Autor Wątek: Kraków - otwarte dane rowerowe  (Przeczytany 8259 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kraków - otwarte dane rowerowe
« 30 Wrz 2020, 12:33 »
wg danych za Wojewódzkim Programem bezpieczeństwa ruchu drogowego - szereg filmików na YT pana Dworaka, merytorycznie cenię bardzo - 87% ruchu odbywa się wewnątrz miasta, tylko 17% poza. Najbardziej obciążony jest wylot w kierunku Wieliczki (wschód) (także A4 Tarnów - Rzeszów) i jest to 28% całości ruchu. Kierunek warszawski i zakopiański razem to 14%. Widać to szczególnie po drodze wlotowej od strony Kielc. Kiedyś jedna z główniejszych dróg w Krakowie teraz jedna z najmniejszych.

Ale co to są poważne badania, jakiś pan z YT? Poza tym twierdziłeś, że Kraków porusza się w osi wschód-zachód, a z tego wcale coś takiego nie wynika. Ruch w tej osi jest większy, ale tylko 2x (jeśli traktować na poważnie takie badania). Poza tym tu mowa o głównych szosach (czyli kierunek warszawski i zakopiański wpadają często na obwodnicę i pewnie są doliczane do kierunku wschód-zachód). A do miasta dochodzi przecież mnóstwo mniejszych dróg z tych kierunków i to właśnie takich najczęściej używają rowerzyści. I to mnie wkurzyło w tym roku, bo specjalnie puściłem sobie wjazd do Krakowa bocznymi drogami, a gorzej było z ruchem niż na zakopiance, bo tam samochodów co prawda więcej, ale jest wygodne pobocze.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 30 Wrz 2020, 13:40 »
gdzie Kawerna ma kawiarnie?
tak właśnie powstają legendy miejskie  8)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 30 Wrz 2020, 14:42 »
Jakiś czas temu ja krakus, z drugim krakusem jechaliśmy na kawę do Kawerny. Trasa wyszła nam ze 4x dłuższa niż najkrótsza jaką mogliśmy pokonać samochodem.

Żeście chcieli pozwiedzać albo pobłądzić...  :icon_mrgreen:   Nawigator powinien wziąć to "na klatę"  :icon_razz:

ps. a gdzie Kawerna ma kawiarnie?

Zależy gdzie się usiądzie, ale kawę parzę w kuchni :wink:

I to mnie wkurzyło w tym roku, bo specjalnie puściłem sobie wjazd do Krakowa bocznymi drogami

No niestety, różowo nie jest... Sporo ludzi wyprowadziło się w ostatnich latach za miasto i oni do miasta jakoś muszą dojechać a potem wrócić. Dodając do tego sporą gęstość zaludnienia w województwie to te boczne drogi bywają mocno zatłoczone zwłaszcza rano i po południu. Tobie dodatkowo jeszcze zaszkodził ciągnący się remont ul. Myślenickiej, kierujący wszystkich na jeden objazd.
Mnie - "lokalsowi"- jeszcze udaje się znaleźć spokojniejsze drogi ale te możliwości z roku na rok się kurczą.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Wrz 2020, 20:24 »
pan Marek Dworak, Sekretarz Małopolskiej Wojewódzkiej Rady BRD, to poważna osoba i poważne opracowania. Oprócz tego prowadzi w TVP Kraków program o ruchu drogowym a także kanał na YT. Nie widzę tutaj do deprecjonowania jego osiągnięć na temat ruchu drogowego w Krakowie.
Zdecydowanie walczy i piętnuje patologie.

Powaga badań nie zależy od tego kto je robi, a jaka jest ich metodologia i zasięg. Dlatego prosiłem o ich podanie by móc ocenić na ile to jest poważne i czy na takiej podstawie można wyrokować, że w Krakowie jest ruch głównie na osi wschód-zachód jak twierdziłeś, co osobiście wydaje mi się stwierdzeniem mocno wątpliwym.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 1 Paź 2020, 08:27 »
Frugo, dużo masz jeszcze tych króliczków w kapeluszu? Co jeden to ciekawszy...
Kraków to takie miasto gdzie remont na ul. Armii Krajowej i zwężenie 2 pasów do jednego z dochodzącym 3cim z ul. Podchorążych spowodował płynną jazdę na suwak i w końcu zaczęło to działać w całym mieście.
Nie fantazjuj, nigdzie płynności nie ma. Jest tylko mocno kontrowersyjne malowanie ścieżek rowerowych gdzie się da, a nie budowanie nowych gdzie są szczególnie potrzebne
https://krknews.pl/na-grzegorzeckiej-tramwaj-wjechal-w-samochod-osobowy-to-efekt-wydzielenia-pasa-dla-rowerzystow/?fbclid=IwAR2lM8f4-hxsGhbvzL7-T8ACsEQecOxz_XbI0DBX9Q9AxL3YGCnfwLiFhLU

Frugo

• Gość
« 1 Paź 2020, 14:10 »

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 13 Paź 2020, 22:38 »
https://www.krakow.pl/aktualnosci/243421,26,komunikat,pilotazowy_system_miejskich_rowerow_elektrycznych.html

Po Krakowie będzie jeździć między 40 a 50 rowerów elektrycznych, w zależności od liczby serwisowanych pojazdów. Z pilotażowego programu korzystać będą mogli mieszkańcy, którzy w obrębie pętli „Czerwone Maki P+R” zostawią samochód, po czym przesiądą się na „elektryka”, a potem zwrócą jednoślad w tym samym miejscu.

System ruszy najpóźniej w połowie października

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 14 Paź 2020, 06:40 »

Po Krakowie będzie jeździć między 40 a 50 rowerów elektrycznych, w zależności od liczby serwisowanych pojazdów. Z pilotażowego programu korzystać będą mogli mieszkańcy, którzy w obrębie pętli „Czerwone Maki P+R” zostawią samochód, po czym przesiądą się na „elektryka”, a potem zwrócą jednoślad w tym samym miejscu.

System ruszy najpóźniej w połowie października

Ładnie to wygląda na papierku.
Zostawiam auto, załatwiam szybko dwie sprawy i wracam. To po co mam się przesiadać na rower jak w dwa miejsca (jedno autem, drugie z buta) mogę autem bez przesiadki?
Jazda do pracy w tym systemie blokuję rower na ok. 9h.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum