wg danych za Wojewódzkim Programem bezpieczeństwa ruchu drogowego - szereg filmików na YT pana Dworaka, merytorycznie cenię bardzo - 87% ruchu odbywa się wewnątrz miasta, tylko 17% poza. Najbardziej obciążony jest wylot w kierunku Wieliczki (wschód) (także A4 Tarnów - Rzeszów) i jest to 28% całości ruchu. Kierunek warszawski i zakopiański razem to 14%. Widać to szczególnie po drodze wlotowej od strony Kielc. Kiedyś jedna z główniejszych dróg w Krakowie teraz jedna z najmniejszych.
gdzie Kawerna ma kawiarnie?
Jakiś czas temu ja krakus, z drugim krakusem jechaliśmy na kawę do Kawerny. Trasa wyszła nam ze 4x dłuższa niż najkrótsza jaką mogliśmy pokonać samochodem.
ps. a gdzie Kawerna ma kawiarnie?
I to mnie wkurzyło w tym roku, bo specjalnie puściłem sobie wjazd do Krakowa bocznymi drogami
pan Marek Dworak, Sekretarz Małopolskiej Wojewódzkiej Rady BRD, to poważna osoba i poważne opracowania. Oprócz tego prowadzi w TVP Kraków program o ruchu drogowym a także kanał na YT. Nie widzę tutaj do deprecjonowania jego osiągnięć na temat ruchu drogowego w Krakowie. Zdecydowanie walczy i piętnuje patologie.
Kraków to takie miasto gdzie remont na ul. Armii Krajowej i zwężenie 2 pasów do jednego z dochodzącym 3cim z ul. Podchorążych spowodował płynną jazdę na suwak i w końcu zaczęło to działać w całym mieście.
Po Krakowie będzie jeździć między 40 a 50 rowerów elektrycznych, w zależności od liczby serwisowanych pojazdów. Z pilotażowego programu korzystać będą mogli mieszkańcy, którzy w obrębie pętli „Czerwone Maki P+R” zostawią samochód, po czym przesiądą się na „elektryka”, a potem zwrócą jednoślad w tym samym miejscu.System ruszy najpóźniej w połowie października