Autor Wątek: Trasa rowerowa w formie napisu/nazwy miasta: ŚWIECIE  (Przeczytany 1710 razy)

Offline Mężczyzna phonical

• Miasto: Świecie
  • Na forum od: 21.04.2018
Witajcie,

W tym roku moje rodzinne miasto Świecie świętuje 100-lecie powrotu do Macierzy i z tej okazji chciałbym przejechać rowerem trasę, która utworzy na mapie Polski napis: ŚWIECIE. Trasa miałaby mieć ok 1400-1600 km, aby zmieścić się w krótkim urlopie.

Moje pytanie/prośba odnosi się do tego, jaką aplikacją najlepiej zaplanować i wytyczyć taką trasę. Niestety w google maps liczba znaczników jest mocno ograniczona, a ze względu na złożoność trasy, muszę ich umieścić naprawdę dużo.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi (załączam szkic jak mniej więcej ten napis miałby wyglądać)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Np ridewithgps

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Szkoda, że ktoś z Przedmieścia Szczebrzeszyńskiego nie wpadł na podobny pomysł...

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
albo z m. Łódż.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Moje pytanie/prośba odnosi się do tego, jaką aplikacją najlepiej zaplanować i wytyczyć taką trasę. Niestety w google maps liczba znaczników jest mocno ograniczona, a ze względu na złożoność trasy, muszę ich umieścić naprawdę dużo.

Fajny pomysł, mam nadzieję, że się uda.

Zacząłbym od podzielenia napisu na poszczególne litery przy planowaniu, będzie łatwiej to ogarniać.

Jechałbym też wielkimi literami i nie przesadzał z ich wielkością - efekt finalny może lepiej wyglądać niż obecne skojarzenie z pismem 7-latka.

Może też zamiast jechać w kierunku Bieszczadów, zacząłbyś na zachodzie, rysował napis poziomo, a w Świeciu postawił jedną z kropek nad i? Mając już napisaną około połowę napisu i wtedy meldując się w Świeciu masz też szansę lepiej nagłośnić Twój wyczyn. No i czy na zachodzie nie ma gęstszej siatki dróg, która ułatwi planowanie?

A w końcu - znasz Marcina Korzonka i jego Polskę Prosto Rowerem? Może możesz sięgnąć po jego doświadczenia?

Powodzenia.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Najwyraźniej trzeba zasiąść do map i trasę sobie wytyczyć. Albo stworzyć sobie aplikację. Tak czy inaczej trochę pracy Cię czeka. Przed laty pan Parczyński wyrysował w taki sposób napis JADZIA dla upamiętnienia swej zmarłej żony. Słowo "aplikacja" w obecnym sensie nie było jeszcze znane. :)
Poza tym pomysł z napisem bardzo fajny, choć jak pisze Szy, przy tym rozmiarze liter trasa będzie długa, może braknąć krótkiego urlopu. Staniesz się w pewnym sensie niewolnikiem kształtu liter - mogą Cię czekać błotniste lub piaszczyste drogi. Piękna przygoda, ale czas płynie i nie czeka :)
Natomiast w "piśmie siedmiolatka" jest idea, moim zdaniem ciekawa, że to jedną kreską będzie napisane.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przy "ś' i"i" trzeba nosić rower na plecach, żeby był odstęp
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Przed laty pan Parczyński wyrysował w taki sposób napis JADZIA dla upamiętnienia swej zmarłej żony
A jego trasa wyglądała tak:

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Ja Krakow bardzo prosto wyklikalem ;)

Wyszło 4000 km

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017

Wbrew pozorom nie ma wielu miejsc na założenie napisu, bo linie oddziałowe przerywają się na potokach, torfowiskach i jeziorach. Do tego część wschodnia jest zbyt wydmowa, trudno byłoby o jazdę.

A co to za problem...

https://www.wroclaw.pl/rowerowa-wyprawa-marcina-korzonka-polska-prosto-rowerem-2016

https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclawski-podroznik-opowie-jak-przemierzyl-polske-w-linii-prostej,wia5-3266-31703-4.html

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
albo z m. Łódż.
No fakt. Nawet 1000km nie wychodzi

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017

Wbrew pozorom nie ma wielu miejsc na założenie napisu, bo linie oddziałowe przerywają się na potokach, torfowiskach i jeziorach. Do tego część wschodnia jest zbyt wydmowa, trudno byłoby o jazdę.

A co to za problem...

https://www.wroclaw.pl/rowerowa-wyprawa-marcina-korzonka-polska-prosto-rowerem-2016

https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclawski-podroznik-opowie-jak-przemierzyl-polske-w-linii-prostej,wia5-3266-31703-4.html

Jestem pod wrażeniem. Pomysł, stopień trudności - ciężko znaleźć coś porównywalnego. Podobne wrażenie (oczywiście większe) wywarła na mnie chyba tylko podróż przez Afrykę Nowaka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum