Autor Wątek: Bombtrack hook ext 2020  (Przeczytany 17562 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Bombtrack hook ext 2020
« 19 Paź 2020, 21:48 »
Na co dzień jeżdżę na stalowym Genesis Croix de Fer.

Dzięki za opinię - bo właśnie nie miałem kiedykolwiek okazji porównać w identycznym terenie framesetu 'made in china' z jakimiś renomowanymi rurkami jak w Gienku. A wspominanie 'z pamięci' jak się jeździ na danym rowerze jest często nacechowane moimi odczuciami wizualnymi/sympatią do producenta ;P

Gdyby nie nagie prowadzenie linek w CdF, to już bym go pewnie trzymał w garażu...

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Paź 2020, 21:56 »
Gdyby nie nagie prowadzenie linek w CdF, to już bym go pewnie trzymał w garażu...

Miałem podobne wątpliwości, a teraz wiem, że to najlepsze rozwiązanie!

- bezproblemowa wymiana linek (ostatnio zerwała mi się linka przerzutki tylnej w Beskidach - wymieniłem od ręki. Bez tego miałbym sporo rzeźbienia żeby wrócić do bazy - tyle podjazdów). Słyszałem jak ludzie rzeźbią, jak im się linka zrywa przy wewnętrznym prowadzeniu linek.

- minimalne opory, sztywno

- czyściutko

- łatwa regulacja podczas jazdy (jak się coś akurat rozreguluje) - baryłka w zasięgu ręki

... niedawno uszkodziła mi się manetka (nie do doraźnej naprawy - pękł pierścień indeksujący). Dzięki temu, że linka jest tak poprowadzona, na co stromszych podjazdach pociągałem ręką za linkę i dzięki temu mogłem nadal korzystać z tylnej przerzutki :-)

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
« 19 Paź 2020, 22:04 »

O ramę martwiłbym się najmniej - to raczej części eksploatacyjne dostaną najmocniej podczas 'jazdy codziennej'. Choć o ile dobrze pamiętam, wpakowałeś tam używki z poprzedniego gravela?

W sumie to z tego całego szmelcu to władowałem. Używane klamki i hamulce ale z innego roweru
 Do tego kola itp. Chociaz jeżeli chodzi o lancuch i kasete to po zimie i tak ida nowe te elementy więc groszowe sprawy. Przyznamy się. W tym roku 2 dni bylo zimy, tzn w tamtym roku. Panikować bede jak spadnie śnieg a ja będę jeździł na semislickach.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Paź 2020, 22:10 »
wewnętrznym prowadzeniu linek

Nein, nein!
Nie miałem na myśli prowadzenia linek wewnątrz ramy, lecz wewnątrz pancerzy poprowadzonych na zewnątrz ;P Od klamki do hamulca/przerzutki wszystko zapakowane szczelnie w pancerze, brud się nie dostanie, a wymiana jeszcze szybsza, niż przycinanie kawałków pancerzy i sztukowanie ;)

Teraz tak mam, ale rama tandetna, więc wciąż jestem w trybie poszukiwania. Aktualny target All-city Gorilla Monsoon  :icon_twisted:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Paź 2020, 22:16 »
wewnątrz pancerzy poprowadzonych na zewnątrz ;P Od klamki do hamulca/przerzutki wszystko zapakowane szczelnie w pancerze, brud się nie dostanie, a wymiana jeszcze szybsza, niż przycinanie kawałków pancerzy i sztukowanie

Ja tak mam zrobione w zimówce/zakupówce (stalowy Scott retro MTB). Ale odkąd spróbowałem rozwiązania z CdF to jestem zadowolony. Odcinki pancerza są bardzo krótkie. Jeden przy kierownicy i jeden przy samej przerzutce.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Paź 2020, 23:30 »
Wewnętrzne prowadzenie pancerzy na tę zaletę, że nie dzięki temu nie ma konfliktu z torbą na ramę. Są też rozwiązanie kompromisowe, np. w jednym z nich rowerów tylko pancerze przerzutkowe są przewlekane, hamulcowe idą po ukośnej rurze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 20 Paź 2020, 09:43 »
Ja mam tak tutaj zrobione. Pancerz idzie calosciowo od klamki do ostrzeptu. Jedynie co to trzeba delikatnie dokręcać obejmy od mocowania linek. Jak za mocno docisnąłem to linka zle działała i klamka nie odbijała idealnie. Niemniej jednak fajnie bo nic się nie brudzi. Odpukać linka nigdy mi nie strzeliła jeszcze i oby jak najdłużej ten stan się utrzymał.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Paź 2020, 15:51 »
Wewnętrzne prowadzenie pancerzy na tę zaletę, że nie dzięki temu nie ma konfliktu z torbą na ramę. Są też rozwiązanie kompromisowe, np. w jednym z nich rowerów tylko pancerze przerzutkowe są przewlekane, hamulcowe idą po ukośnej rurze.

No właśnie coś za coś. Mniej wygodna wymiana linek, ale za to duża wygoda przy montażu toreb, także i wygląd lepszy.

Jakoś wydaje mi się, że kombinujecie. W tankbagi na kierownicy idą dwa litry na potrzeby jazdy.

Tankbag to torebka na górnej rurze ramy przy mostku, to woreczki to są feedbagi.

« 20 Paź 2020, 15:59 »
No właśnie coś za coś. Mniej wygodna wymiana linek, ale za to duża wygoda przy montażu toreb, także i wygląd lepszy.
Same linki wymienia się tak samo. Problem jest z pancerzami, ale to już bardziej kwestia techniki/praktyki (warto mieć baardzo mocne magnesy neodymowe) i budowy konkretnej ramy. Wymiana pancerzy w warunkach polowych byłaby koszmarem.

No i wygodniej nosi się rower, gdy nie ma linek pod górną rurą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Paź 2020, 16:16 »
Same linki wymienia się tak samo. Problem jest z pancerzami, ale to już bardziej kwestia techniki/praktyki (warto mieć baardzo mocne magnesy neodymowe) i budowy konkretnej ramy. Wymiana pancerzy w warunkach polowych byłaby koszmarem.
Przecież w większości takich ram nie masz pancerzy w środku, tylko albo prowadnice, albo w ogóle nic. U mnie w ramie wewnątrz idzie goła linka bez niczego.

« 20 Paź 2020, 21:18 »
Potwierdzam. Miałem fuji to w srodku był jedna linka w pancerzu do przerzutki chyba tyl a reszta szła bez pancerza w środku. Lub odwrotnie. Do hamulca szła w pancerzu a przerzutki gole. Niemniej jednak tłukło to w ramie jak masakra. A ktoś się pytał jeszcze o dentke tak staranie przyczepiona d ramy. Aktualnie jade na mleku więc inne dentki nie będą tam przyczepiane bo niema ich skad wziac

« 20 Paź 2020, 21:21 »
Przecież w większości takich ram nie masz pancerzy w środku, tylko albo prowadnice, albo w ogóle nic. U mnie w ramie wewnątrz idzie goła linka bez niczego.
Mam dwa rowery z wewnętrznym prowadzeniem linek i obie ramy mają razem z linką poprowadzony pancerz. Widocznie raz w życiu mi się poszczęściło Ramy renomowanych marek: Mondraker i Romet.

« 28 Lis 2020, 20:02 »
Aktualizacja po bikefittingu.
Klamki poszły deliaktnie w dół do tego mostek z 90mm na 120. Lemondka na maxa wysunięta do przodu. Wymiana siodła na pro falcon gel wsuniete do przodu. Do tego bloki poprzesuwane bardziej na śródstopie. Kupiłem też buty zimowe force ice. Tutaj musze dopracowac lewego buta bo cos nie gra z wkładka. No ale ogolnie to buty mega cieple. Jak na 5 stopni to za cieple.
Co do roweru to trochę dłonie drętwieją. WIec albo kiera pójdzie do góry albo mam do kitu rekawiczki zimowe bo bez rekawiczek bylo okej na fittingu. No i lemondka. Teraz tylko podusia i lezec mozna.

Teraz musze podziałać z torbą w ramę. Bo nie wiem jak rozwiązac temat. Czy uszyc 2 torby któe będą kompletem czy jedna duza....

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 6 Gru 2020, 11:13 »
Rower na absolutnie najtańszych rurach Tange za 8 kafli :-) Wystarczyło wspawać w ciul oczek :-) A w sumie to chyba nadal ich nie ma, Chińczyk jeszcze te oczka spawa :-)

czy tange nie należy do tajwańskiej jasujiro , niby też chiny aczkolwiek może to coś zmienia ?

« 12 Sty 2021, 17:28 »
Bombka dostała prezenty po nowym roku.

Torby w pełni customowe i to nie triglava a kogoś innego. Bardzo fajny człowiek a dokładnie Paweł. Czas realizacji był krótki a wykonanie profesjonalne z wielkim plusem. Torba podzielona na 2 części. Górny jamnik będzie jeździł ze mną na co dzień. Dół będzie wsadzany jak będą dłuższe wyprawy. Jeżeli ktoś będzie chciał takie torby czy pod siodło tobołki albo kierownice wszystko znajdziecie pod nazwa logo w internecie. Torby puste dlatego nie do końca ułożone.

Drugą rzeczą to opony. Panaracer SS będą zmienione na Schwalbe G-One Bite 38C. Jednek dla mnie przyczepność ważniejsza niż mniejsze opory toczenia.

Trzecia rzecz to przeplot przedniego koła. Piasta FORMUŁA zostanie zmieniona na novateca na maszynowych łożyskach. No i oczywiście będzie wszystko zamleczone.

Rower brudny bo brudny :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum