Autor Wątek: Wybór pierwszego roweru - czy nadają się holenderskie?  (Przeczytany 6848 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "jarma"
Jutro idę jeszcze obejrzeć co będzie w komisie (może nawet Waxmundowi uda się ze mną pójść! :) )

Ech, Waxmund, jak zwykle - stary, dobry. zaprojektowany by cieszyć... podrywacz ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline jarma

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 05.05.2010
Waxmund dziś nie był ze mną i całe szczęście bo okazało się, że dostawa jest... w przyszły czwartek a nie ten  :oops:

W każdym razie mówiłam Panu że 19.5 rama to dla mnie za duża, ale on twierdzi że będzie ok. Przejechałam się na tym Batavusie Europe no i jechało się super - wygodnie i nie wydawał się za duży. No ale przejechałam się kawałek po chodniku, nie wiem co by było później. Co myślicie? 19.5 na pewno dla mnie za duży (169cm)? Chciałabym coś u tego gościa kupić żeby wspierać lokalny biznes :)

W sobotę albo poniedziałek idę oglądać te z allegro podlinkowane przez Symfoniana.

EDIT: znalazłam tutaj jak się oblicza wielkość ramy (odległość od podłogi do krocza x 0.63 dla roweru trekkingowego i podzielić przez 2,54 żeby wyszło w calach) i wychodzi mi, że powinnam mieć ramę 19.59 :) Czy ten przelicznik jest cokolwiek wart? Wg niego wychodzi że 19.5 byłoby idealne.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Moim zdaniem w geometrii trekkingowej (i przy jeździe po asfalcie) można mieć większą ramę. Np. moja jest na mnie teoretycznie za duża (22" przy 174 cm wzrostu), a jednak świetnie mi się jeździ :)
Więc jeśli na rowerze jest Ci wygodnie, to ja bym się liczbami nie przejmował. Zwłąszcza że to damka, więc nie grożą Ci urazy krocza spowodowane zbyt wysoko umieszczoną rurą górną :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
masz 22" ramę ?  :shock:  a siebie to mierzyłeś z ręką podniesioną do góry chyba....  8)

Cytat: "aard"
Cytat: "jarma"
Jutro idę jeszcze obejrzeć co będzie w komisie (może nawet Waxmundowi uda się ze mną pójść! :) )

Ech, Waxmund, jak zwykle - stary, dobry. zaprojektowany by cieszyć... podrywacz ;)

póki jeszcze mogę, to trzeba próbować.... pomagać :P W Twoim wieku to już tylko kibicowanie zostało, hm?  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Cytat: "Waxmund"
masz 22" ramę ?

Ściślej: 54 cm, czyli jak widzę 21,25" - sorki za wcześniejsza nieścisłość :)

Cytat: "Waxmund"
póki jeszcze mogę, to trzeba próbować.... pomagać :P W Twoim wieku to już tylko kibicowanie zostało, hm?  :mrgreen:

Jeśli dożyjesz (w co wątpię biorąc pod uwagę Twój styl jazdy), to się przekonasz :mrgreen:

Offline jarma

Co to za off-top!? Spadać z mojego wątku! :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jeśli o rowery typowo holenderskie w naszym rozumieniu (chodzi mi o geometrię, pozycję w jakiej się siedzi, a raczej tego typu batavusy, uniony i inne są u nas głównie sprzedawane) to tak sobie myślę, że średnio się nadają na wyprawy. Miałem holendra na miasto i w takiej roli się sprawdzał, ale jak trzeba było pojechać gdzieś dalej, a zdarzało się nim tak czynić, to przestawał być wygodny, w razie większej górki to ciężko było stanąć na pedałach chociażby... Ja bym szukał jakiegoś typowego trekinga raczej :roll:

Offline jarma

No właśnie, widzicie ja mówiłam Panu że chcę trekkinga, ale wstyd się przyznać nie wiem jak rozpoznać czy to trekking czy nie - jak? Na szyldzie sklepu mają napisane, że trekkingi są w ofercie tylko właśnie ja nie wiem jak rozpoznać  :oops:

Wiem, to na pewno jest na forum ale może macie jakieś rady jak mogłabym sama poznać? Tylko że chyba się gościowi pomyliło że w czwartek mam przyjść bo to Boże Ciało! Pójdę w środę i się podpytam.

EDIT: Na takim dziś jechałam:

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Rower na którym jechałaś to bardziej rower miejski(holender).

Trekkingi mają raczej prostą kierownice ewentualnie minimalnie wygiętą, i rama ma 2 rury skośne w wersji damskiej( w męskiej jedną poziomą i jedną skośną)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Dokładnie tak, jak napisał Symfonian. Ten rower to typowy mieszczuch, wyprostowana pozycja dobra na rozglądanie się, czy zaraz jakiś pieszy pod koła się nie wpałęta, ale na dłuższe wypady może być męcząca, bo prawie cały ciężar ciała masz na tyłku strasznie obciążając go i kręgosłup.

Tu masz przykład, jak wygląda rower trekingowy:

Damska wersja ma rurkę w dół. Aczkolwiek moja opinia jest taka, że lepszy chyba jest rower męski z po prostu ciut mniejszą ramą :roll:  Albo w ogóle z normalną, nie rozumiem po co obniżona rurka w damskich, w sukienkach mało kto jeździ przecież ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Waxmund napisał/a:   
masz 22" ramę ?   

Ściślej: 54 cm, czyli jak widzę 21,25" - sorki za wcześniejsza nieścisłość :)

Jak jechałem na Twoim rowerze, to od razu wyczułem, że masz ramę 56cm, na pewno nie masz 54 :mrgreen:
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Cytat: "cinek88"
Jak jechałem na Twoim rowerze, to od razu wyczułem, że masz ramę 56cm, na pewno nie masz 54

Może rozmiar kół sprawił to? Wątpię, żeby Miki nie wiedział jaką ma ramę:P a Ty jednak masz 26"

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Klucz do zagadki tkwi w rozmiarze kół.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline jarma

dudi_, Symfonian - dzięki za wyjaśnienia. Ja jednak chciałabym damkę bo jakoś zgrabniej wyglądają wg mnie. Na poniedziałek umówiłam się na oglądanie tego Gudereita i Stevensa, które podlinkował Symfonian wcześniej. Jadę do Nowej Huty je obejrzeć - czy możecie powiedzieć na co mam zwrócić uwagę oprócz komfortu jazdy. Coś co laik taki jak ja może sprawdzić sam? Będę wdzięczna!

EDIT: Podlinkuję te dwa rowery jeszcze raz:
http://www.allegro.pl/item1053223516_gudereit_fantasy.html

http://www.allegro.pl/item1051056866_stevens_courier.html

Czy przerzutka w piaście to nie problem w trasie - co będzie jak mi się zepsuje? Podobno naprawa takich przerzutek jest droga - co myślicie?

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Przerzutka w piaście jest bardzo mało awaryjna, jednak jeśli już się zepsuje to w mniejszym miasteczku w żadnym warsztacie raczej jej nie nareperują.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum