Autor Wątek: Kraków - otwarte dane rowerowe  (Przeczytany 8260 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Odp: Kraków - otwarte dane rowerowe
« 29 Wrz 2020, 11:11 »
No właśnie, przykładowo w Warszawie na przestrzeni ostatnich kilku lat jest ogromny boom na rowery i ten ruch skoczył drastycznie w porównaniu do tego co było wcześniej, obłożenie na ścieżkach jest dużo większe niż te 5 lat temu.
Dlatego jestem bardzo ciekawy danych z kompleksowych badań ruchu właśnie z takich miast jak Warszawa, czy Kraków. Należy jednak pamiętać, że duży wzrost ruchu w centrum nie musi się przekładać na wysoki udział w ruchu w skali całego miasta, zwłaszcza w przypadku tak dużych miast.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 29 Wrz 2020, 13:48 »
Ilość ścieżek całkiem sensownie cały czas rośnie, w końcu przestano robić ścieżki z kostki i są sukcesywnie asfaltowane
pozwolę sobie zacytować:
W ubiegłym roku powstało ok. 9,3 km nowych ścieżek rowerowych
żródło:

Za 3-5 lat Kraków spokojnie będzie w czołówce.
Faktycznie, fajnie to brzmi co będzie za 5 lat pod warunkiem że się spełni, niestety patrząc na 5 lat wstecz to niewiele przez ten okres się zmieniło.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 14:10 »
Wjazd do Warszawy i wyjazd na Modlin chociażby po trasie Wisła1200 pokazuje gdzie które miasto jest pod względem infrastruktury.

Tylko trasa Wisły nie jest robiona by był wygodny przejazd, Pachulski ma zupełnie inne priorytety. Przez niemal całą Warszawę w osi północ-południe masz wygodny przejazd asfaltową ścieżką, w większości nad Wisłą, tylko po jej lewej stronie, a nie prawej jak idzie trasa Wisły. Bo to lewobrzeżna część Warszawy jest sercem i centrum miasta, a nie Praga.

Poruszanie się po centrum Krakowa rowerem jest bardzo słabiutkie - i to powszechna opinia ludzi, którzy tam przypadkiem trafiają. I pewnie niewiele da się z tym zrobić ze względu na układ miasta i wiele starych uliczek, czy fatalne tramwaje puszczone po jezdniach, jazda takimi ulicami rowerem jest do niczego. A tak przestarzałych tramwajów jak Kraków to już chyba żadne duże miasto w Polsce nie ma, jak to się trzęsie po tych torach to uszy trzeba zatykać. W Warszawie czy Gdańsku to procent nowoczesnej floty jest nieporównanie większy. A w Warszawie takich rozwiązań jak współdzielone ulice przez tramwaje i samochody zostało już niewiele, bo układ miasta jest inny, znacznie bardziej pro-rowerowy, jest więcej miejsca by te ścieżki wstawiać.
VeloDunajec, VeloRudawa, Velocity ... mało które województwo postawiło tak globalnie na turystykę rowerową.
Ale zupełnie nie o tym jest rozmowa, tylko o infrastrukturze w miastach, co ma do tego Velo Dunajec?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 29 Wrz 2020, 14:36 »
VeloDunajec, VeloRudawa, Velocity ... mało które województwo postawiło tak globalnie na turystykę rowerową.
Żadne województwo w Polsce nie ma tak kompleksowego podejścia do turystyki rowerowej, jak Małopolska. Tyle, że za to odpowiada Urząd Marszałkowski działając poprzez Zarząd Dróg Wojewódzkich. Natomiast w temacie Krakowa, to w czołówce spokojnie jest już teraz. Dyskusja dotyczy raczej skali zjawiska.

Offline Mężczyzna Damian

• Na forum od: 14.05.2015
« 29 Wrz 2020, 15:41 »
przecież wewnątrz obwodnicy prawie na większości ulic masz pod prąd kontrapasy, to po co masz jechać wzdłuż Alej pomiędzy autami.

Po starym mieście zgoda - da się spokojnie pojeżdzić. Mimo ciasnoty i turystów. Ale mi chodzi o sensowną drogę np z Kleparza zamost Dębnickiego i dalej na południe. Nie ma drogi dla rowerów. Pozostaje ulica.

Co do małopolski to fakt - tutaj mamy się pochwalić. WTR jest rewelacyjna :) Zwłaszcza poza sezonem. Jak jest sezon to częscią krakowsko/niepołomnicką cieżko się jedzie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 29 Wrz 2020, 16:13 »
Żeby zrobili jeszcze brakujący odcinek między Krakowem a Niepołomicach byłoby super.

W drugą stronę od Tyńca do Skawiny zdaje się robią ścieżkę po wałach, mam nadzieję że w przyszłym sezonie będzie gotowa.

Brakuje mi jakiegoś fajnego wyjazdu na północ i południe od Krakowa, ale może po prostu go nie znam?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Wrz 2020, 16:22 »
Po starym mieście zgoda - da się spokojnie pojeżdzić. Mimo ciasnoty i turystów. Ale mi chodzi o sensowną drogę np z Kleparza zamost Dębnickiego i dalej na południe. Nie ma drogi dla rowerów. Pozostaje ulica.

No nie przesadzaj. Co w ogóle za problem Długą przejechać do Plant? Potem już nie musisz się na ulicy pokazywać zupełnie. Albo Szlakiem do Politechniki i tu ścieżką do Plant i znowu bez jazdy ulicą jesteś na moście Dębnickim czy Grunwaldzkim. Na kierunkach południowych jest problem, że na Zakopiańskiej kończy się ścieżka w Łagiewnikach przy budowie trasy Łagiewnickiej, ale pozostałe wyloty z miasta (Wieliczka, Skawina) są dostępne.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Wrz 2020, 16:32 »
pozwolę sobie zacytować:
żródło:

@m.arek: cytujesz dane z 2018 roku
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

« 29 Wrz 2020, 18:41 »
pozwolę sobie zacytować:
żródło:

@m.arek: cytujesz dane z 2018 roku
Bo w moich okolicach nic od dwóch lat się nie zmieniło. No ale wytężając mój umysł, przez 2 lata zarejestrowałem: brakujący fragment ścieżki w stronę Tyńca w okolicy Widłakowej, super nowoczesną, nierówną i najdłuższą kładkę w Polsce przy rondzie Matecznym i likwidację wypożyczalni Wavelo. Coś ważnego zapomniałem?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 21:39 »
stare miasto wyłączone praktycznie z ruchu samochodowego w tym roku, do drugiej obwodnicy czyli Alej ruch samochodowy bardzo ograniczony na jednokierunkowych ulicach które praktycznie wszystkie mają kontrapasy dla rowerzystów.
Póki co całość społeczności rowerowej sobie bardzo to chwali.

Na jakiej podstawie bierzesz się do przemawiania w imieniu "całości społeczności rowerowej"? :lol: Ja może tak dobrze Krakowa nie znam (choć z reguły kilka razy w roku tam jestem), ale masz tu wypowiedzi mieszkańców tego miasta, którym daleko do wiary w Twoje teorie o doskonałości infrastruktury.

Ja jeżdżę do Krakowa najczęściej w osi północ-południe i wjazdy do Krakowa od strony Zakopanego to jest beznadzieja, od północy niewiele lepiej, fajnie to jest tylko w osi wschód-zachód. Drogi bardzo ruchliwe, nawet te boczne, w tym roku wracałem z MPP i o ile trasa do Myślenic była fajna, to dalej porażka, wąskie dróżki ponapychane samochodami i tak aż do centrum Krakowa. Paradoksalnie najmniej irytujący wjazd do miasta to jazda od Myślenic zakopianką, ruch i tak na każdej drodze będzie, ale przynajmniej szybciej zleci

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 22:14 »
no widać było za to jak poruszanie się po Centrum Warszawy było proste w wakacje, jakby nie było przy małym ruchu turystów. Odczucie miałem, że jeśli gdzieś jest słabo to właśnie w Warszawie i Toruniu.

Pierwszy z brzegu ranking. Warszawa prowadzi, Kraków daleko
https://inzynieria.com/drogi/rankingi/53068,ranking-najlepsze-polskie-miasta-dla-rowerzystow,pozycja-rankingu-1-warszawa
W Warszawie (dane chyba na 2018) jest 1035m ścieżek na 1km kw., podczas gdy w Krakowie 673m na 1km kw, czyli ledwie 65% tego co ma Warszawa, nie wspominając, ze średnia jakość tych ścieżek w Warszawie jest lepsza. Do tego wg statystyk policyjnych w Krakowie jest najwięcej wypadków z udziałem rowerzystów.

A przemawiam w imieniu społeczności krakowskiej na takiej samej zasadzie jak ty w ramach społeczności poza krakowskiej oceniasz iż układ komunikacyjny jest słaby w Krakowie. Moje zdanie vs Twoje zdanie.

A gdzie ja się wypowiadam w czyimkolwiek imieniu? Przedstawiłem tylko i wyłącznie swoją opinię, a Ty natomiast przedstawiasz swoją prywatną opinię jako rzekome zdanie "całości społeczności rowerowej ".
Kraków patrząc na dane ruchu porusza się właśnie na osi wschód - zachód więc i tak jest ruch koordynowany, musisz to zrozumieć tak samo jak ja mam zrozumieć, że sercem Warszawy jest lewa strona.

To dawaj te dane, nie bardzo wierzę dlaczego by tak miał wyglądać ruch, skoro Kraków jest z każdej strony obudowany mocno miasteczkami i wioseczkami; więc na zdrowy rozum ruch powinien być podobny w każdym kierunku, podobnie jak w Warszawie.

A co do lewobrzeżnej części Warszawy - to jest oczywiste, wystarczy znać historię miasta. Praga to była wioseczka, później miasteczko dopiero pod koniec XVIII w zaczynająca mieć znaczenie i włączona do Warszawy. Ale właściwa historyczna Warszawa to tylko lewy brzeg, zresztą i teraz mieszka tam ponad 1mln mieszkańców, gdy po prawej stronie w okolicach 600tys.

Frugo

• Gość
« 29 Wrz 2020, 22:31 »
wg danych za Wojewódzkim Programem bezpieczeństwa ruchu drogowego - szereg filmików na YT pana Dworaka, merytorycznie cenię bardzo - 87% ruchu odbywa się wewnątrz miasta, tylko 17% poza. Najbardziej obciążony jest wylot w kierunku Wieliczki (wschód) (także A4 Tarnów - Rzeszów) i jest to 28% całości ruchu. Kierunek warszawski i zakopiański razem to 14%. Widać to szczególnie po drodze wlotowej od strony Kielc. Kiedyś jedna z główniejszych dróg w Krakowie teraz jedna z najmniejszych.
Kolejna duża inwestycja i dwupasmówka to Igołomska - także droga na wschód Krakowa.
Wylot w kierunku Skawiny (zachód), Krzeszowic (zachód) i Olkusza (północny-zachód) to także dwucyfrowe wartości w procentach
Wystarczy wygooglać sobie albo pomieszkać tutaj.

Aktualnie bardzo brakuje tych przejazdów przez Wisłę aby nie robić dużych dojazdów do mostów. Po pozostałej części dzielnic jeździ się stosunkowo wygodnie.
Dałem znać do kolegi co prowadzi profil VeloMałopolska niech on się wypowie merytorycznie tutaj. Ma najświeższe dane i największe doświadczenie w jeździe po Krakowie.

Offline Mężczyzna m.arek

« 29 Wrz 2020, 23:09 »
Jadąc kiedyś po ciemku z południa do Krakowa nadziałem się na sytuację (...)
Jakiś czas temu ja krakus, z drugim krakusem jechaliśmy na kawę do Kawerny. Trasa wyszła nam ze 4x dłuższa niż najkrótsza jaką mogliśmy pokonać samochodem.
Aktualnie bardzo brakuje tych przejazdów przez Wisłę aby nie robić dużych dojazdów do mostów. Po pozostałej części dzielnic jeździ się stosunkowo wygodnie.
Jeżeli czegoś w Krakowie aktualnie brakuje, to jakichkolwiek inwestycji w infrastrukturę w północnej części miasta.

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
« 29 Wrz 2020, 23:37 »
Jadąc kiedyś po ciemku z południa do Krakowa nadziałem się na sytuację, że ścieżka skończyła się na wiadukcie nad autostradą i trzeba było rower dać przez barierki i jakieś 2 km pojechać pod prąd dwupasmówki, bo akurat było to po zachodniej stronie... Mało przyjemne, tam chyba nawet pobocza nie było, a ruch spory... Pewnie Krakusy znały jakiś objazd lub nie korzystały ze ścieżki. Takiego babola to nawet w Poznaniu nie ma :-)

O, tutaj
https://maps.app.goo.gl/xthQYSbsaAEaYbVU7

To było jakoś 8 lat temu czy coś takiego, więc w telefonie nie miałem googlemaps i streetview. Teraz widać, że jest coś  po drugiej stronie, ale wtedy w nocy g. było widać.

Tak jest to przerzut ze "uzdrowiskowych" Swoszowic, czyli jednej z najmniejszych ( wg. liczebności) dzielnic Krakowa. Choć piękna, jest tak de facto najbardziej odciętą częścią Krakowa. Jej główne granice wyznaczaja bowiem kolej PKP do Skawiny ( Zakopanego) i Autostrada A4, i właśnie przez tą drugą zawsze się trzeba do tych lub z nich Swoszowic przedostać - tak jak w twoim przypadku Michale, gdybyś zjechał z górek 2-4k bardziej na wschód to wjechałbyś jak rasowy krakus trenujący na szosie. A ten wjazd, którym Ty wjeżdżałeś raczej należy do zmotoryzowanych.

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
« 30 Wrz 2020, 11:46 »
Jak gminy w Wielkopolsce chciały zrobić podobnie w przypadku S5 na odcinku bez mała 120 km, to się pojawili "znawcy", że to przecież niezdrowo tak jeździć, bo są spaliny, hałas itd.

Też miałem na ten temat negatywne zdanie, bo przedstawiano to jako trasę turystyczną, nie jako dojazdówkę dla lokalsów.

Jakie są losy tej idei?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum