Autor Wątek: Ultra Sudety Gravel Race 2021  (Przeczytany 13970 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Ultra Sudety Gravel Race 2021
« 18 Cze 2021, 16:58 »
Po części tak jest jak piszesz, limity są tu łatwiejsze niż na szosie, gdzie już nieliczni nocą nie jeżdżą. Ale też weź pod uwagę ważną sprawę - nocą na szosie tracisz tylko trochę na prędkości, natomiast w terenie tracisz dużo więcej, to też trzeba wziąć pod uwagę przy porównaniach i długości limitu.

I też nie ma co robić z tego zagadnienia - imprezy są dla ludzi, a jak się zrobi takie z ekstremalnym limitem to chętnych będzie 1/10, albo jeszcze mniej. Weź pod uwagę, że dla części z tych osób co teraz przejadą koło limitu to będzie dopiero początek przygody, a za rok-dwa wrócą tu sporo mocniejsi, z doświadczeniem, z mocną nogą itd. A ta konkretna impreza - na pewno łatwa nie jest i nie lekceważyłbym tego. Jest tu od diabła gór, niewiele asfaltów, pełna patelnia, a limit wcale nie jest turystyczny, tego już "kanapowiec" nie przejedzie, od Wisły 1200 to sporo wyższa półka trudności. Nawet od PGR, bo PGR przy podobnej konstrukcji trasie rzeczywiście jest pod gravel, a tu jednak mocniej to skręca w kierunku MTB, co widać choćby po czasie zwycięzcy (który zbliża się już do mety), o parę godzin dłuższym niż na PGR.

A skalą wysiłku to jest odpowiednik 1000km na szosie, bo wyniki czołówki będą bardzo zbliżone do tych z BBT. Limit trochę łagodniejszy, ale na pewno to nie jest bułka z masłem.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 18 Cze 2021, 20:22 »
Krzysiek, debiutant co dojechał na 2 miejscu (aktualnie tylko Radek i Krzysztiof ukończyli) napisał ze żołądek mu wysiadł w środku nocy, nie mógł nic jeść - niczym ja w PZ :) Z rana znowu upał, w sklepach pił tylko jogurty. Od rana walczył aby do mety dojechać. Na mecie zapowiedział, że następnego razu już nie będzie - ale każdy debiutant tak mówi :) Rewelacyjnie jedzie jego żona. Do mety już tylko 80 km. No i jej stats również powalają!

Moving Time: 1 d 09 h 55 m (91%)
Stopped Time: 0 d 03 h 19 m (9%)
Polski Klub MTB

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Cze 2021, 20:36 »
to nie jest bułka z masłem

Z tym się zgadzam.

Napisałem tylko, aby nie wyciągać daleko idących wniosków nt. trudności, tylko na podstawie liczby zawodników DNF.

Offline Mężczyzna jazlasu

• Miasto:
  • Na forum od: 25.12.2019
« 18 Cze 2021, 22:49 »
Coś wygląda na to że Wiki wycof chyba zaliczył bo już jest pod Kłodzkiem, pewnie coś że sprzętem. A Radek Gołębiewski tradycyjnie prowadzi, wygrywa każdy wyścig terenowy w którym jedzie  ;). Jedyny raz gdzie ktoś go dał radę objechać to było GMRD w 2019, ale to był szosowy wyścig.

Radek jeszcze przegrał :), tzn zajął drugie miejsce w gravelowej Robinsonadzie, która odbyła się w ubiegłym roku w sierpniu. Wygrał Bartosz Przybylak. Ja byłem ósmy.

Mariobiker

• Gość
« 19 Cze 2021, 07:11 »
Ze znajomych z ultra-peletonu jedzie Grzesiek Szamrowicz. Jest na 445 kilometrze (17 miejsce).

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 20 Cze 2021, 19:43 »
No cóż, sprzęt wytrzymał chociaż gravel nie był najlepszy na tego typu trasie. Gorzej z jego napędem. Upał pozbawił mnie sił już podczas pierwszego dnia. Jeszcze silą woli dotarłem do najwyższego punkt na trasie (schronisko pod Śnieżnikiem) w większości był to wypych. Zjechałem w dół, przespałem się, ponieważ siły nie wróciły nie pozostało nic innego jak powrót asfaltami do bazy. Poza upałami dobijały mnie wyjątkowo długie, chociaż w większości łagodne podjazdy. Na świeżo nie stanowiły przeszkody, w miarę pokonanego dystansu coraz częściej kończyły się pchaniem roweru. Trochę brakło odpowiedniego przełożenia ale i tak główną przyczyna nie tylko mojego wycofu była temperatura.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Cze 2021, 21:54 »
To samo było na Krwawej Pętli, upał zniszczył ludzi. Z wszystkich przeciwności pogodowych jakie czekają na rowerzystów wysoka temperatura jest chyba najgorsza. Niby da się jechać, ale siły to potrafi wyssać bardzo szybko, a gdy lekko przegniemy to organizm upomni się o swoje. Te wyścigi w ostatni, bardzo ciepły weekend (Sudety i Krwawa) dobrze to pokazały, za większość wycofów odpowiada właśnie upał.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 20 Cze 2021, 22:58 »
no to zapowiada się, że Pyra będzie miała warunki idealne. Najpierw popada przed maratonem, a jak już ruszą... będzie przyjemnie ciepło  ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Tomasz Zakolski

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 18.03.2019
« 22 Cze 2021, 05:58 »
Przejechałem to i razem z Tomkiem Zatorskim zajęliśmy zaszczytne przedostatnie i ostatnie miejsce... znaczy się na godzinę przed limitem.
W zasadzie szło nam całkiem nieźle, tak w dwóch trzecich stawki, ale za nami ludzie zaczęli rezygnować i byliśmy ostatnimi, którzy ukończyli trasę.
Wyścig to na razie najtrudniejsze, co jechałem. Głównie przez pogodę. Bardzo źle znoszę upały, a tu trafiły nam się takie po 35 stopni w cieniu.
Sama trasa w większości bardzo malownicza, ciekawa i warta przejechania również turystycznie z większym skupieniem na wszystkich okolicznych smaczkach.
Po ostatnim wysypie gravelowych wyścigów postanowiłem organizatorom dać szansę i wiedząc, że to góry, liczyłem na gładkie szuterki. Pamiętałem drogi z Gór Sowich, widziałem, jak wyglądają drogi leśne w Kotlinie Jeleniogórskiej i założyłem, że tu będzie podobnie.
Takie założenie okazało się błędne, bo już pierwszego dnia było widać, że teren jest pod MTB i ludzie, którzy takie rowery wybrali, jadą sprawniej. Sam zostawiłem w domu lekkiego sztywniaka na plusowych oponach, który pozwoliłby mi odpoczywać na zjazdach a na podjazdach nie byłby wiele cięższy od gravela.
Drugie założenie to jazda nocą. Zmęczenie upałami, w zasadzie na granicy odwodnienia, bo po południu nie chciało mi już wchodzić jedzenie, wymusiło noclegi z możliwością schłodzenia się pod prysznicem i regeneracji. Z drugiej strony na gravelu mając nawet bardzo dobre lampy bałem się, że gdzieś się wyłożę, czy uszkodzę sprzęt, a niewiele ujadę.
Podsumowując: wyścig jest bardzo trudny, z limitem wyśrubowanym, wymagającym terenem. Prowadzi przez piękne tereny, a trasa jest wytyczona ciekawie i konsekwentnie przez pasma gór. Nie jest to jednak wyścig dla graveli, bo wtedy przyjemność z jazdy często jest wątpliwa, a wysiłek zdecydowanie większy. Na rowerze MTB byłaby to niezła wyrypa, sporo frajdy no i skuteczność też o wiele większa.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 22 Cze 2021, 07:45 »
Dokładnie jak opisałeś. Z tego co czytałem było dużo dyskusji w sieci i grupach dyskusyjnych właśnie w temacie tego, że organizatorzy promowali ten wyścig jako typowo gravelowy a to jak się okazało kompletnie nie miało przelożenia na teren. Były nawet głosy aby tych z fullami czy MTB z automatu dać DSQ co uważam za lekką przesadę.

Gratuluję hartu ducha i ukończenia w limicie. Z Tomkiem Zatorskim znamy się już troszkę i sporo przygód po drodze zaliczył. Zresztą na grupie twardo kibicowaliśmy wam do końca. To ważne aby podzielić się swoimi spotrzeżeniami po wyścigu aby na kolejnej edycji nie było takiego rozczarowania.

Swoją drogą zastanawiam się tylko czy organizator za rok zmieni nazwę i zastąpi słow GRAVEL na jakieś bardziej precyzyjne?
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna karolg

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 23.01.2013
« 22 Cze 2021, 10:30 »
Nie jechałem, ale czytając relacje odnoszę wrażenie że to całkiem ciekawy wyścig był. Pojechałbym, oczywiście nie na szosie (tzn gravelu..). Brakuje tego typu imprez, tzn mtb ale bez hardkoru - jak to miejscami było na carpatii.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Cze 2021, 11:35 »
było dużo dyskusji w sieci i grupach dyskusyjnych właśnie w temacie tego, że organizatorzy promowali ten wyścig jako typowo gravelowy a to jak się okazało kompletnie nie miało przelożenia na teren.

Tak jest ostatnio chyba po każdej tzw. "gravelowej" imprezie.

Przecież trasa była znana i można było sobie samemu ocenić czy to jest trasa "gravelowa" czy terenowa.

Brakuje tego typu imprez, tzn mtb ale bez hardkoru - jak to miejscami było na carpatii.

Z mojego punktu widzenia, największą wadą Carpatii jest mieszanie terenu i dróg. Osobiście wolałbym trasę czysto terenową. Niby kilkaset kilometrów trasy, z większość poprowadzona drogami.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2021, 12:05 »
Tak jest ostatnio chyba po każdej tzw. "gravelowej" imprezie.
Przecież trasa była znana i można było sobie samemu ocenić czy to jest trasa "gravelowa" czy terenowa.
Żeby samemu ocenić to trzeba trasę po prostu mieć przejechaną, to nie szosa, gdzie sprawdzisz na StreetView. To jest zadanie organizatora, za to mu się płaci by wytyczył trasę zgodnie z nazwą. Tutaj po narzekaniach widać, że ten "gravel" jednak był naciągany, ale np. PGR to rzeczywiście jest wyścig gravelowy, choć oznacza to też większą liczbę asfaltów. Bo po prostu w Polsce nie ma tylu klasycznych szutrów by z tego udziergać 100% szutrowy wyścig. Z tego co pamiętam to organizatorzy z Koła Ultra robili rekonesansy w Sudetach i zrezygnowali z pomysłu, bo ciężko było zrobić sensowną całość. Tutaj widać, że trasa jest ciekawa, ale na MTB.

Z mojego punktu widzenia, największą wadą Carpatii jest mieszanie terenu i dróg. Osobiście wolałbym trasę czysto terenową. Niby kilkaset kilometrów trasy, z większość poprowadzona drogami.

W ogóle takich wyścigów nie jeździsz, a jednocześnie od organizatorów oczekujesz najbardziej hardkorowych wersji jakie są możliwe do przeprowadzenia. Ja uważam, że trasa Carpatii jest dobrze wyważona, spinanie się by całość na siłę jechać terenem - to z punktu widzenia jadących byłaby męczarnia, doszłaby kupa kolejnych wypychów. Już tu był kolega Marszy co też przed pierwsza Carpatią tak wielce narzekał na trochę asfaltów w Bieszczadach, że co to ma być na terenowym wyścigu. Tylko wysiadł gdzieś pod Korbielowem  :lol:. To jest na tyle ciężka trasa, że nie ma już sensu dokładać więcej do pieca - bo przez to większość uczestników straci przyjemność z takiej jazdy. Nie wolno zapominać, że wyścigi robi się dla ludzi, a nie dla idei.. Jaki ma sens robienie czegoś co 1% ekstremalistów uzna za fajny projekt, a 99% będzie na to kląć?

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 22 Cze 2021, 14:05 »
Co ciekawe za parę tygodni zasuwa Gravel Attack na tym samym terenie :) Chwilami nawet dokładnie tą samą trasą. Trochę krótszy - 412km/8100m czy jakoś tak. Mamba zdaje się ostrzy sobie zęby; ponoć miała nie jechać, ale DNF-owy USGR pozostawił duży niedosyt :) Trasa ma być dużo bardziej "flow" i "gravel". Pozostaje zaczekać na pierwsze relacje, to rozstrzygnie czy da się zrobić coś z dużym G w nazwie w tej części Sudetów :)

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 22 Cze 2021, 14:19 »
Z Q&A https://www.facebook.com/gravelattackrace/videos/1195440184213681 wynika że trasa są pod gravel. Zobaczymy...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum