Autor Wątek: Kraków - otwarte dane rowerowe  (Przeczytany 8258 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Kraków - otwarte dane rowerowe
« 28 Wrz 2020, 11:11 »
http://ztp.krakow.pl/rowery/

Nie znałem wcześniej tej strony, wygląda ciekawie

Ciekawe jak działają te automatyczne liczniki rowerów?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: Kraków - otwarte dane rowerowe
« 28 Wrz 2020, 12:10 »
to chyba wszystko, co się udało zrobić w Krakowie w kwestii rowerów

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Wrz 2020, 14:19 »
Ciekawe jak działają te automatyczne liczniki rowerów?

Pętle indukcyjne zatapiana w asfalcie. Przed stojącymi licznikami widać często pocięty asfalt kilkoma liniami.

to chyba wszystko, co się udało zrobić w Krakowie w kwestii rowerów

A przypadkiem to nie Kraków jest najbardziej rowerowy w Polsce? (pod względem udziału roweru w codziennym transporcie)

Obserwując Marcina Hyłę (Miasta dla rowerów) na Facebooku, polecam również:

https://www.facebook.com/marcin.hyla

... można odnieść wrażenie, że rowerowym klimatem Kraków zdaje się dorównywać obrazkom z zachodniej Europy, o które w Gdańsku raczej trudno.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Damian

• Na forum od: 14.05.2015
« 28 Wrz 2020, 14:27 »
Niestety rzeczywistość rowerowa w Krk nie jest taka wesoła jak niektórzy by myśleli. Scieżki są bardzo rożnej jakości. Często jako ścieżkę licza zwykły chodnik z domalowanym pasem. Masa jest dróg z kostki która sie nie nadaje do niczego. No i najbardziej uciążliwe jest to, że wiele dróg dla rowerów kończy się nagle.

Jako mieszkaniec tej aglomeracji ciagle nie moge się doczekać jakiejś sensownej alternatywy wzdłuż alei 3 wieszczów.

BTW. Niedawno pojechałem sobie rowerem na 0% piwo do niedalekiej Łodzi. I tam świetne są drogi dla rowerów w centrum miasta. Poza centrum się nie wypowiem. Ale podczas krótkiej wycieczki byłem pod wrażeniem.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 28 Wrz 2020, 14:31 »
A przypadkiem to nie Kraków jest najbardziej rowerowy w Polsce? (pod względem udziału roweru w codziennym transporcie)
Tak w skrócie - nie mylmy uporu mieszkańców do tego, jak bardzo chce nam w tym przeszkodzić władza.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Wrz 2020, 14:32 »

Nie wiem jak pod względem udziału procentowego rowerów, ale pod względem infrastruktury to Kraków jednak dużo słabiej od Warszawy wypada. Stolica jeszcze 10-15 lat temu słabiutko stała pod tym względem, ale w ostatnich latach jest duży postęp, wiele dróg rowerowych zrobiono, od paru lat już niemal tylko asfaltowe, dużo wygodniejsze od kostki. Wreszcie to zaczyna stanowić coraz sensowniejszą sieć, którą daje się poruszać po sporej części miasta. A w Krakowie jednak z tym sporo słabiej, są fajne kawałki (jak trasa nad Wisłą), ale generalnie jazda typu transportowego po mieście to cienko wypada, co tam nie jadę to mnie prędzej czy później szlag trafia i zjeżdżam na ulicę  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 28 Wrz 2020, 14:41 »
Ścieżki buduje się nie tak gdzie są potrzebne, tylko tam gdzie jest miejsce. W efekcie na obrzeżach miasta ścieżki są lepszej jakości. W dodatku im później wybudowane, tym zwykle rozsądnej wykonane.

W mojej okolicy są ścieżki, którymi jeździe mi się nawet przyjemniej niż ulicą, bo dzięki temu, że ścieżka jest po obu stronach ulicy, można ominąć światła.

Dodatkowy plus jest taki, że jeśli ktoś ma problemy finansowe, to może szybko zacząć zarabiać na wypadkach na przejazdach rowerowych.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna szy

« 28 Wrz 2020, 14:48 »
Tak w skrócie - nie mylmy uporu mieszkańców do tego, jak bardzo chce nam w tym przeszkodzić władza.

Racja, słuszna uwaga :]

Szy.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 28 Wrz 2020, 14:57 »
Pętle indukcyjne zatapiana w asfalcie. Przed stojącymi licznikami widać często pocięty asfalt kilkoma liniami.

A skąd te liczniki wiedzą, że to rower a nie np. hulajnoga?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Wrz 2020, 15:13 »
@Szy: w Krakowie tych fizycznych wyświetlaczy nie ma. Dane z pętli indukcyjnych lądują na miejskich stronach internetowych.

Przy okazji przypomniałeś mi, że całkiem niedawno (2012) zimowy ruch rowerowy w Krakowie był zjawiskiem dość rzadkim choć już fali wznoszącej. W trzecim akapicie cytują wspomnianego Marcina Hyłę, a w piątym mnie :icon_smile:   
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Nie wiem jak pod względem udziału procentowego rowerów, ale pod względem infrastruktury to Kraków jednak dużo słabiej od Warszawy wypada. Stolica jeszcze 10-15 lat temu słabiutko stała pod tym względem, ale w ostatnich latach jest duży postęp, wiele dróg rowerowych zrobiono, od paru lat już niemal tylko asfaltowe, dużo wygodniejsze od kostki. Wreszcie to zaczyna stanowić coraz sensowniejszą sieć, którą daje się poruszać po sporej części miasta. A w Krakowie jednak z tym sporo słabiej, są fajne kawałki (jak trasa nad Wisłą), ale generalnie jazda typu transportowego po mieście to cienko wypada, co tam nie jadę to mnie prędzej czy później szlag trafia i zjeżdżam na ulicę  :wink:

Z takimi stricte dedykowanymi ścieżkami rowerowymi zawsze w Krakowie będzie jakiś problem bo zabudowę mamy starą i bardzo zwartą. Za to kontraruch na jednokierunkowych ulicach ma się coraz lepiej (podobno najlepiej w Polsce). :wink:

A skąd te liczniki wiedzą, że to rower a nie np. hulajnoga?
Nie wiedzą. 
Ale podobno niedoszacowują ruchu rowerowego. Żródło
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Damian

• Na forum od: 14.05.2015
« 28 Wrz 2020, 15:32 »
Zimowy ruch rowerowy nadal nie jest duzy. Pare lat temu jezdząc codziennie do pracy wzdłuż  bulwarów wiślanych miałem natręctwo liczenia mijanych kolarzy. Zwykle nie było ich powyżej 10. Trudno też się dziwić bo bulwary nie są odsnieżane. Bieżące bezsnieżne zimy zwiekszyły ruch. Ale nie można mówić o masowej przesiadce na rowery. Nawet dziś - wystarczyło troche deszczu i rowerzysci znikneli.... a korki urosły.

Z drugiej strony bywały zimy gdzie świadomie przesiadałem się do komunikacji miejscej ze względu na zanieczyszczenie powierza. Tutaj problem niestety szybko nie zostanie rozwiazany. Jakość powierza w zimę jest katastroficzy. Jeśli nie ma wiatru to nie da się jeździć bez uszczerbku na samopoczuciu oraz w dalszej konsekwencji na zdrowiu.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 28 Wrz 2020, 22:20 »
Największy udokumentowany udział ruchu rowerowego ma Wrocław i Gdańsk po 6% podróży. Dane dla Gdańska są z 2016 roku, a dla Wrocławia z 2018 r. Tutaj możesz porównać cytowane dane z liczników krakowskich z licznikami gdańskimi:
https://www.rowerowygdansk.pl/pomiar-ruchu
Także klimat opisywany na blogach to jedno, a dane to drugie.

Offline Mężczyzna szy

« 28 Wrz 2020, 23:20 »
Największy udokumentowany udział ruchu rowerowego ma Wrocław i Gdańsk po 6% podróży. Dane dla Gdańska są z 2016 roku, a dla Wrocławia z 2018 r. Tutaj możesz porównać cytowane dane z liczników krakowskich z licznikami gdańskimi:
https://www.rowerowygdansk.pl/pomiar-ruchu
Także klimat opisywany na blogach to jedno, a dane to drugie.

Liczyłem po cichu, że mnie poprawisz :)

Cieszę się, że Gdańsk jest jednak przed Krakowem, nawet jeśli to trochę mniej efektowne obrazki niż te podwawelskie. Kraków wydaje się bardziej "stylowy", taki "cycle chic", a my w Gdańsku jesteśmy chyba bardziej praktyczniejsi. Ale to tylko moje obserwacje.

A jest gdzieś w miarę aktualne zestawienie tych procentów udziału dla innych miast Polski? (nawet jeśli pochodzących z różnych lat)

Szy. 

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 29 Wrz 2020, 09:17 »
A jest gdzieś w miarę aktualne zestawienie tych procentów udziału dla innych miast Polski? (nawet jeśli pochodzących z różnych lat)
Są to dane zbyt stare, by odzwierciedlały bieżącą sytuację. Kompleksowe badania ruchu, na podstawie których określa się podział modalny, wykonywane są dość rzadko. Prowadzone są wprawdzie najróżniejsze szacunki, którymi miasta się chwalą, ale dane te należy traktować z rezerwą, gdyż mogą nie odpowiadać metodologicznie prawidłowym badaniom, np. dotyczyć tylko centralnej części miasta. W Gdańsku udział ruchu rowerowego był na podobnym poziomie na całym obszarze miasta i to było naszą silną stroną, zapewniającą nam wysoki udział ogólny.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 09:22 »
Są to dane zbyt stare, by odzwierciedlały bieżącą sytuację.
No właśnie, przykładowo w Warszawie na przestrzeni ostatnich kilku lat jest ogromny boom na rowery i ten ruch skoczył drastycznie w porównaniu do tego co było wcześniej, obłożenie na ścieżkach jest dużo większe niż te 5 lat temu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum