Autor Wątek: 2 rowery (damka oraz męski) na codzienne, letnie wypady...  (Przeczytany 1630 razy)

olo_mistrzu

• Gość
Witam serdecznie. Już nie pamiętam kiedy jeździłem rowerem, ale naszła moją dziewczynę i mnie chęć zakupu 2 rowerów. Mój ostatni sprzęt to poczciwy MAGNUM, którego dostałem na komunię (klasyk z błotnikami ;) którym robiłem dziennie 30 km :) dzień w dzień w każde wakacje przez jakieś 5-6 lat. Wymieniłem w  nim opony, hamulce (klocki, linki), tylną zębatkę, "pieski" które padały co 2 tygodnie (łożyska pod zębatką składały się z 30-kilku kuleczek, które po zdjęciu zębatki rozsypywały się po całym garażu ;). Poza tym linki przerzutek oraz manetkę hamulców, która pękła po upadku (złamałem nadgarstek a drugi zwichnąłem ;)/. Po tym wszystkim rower wylądował na złomie :). Obecnie mam 23 lata, także trochę czasu minęło od moich wojaży na rowerku :). Chcę kupić 2 nowe rowery za 1200-1400 zł - komplet - jestem biednym studentem;) -  (nie piszcie, że się nie opłaca itp.), tyle wiem po przeczytaniu postów :). Magnum kosztował 500 zł i dawał radę :), a więc co radzicie. Ja znalazłem te dwa :

http://www.allegro.pl/item1043193867_kros_voyages_shimano_3_8_nowy_najtaniej.html

http://www.allegro.pl/item1042990989_rower_damka_kross_meadow_crow.html

Czekam na opinie. Proszę nie doradzajcie używek :) ... serwis nowego nie stanowi problemu, nie znam fachowego nazewnictwa części, ale wszystkie naprawy potrafię ogarnąć sam :).

Rower na miejskie asfalty oraz szutrowe dróżki wokół Olsztyna.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Cytat: "olo_mistrzu"
Proszę nie doradzajcie używek

Na tym forum większość będzie Ci doradzała używane ;)

co do wrzuconych linków, to... no co kto lubi, ale to dolna półka i cudów nie będzie, a jakość bardziej marketowa i raczej nie z szufladki "niezawodność"

nie znam fachowego nazewnictwa części,

każdy z nas kiedyś nie znał :)

ale wszystkie naprawy potrafię ogarnąć sam  .

to tym bardziej bierz dobrą używkę :D

olo_mistrzu

• Gość
No to może inaczej. Jakie firmy brać pod uwagę z tych tanich używek ? Bo kupić to ja mogę, z tym, że nie orientuję się jak to jest z niezawodnością poszczególnych marek (wiem, że ogólnie panująca opinia na temat danej marki nie zawsze odzwierciedla jak jest naprawdę z tą awaryjnością :))

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Napisz po jakim terenie zamierzasz jeździć, ile km. W tej cenie, to raczej używki. Ta damka z allegro ma ramę na wysoką osobę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

olo_mistrzu

• Gość
Rower na miejskie asfalty oraz szutrowe dróżki wokół Olsztyna. Po pracy 20-30 km. Typowy trekkingowy sprzęt. Moja dziewczyna ma 172 cm wzrostu, to byłby ok ?

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Ten Crow Krossa nie jest taki zły jak za te cenę. Znam ze trzy osoby jeżdżące na takim i sobie chwalą. Na 172 cm wzrostu to raczej 19".

olo_mistrzu

• Gość

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
się uparłeś na nówkę  :roll:  
Arkusa nie bierz, mój niby nieźle dał radę na dwóch wyprawach, ale koła są słabe, hamulce ciężko wyregulować, słabe mocowania bagażników (choć ten go nie ma), do tego są potwornie ciężkie! Dodam że mój był znacznie droższy (Trek Lite)

olo_mistrzu

• Gość
Tak, uparłem się na nowego ;),  ten kross mi pasuje z tym, że nie ma widelca amortyzowanego z przodu. Komfort jazdy będzie gorszy. Myślałem nawet go kupić za te 550 zł i trochę udoskonalić-  zmienić "widelec" :).

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
ten kross mi pasuje z tym, że nie ma widelca amortyzowanego z przodu. Komfort jazdy będzie gorszy.

W tym przedziale cenowym to i tak lepiej, żeby był sztywny. Tanie "amortyzatory" potrafią więcej zaszkodzić niż pomóc.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Poza tym wsadzenie tam amortyzatora będzie problematyczne - ma stery na 1' więc dostępność modeli nie jest zbyt duża. Dodatkowo rama nie jest zaprojektowana, żeby przyjąć, wyższy niż sztywny, widelec amortyzowany.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Cytat: "Daniel"
ma stery na 1'

jesteś pewien? Nie ma w aukcji napisane, a na stronie krossa nie ma specyfikacji podanej tego modelu,,,

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Póki nie zobaczę specyfikacji, to nie będę miał pewności. Jednak stery klasyczne (skręcane) tam zamontowane wyglądają na jednocalowe (a wątpię żeby zamontowano tam skręcane stery 1i1/8). Choć główka ramy wygląda na szeroką, więc może założono jakąś redukcję.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum