Cytat: Wilk w 18 Paź 2020, 19:21Gdzie wagowo masz podobnie, jak typowy bagażnik to już jest 700g?Tytanowy Tubus Airy - wg producenta 360g, wg sprzedawców (waga rzeczywista) 281g. Aktualna cena 138,95 EUR.
Gdzie wagowo masz podobnie, jak typowy bagażnik to już jest 700g?
Dlatego napisałem o zapasach wody, a nie o wodzie do picia. W końcu nie pije się jednocześnie z czterech bidonów. Do picia wystarczy jeden bidon. Reszta to zapas, czy do picia, czy na biwak, itp. To nie wyścig, gdzie niby każda sekunda się liczy.
Litrowy bidon potrafi ważyć ponad 100g, do tego koszyk + śruby, litrowa butelka PET to ok. 29g. 2-3 litrowy bukłak łącznie wyjdzie jeszcze lżejszy i poręczniejszy. Najtańszy sposób na zrzucenie wagi, Jak by chcieć tyle zrzucić na rowerze czy biwaku/kuchni - trzeba by sporo dopłacić. W górach, jak się wciąga/nosi rower to się takie drobiazgi, razem wzięte, czuje. Jak już rzeźbić niewygodny sposób pakowania bikepackingowego, to warto nie dowalać wagi w innym miejscu.
Bukłaki fajna sprawa, ale plecaka nie lubię za bardzo wozić na garbie.... No ale jak będę musiał to już założę.
Ja miałem na myśli bukłak zawieszony na kierownicy. Jak worek, na własnych szelkach (Ortlieb, MSR, itp.). Normalnie pusty - nie zajmuje miejsca ani nie waży istotnie, jak potrzeba wody, napełnia się bukłak, podwiesza na kierownicy i ... jedzie dalej. Nie potrzeba rezerwować miejsca, tracić wolnych insertów, obwieszać się zbędnymi koszykami, itp.
W sumie jaki sens jest wozenie bidonow tylko na widelcu jak nie można tego sięgnąć podczas jazdy. Nawet sięgając bidonu to akrobacje są niezłe.
Cytat: zwierzak w 19 Paź 2020, 17:37W sumie jaki sens jest wozenie bidonow tylko na widelcu jak nie można tego sięgnąć podczas jazdy. Nawet sięgając bidonu to akrobacje są niezłe.To nie jest miejsce na używanie w czasie jazdy, tylko do transportu czy wody, czy bagażu.
Czy się nie martwie o muła roboczego. Trochę tak, lecz rower jest do tego stworzony. i nie mam miejsca na 2 rowery, a co dopiero 2 razy wywalac kase aby jedno stalo i kurzyło się. Rama jest całą zabezpieczona antykorozyjnie i cały trójkąt jest zafoliowany.
@PABLO wciąż masz tego Ronajna? ^^ Porównywałeś komfort ramy z jakąś konkurencyjną stalówką może?