Autor Wątek: Maraton Podróżnika 2021 - zgłaszanie kandydatur i dyskusja  (Przeczytany 42482 razy)

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
Nie mam nic przeciw, aby została zaproponowana inna, lepsza  propozycja która będzie prowadziła przez Orle Zamki i Jurę lub zupełnie jeszcze inna, ciekawa lokalizacja w kraju. Na pewno z wielką przyjemnością będę jechał taką trasę.
Mamy do głosowania w tej edycji super trasę trasę w Bieszczadach, moją nieciekawą i nic innego.
Jest chyba jeszcze kilka dni ku temu, aby dokonać kolejnego zgłoszenia. Na pewno wówczas moją propozycję wycofam z głosowania. 
Intencją zaproponowanej trasy nie była tylko Jura, ale tereny z moich okolic - może i nieciekawych.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Zastanawiam się nad zgłoszeniem swojej z ubiegłego roku, ale jeszcze weźmie i wygra... Chętnie w Bieszczady pojadę, na Jurę też...a tłuc się koło komina spróbuję w wersji szutrowej. Ale może jeszcze się odmieni, poczekam na rozwój sytuacji.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Nie mam nic przeciw, aby została zaproponowana inna, lepsza  propozycja która będzie prowadziła przez Orle Zamki i Jurę lub zupełnie jeszcze inna, ciekawa lokalizacja w kraju. Na pewno z wielką przyjemnością będę jechał taką trasę.
Mamy do głosowania w tej edycji super trasę trasę w Bieszczadach, moją nieciekawą i nic innego.
Jest chyba jeszcze kilka dni ku temu, aby dokonać kolejnego zgłoszenia. Na pewno wówczas moją propozycję wycofam z głosowania.
Intencją zaproponowanej trasy nie była tylko Jura, ale tereny z moich okolic - może i nieciekawych.
Konkurencja musi być. Jedyny feler jaki widzę w jurajskiej części to jest to, że po drodze jest mało "Orlenów" itp.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
Pozwoliłem sobie nieco edytować trasę zaproponowaną przez @lukidra - przy założeniu bazy w Dylągówce.
Dzięki wielkie za tą bazę w Dylągówce. Właściciel okazał się być bardzo pomocny : )

Poprzez problemy z Perłą Sanu, o których nie wiedziałem, bazę przenoszę do Boskiej Doliny w Dylągówce. W związku z tym uaktualniam swoją kandydaturę.

Baza: Ośrodek "Boska Dolina" w miejscowości Dylągówka, która znajduje się na południe od Łańcuta http://boskadolina.com/ Jest to stadnina koni połączona z agroturystyką.

Dojazd: Ośrodek znajduje się ok 25km od dworca PKP w Łańcucie, oraz 26km od PKP w Rzeszowie. Natomiast dla osób chcących przyjechać swoim autem to 26km od tego miejsca znajduje się węzeł autostradowy "Łańcut" w ciągu autostrady A4. Dojazd zatem jest lepszy niż do Perły Sanu poprzez bliskość Rzeszowa (26km od Ratusza).

Trasy:
300km: https://ridewithgps.com/routes/34482946
500km: https://ridewithgps.com/routes/34482815

Trasy musiałem jedynie lekko zmodyfikować. Na 300km wyleciała Kalwaria, ale za to wpadły świetne górki w paśmie Pogórza Dynowskiego od razu po starcie. Z kolei trasa 500km leci w zasadzie bliźniaczo do trasy z Przeworska. Musiałem jedynie dodać, tak jak w przypadku krótszej trasy, górki zaraz na początku na Pogórzu Dynowskim, oraz ukrócić odcinek północny. Ale po kolei.

W myśl zasady, iż zwycięskiego składu się nie zmienia, postanowiłem jedynie lekko zmodyfikować obie trasy w stosunku do tego, co prezentowałem rok temu. Wiodą one przez bardzo malownicze tereny. Obie trasy na początku przejeżdżają przez Pogórze Dynowskie, ale innymi drogami. Trasa krótsza wiedzie najpierw na północ, by w miejscowości Albigowa obrać azymut na południe, a dokładniej w stronę Birczy, pokonując po drodze wymagające podjazdy. W Birczy czeka kolejny podjazd, po którym nastąpi zjazd do Łodzinki Dolnej. W tej miejscowości trasy połączą się. Kolarze z trasy dłuższej przyjadą bowiem tutaj od wschodu, pokonując min. bardzo wymagający podjazd pod Kalwarię Pacławską. Wszystkie wcześniej pokonane podjazdy na obu trasach będą jednak tylko preludium do następnych kilometrów, które będą kierować w stronę Bieszczad, mijając uprzednio przez kolejne charakterystyczne miejsce, a mianowicie Arłamów. Z tej miejscowości trasy wiodą już prosto na południe, aż do Cisnej, czyli samego serca Bieszczad. Tam następuje odbicie na północ, w stronę Leska I Tyrawy Wołoskiej. Do tej drugiej miejscowości będą prowadzić najdłuższe serpentyny w Polsce w ciągu DK28. Co by to zakrętów nie było mało, po ok 50km wszyscy ponownie pokonają serpentyny, tym razem jednak krótsze, ale również niezwykle urokliwe, w miejscowości Izdebki. Stamtąd trasa krótsza poleci już prosto do mety przez ostatnią tego dnia górkę. Trasa dłuższa natomiast zahaczy jeszcze o Pogórze Strzyżowskie, by do mety dojechać od północy poprzez Łańcut oraz kolejne, już ostatnie, wzgórza Pogórza Dynowskiego.
Obie trasy są niezwykle malownicze. Kolarzom ciągle będą towarzyszyć piękne widoki z Pogórza Przemyskiego, Gór Słonnych, Bieszczad, a następnie Pogórza Dynowskiego oraz Strzyżowskiego. Będą te widoki ukojeniem po ciężkich podjazdach, gdzie nachylenie niejednokrotnie przekroczy 10%.

Dlaczego warto wybrać tą kandydaturę?
- nocleg w miejscu rekomendowanym przez Green Velo;
- świetny dojazd z każdego miejsca w Polsce;
- trasa poprowadzona poprzez piękne drogi Pogórza Przemyskiego i Dynowskiego, a w szczególności przez serce Bieszczad;
- przejazd przez najdłuższe serpentyny w Polsce w Tyrawie Wołoskiej.

Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Czemu nie pojechać dalej w Bukowcu do Czarnej, potem Ustrzyk Górnych, Wetliny i do Cisnej, tylko takie bieszczadzkie minimum?

Czemu nie pojechać dalej w Bukowcu do Czarnej, potem Ustrzyk Górnych, Wetliny i do Cisnej, tylko takie bieszczadzkie minimum?

Po pierwsze, MRDP oraz BBT lecą podobnie. Po drugie, dochodzi wtedy więcej przewyższeń, a co za dużo to niezdrowo. Po trzecie, kto jeździ po górkach to doskonale wie, iż to z Pogórz/Beskidów są lepsze widoki, niż w samych Tatrach/Bieszczadach/Karkonoszach. Dzięki tym pogórzom trasa jest naprawdę, bardzo malownicza. A w sumie samie Bieszczady to głównie lasy, bez widoków. A i też po czwarte, droga Ustrzyki Górne - Wetlina - Cisna w sezonie jest dość oblężona, bo każdy chce podjechać jak najbliżej parkingu na Tarnicę/Połoniny.

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016

Nie wycofuj trasy. Chętnie przejadę się po Twoich terenach. Każda okolica jest ciekawa nawet nudne płaszczyzny koło Łowicza mają swój urok.
Wielu mogło by wytyczyć trasę w swojej okolicy, pokazać co ma najlepsze na swoim terenie, a nie może tego zrobić bo nie łatwo jest ogarnąć temat i wziąć na siebie odpowiedzialność.
A co do przejazdu przez miasta - drogi zwykle są między miastami i do nich prowadzą.
Aby tylko była możliwość podróżowania w przyszłym roku...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

To już było wiele razy mówione.
Zaletą tej trasy jest to, że jedzie po drogach mało znanych, pokazuje coś nowego, czego wiele osób nie zna. A obwodnica bieszczadzka była wiele razy wałkowana na różnych wyścigach i wcale nie jest trudniejsza od pasma pogórzy, wręcz przeciwnie ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Wycior, zdecydowanie nie próbuj wycofywać trasy. Kilka głosów już masz...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
No właśnie, nie po to zgłaszałem poprawki żebyś wycofywał trasę. Jakby co pomogę w objeździe i dopieszczaniu :)

« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2020, 19:27 maciek70 »
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Droga między Mrzygłodem a Końskie na dzień dzisiejszy wygląda tak:

Myślę, że do maratonu się wyrobią. Ogólnie treningi do Maratonu Podróżnika rozpoczęte :)

Droga między Mrzygłodem a Końskie na dzień dzisiejszy wygląda tak:
A powiedz mi, wyremontowali już w takim razie ten kawałek w okolicach ruin zamku na drodze Lesko - Załuż, ten przy lesie?

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
A powiedz mi, wyremontowali już w takim razie ten kawałek w okolicach ruin zamku na drodze Lesko - Załuż, ten przy lesie?

Ostanio nie jechałem tamtą drogą to trudno powiedzieć, ale jak się dowiem to dam znać.

« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2020, 18:37 ehwj »

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Kandydatura "Mazury Garbate i Suwalszczyzna"

Baza: Ośrodek A26 Bartosze koło Ełku. https://www.facebook.com/osrodek.bartosze/(strona www niestety nie działa). Do dyspozycji 105 miejsc noclegowych + możliwość rozbicia namiotów. W Bazie jest możliwość zamówienia śniadania i obiadokolacji, do dyspozycji plaża i sauna. Od stacji PKP w Ełku do Bartosz jest 6,5 km, docierają tu pociągi od strony Olsztyna i Białegostoku w tym "Branicki" który może przewieźć ze 40 rowerów. Niestety od grudnia z nowym rozkładem jazdy wypadnie IC "Mamry", którego relacja z powodu remontu torów zostanie skrócona do Giżycka. To niestety nie jest dobra wiadomość dla dojeżdżających od strony Wrocławia, Poznania, Torunia.

Trasy:
300 km https://ridewithgps.com/routes/31017470
500 km
https://ridewithgps.com/routes/29043476

Do Rutki-Tartak wspólnie. Po drodze oczywiście mnóstwo jezior, mniejszych i większych pagórów (z kumulacją w północnej części).  Suwałki mijamy opłotkami unikając mnóstwa świateł na wylotówce w stronę Jeleniewa. Za miejscowością po lewej najpiękniejsze widoki w tej części Polski, potem piękny zjazd i leśny podjazd do Rutki. Trasa 300 odbija do Sejn a potem wraca do bazy przez Puszczę Augustowską już po płaskim spokojną krajówką.Pięćsetkę czeka jeszcze spora porcja górek, które kończą się za Gołdapią. Na chwilę zahaczamy o Warmię, (z jakże uroczą Świętą Lipką), potem Kętrzyn, Giżycko i przepiękna droga wzdłuż Niegocina i Jagodnego. Mikołajki, Ukta, Ruciane - samo serce Mazur - tego nie trzeba reklamować. Dla tych którzy pojadą szybko do obejrzenia będzie zachód słońca nad Śniardwami w Nowych Gutach. Stąd już rzut beretem do bazy, po drodze mijając Wojskową Stolicę Polski. Większość po dobrych i bardzo dobrych asfaltach, choć wiadomo zawsze zdarzają się gorsze odcinki. Nie ma ich dużo, a jeśli już to nie ciągną się kilometrami, a po każdym jest fragment gładkiego. Trasy zarówno 500 jak i 300 częściowo pokrywają się z PTJ, ale te tereny są warte tego aby tu wracać. Starałem się aby w końcówce było gładko, bo wtedy najbardziej dziurawe drogi dają się we znaki. DK16 (300) w sobotni wieczór nie powinna być mocno ruchliwa, nie ma tam żadnego tranzytu, ruch tylko lokalny, na turystów na początku czerwca za wcześnie. DK 63 i 16 (500) nocą i wczesnym rankiem powinny być puste, tutaj też ruch jest lokalny.

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
Kandydatura "Mazury Garbate i Suwalszczyzna"

👍👍👍
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....