported wybralbym: 1. Zawsze unsupported 2. Zawsze supported 3. Czasami tak czasami siak".

Ewentualnie większa szczegółowość: tylko unsupported, preferuje unsupported ale pojadę supported gdy brak wyboru, jest mi obojętne,  preferuje supported ale pojadę unsupported gdy brak wyboru, tylko supported
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2020, 09:57 PiKa »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Wrz 2020, 10:11 »
@MaciekK: Chyba jednak to nie będzie kij w mrowisko albowiem  dwa pierwsze ustępy regulaminu MPP mówią:
I. POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Maraton Północ – Południe (zwany dalej: Maratonem) jest imprezą w formie rajdu turystycznego, organizowaną przez Stowarzyszenie Koło Ultra z siedzibą w Warszawie, wpisane do rejestru stowarzyszeń, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000775279 (zwane dalej: Organizatorem).
2. Maraton nie ma charakteru zawodów sportowych, a Organizator podaje czasy przejazdu tylko w celach promocyjnych związanych z wizualizacją strojów kolarskich, na które uczestnik może złożyć zamówienie po ukończeniu Maratonu.

Poza tym trasa MPP jednak nie wiedzie po pustyni więc trudno byłoby rzetelnie zweryfikować takie "pure unsupported". A propos punktów wsparcia to chyba nie ma fizycznej możliwości ich zabronić a zawodnicy mogą zupełnie nie mieć wpływu na ich powstawanie. Nawet argument "dostępne dla wszystkich" jest trudny do obrony bo jest mnóstwo miejsc na trasie, które z racji różnego tempa jazdy uczestników nie będą dostępne dla wszystkich (ktoś przyjedzie za późno, ktoś za wcześnie itp.)   
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 18 Wrz 2020, 10:40 »
Poza tym trasa MPP jednak nie wiedzie po pustyni więc trudno byłoby rzetelnie zweryfikować takie "pure unsupported".   
Powyższe zdanie dotyczy dowolnego wyścigu ultra. Najważniejsza jest gentelmeńska umowa ;)

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2018
« 18 Wrz 2020, 10:59 »
Poza tym trasa MPP jednak nie wiedzie po pustyni więc trudno byłoby rzetelnie zweryfikować takie "pure unsupported". A propos punktów wsparcia to chyba nie ma fizycznej możliwości ich zabronić a zawodnicy mogą zupełnie nie mieć wpływu na ich powstawanie. Nawet argument "dostępne dla wszystkich" jest trudny do obrony bo jest mnóstwo miejsc na trasie, które z racji różnego tempa jazdy uczestników nie będą dostępne dla wszystkich (ktoś przyjedzie za późno, ktoś za wcześnie itp.)

Można to łatwo rozdzielić na punkty komercyjne, z których można korzystać i niekomercyjne, z których nie można.
Do punktów komercyjnych zalicza się na przykład serwisy, stacje, sklepy, hotele itp.
Do punktów niekomercyjnych - kibice, rodzina, znajomi.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2020, 11:07 KrzysiekW »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 18 Wrz 2020, 11:28 »
Wprowadzenie kategorii solo to wprowadzenie podziałów. Nie podoba mi się ten pomysł.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 18 Wrz 2020, 11:40 »
zostawcie jeden z nielicznych(jak nie jedyny)  wyścigów ze wspólnym startem i jedną klasyfikacją ... "esencja pjurkolarstwa"  , ktoś chce być solo czysty , nie ma problemu , żadne nakazy , zakazy , inicjatywy mu tego nie odbiorą.

« 18 Wrz 2020, 12:01 »
Ale kto mówi o rezygnacji ze wspólnego startu? To jest super.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Wrz 2020, 12:02 »
Można to łatwo rozdzielić na punkty komercyjne, z których można korzystać i niekomercyjne, z których nie można. Do punktów komercyjnych zalicza się na przykład serwisy, stacje, sklepy, hotele itp. Do punktów niekomercyjnych - kibice, rodzina, znajomi.

A czy dzieci sprzedające owoce przy drodze to punkt komercyjny czy niekomercyjny?
Jeśli odpowiesz, że komercyjny to co w wypadku jeśli są to dzieci któregoś zawodnika? :wink:

Podobnie myślę:

zostawcie jeden z nielicznych(jak nie jedyny)  wyścigów ze wspólnym startem i jedną klasyfikacją ... "esencja pjurkolarstwa"  , ktoś chce być solo czysty , nie ma problemu , żadne nakazy , zakazy , inicjatywy mu tego nie odbiorą.

I chciałbym sobie MPP przed jeszcze przed sześćdziesiątka przejechać niekoniecznie wcześniej studiując regulamin objętością przekraczający konstytucję RP :icon_smile:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 18 Wrz 2020, 12:25 »
Ale kto mówi o rezygnacji ze wspólnego startu? To jest super.
gdzieś w definicji solo unsupported czy pure unsupported  to tkwi , wiem ,że można od razu zrezygnować z dobrodziejstw kolarskich i od razu puścić koło i od startu być w zgodzie z definicją , ale jak ma być osobna klasyfikacja to powinien być i pod to regulamin , a jak regulamin to start już niekoniecznie wspólny , albo z rozwiązaniami jak na BBT , niekoniecznie idealnymi ...
Jeden start , jedna klasyfikacja ...

« 18 Wrz 2020, 12:28 »
BBT w żaden sposób nie może być źródłem inspiracji do wyścigów bez wsparcia. TCR, RTP ze startem wspólnym radzą sobie wyśmienicie. Jak dobrze przeczytasz regulamin MPP, to niewiele by trzeba było zmienić, bo on w tej chwili zakłada właśnie unsupported, tyle, że z dozwoloną jazdą w grupie.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 18 Wrz 2020, 12:36 »
A czy dzieci sprzedające owoce przy drodze to punkt komercyjny czy niekomercyjny?
Jeśli odpowiesz, że komercyjny to co w wypadku jeśli są to dzieci któregoś zawodnika? :wink:

Takie absurdalne pytania można produkować do każdego punktu regulaminu. Ja bym to potraktował na zdrowy rozsądek. Jeżeli te dzieciaki zwykle wychodzą tam sprzedawać jabłka to spoko, jak wyjdą bo tata jedzie, to już średnio.
Zresztą powyższa odpowiedź to jest stan obecny regulaminu ;)

To jest dyskusja na temat stworzenia dodatkowej klasyfikacji. Nikt Ci nie każe w niej startować ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum