Autor Wątek: 1 otwór w wiedelcu  (Przeczytany 7150 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: 1 otwór w wiedelcu
« 15 Paź 2020, 15:40 »
Jak się wozi tyle gratów, że potrzeba bagażnika (rozumiem, że czasem nie ma jak zainstalować tylny bagażnik i jedyny możliwy do instalacji jest bagażnik przedni), to się nie używa roweru z karbonowym widelcem, tylko klasyczny, stalowy.

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
« 15 Paź 2020, 15:53 »

https://www.giant-bicycles.com/pl/bagaznik-przedni-rack-it-metro
?
edit
wszystko jasne, nie wczytało mi się zdjęcie Borafu.;)
« Ostatnia zmiana: 15 Paź 2020, 16:11 KrzysztofT »

Offline PABLO

« 15 Paź 2020, 16:06 »
?

Wg specyfikacji: https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-1 to jest (oba otwory - górny i dolny) mocowanie pod bagażnik:

"Widelec   Kompozyt węglowy Advanced, aluminiowa rura sterowa 1 1/2" - 1 1/8" OverDrive, mocowanie hamulców FlatMount, zintegrowane mocowanie pod bagażnik, oś 12/100mm"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Paź 2020, 17:31 »
Ale, żeby był bagażnik to muszą być dwa otwory. Czyli ten mały dolny też jest gwintowany, bo ze zdjęcia to wygląda jak dziurka na odpływ wody.

Offline PABLO

« 15 Paź 2020, 20:04 »
Moim zdaniem to jest rozwiązanie "na siłę". Tego rodzaju rower i dwa bagażniki obładowane sakwami ... można, tylko jaki to ma sens. Chyba tylko dla reklamy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Paź 2020, 20:12 »
Na zdjęciu mój rower w innym malowaniu ;) Dawniej sprzęt biwakowy był większy objętościowo, więc mogła wystąpić konieczność używania sakw na przód i tył.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Paź 2020, 20:37 »
Moim zdaniem to jest rozwiązanie "na siłę". Tego rodzaju rower i dwa bagażniki obładowane sakwami ... można, tylko jaki to ma sens. Chyba tylko dla reklamy.
Dlatego bagażnik z mojego Toughroada zdjąłem w dniu zakupu i od teg czasu wisi na haku w piwnicy,  a zdjęcie wkleiłem z sieci  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Paź 2020, 20:49 »

Dlaczego uważasz, ze to bez sensu, że to dla reklamy? Ja używałem w trekingu bardzo zbliżony widelec karbonowy z mocowaniami pod przednie sakwy i się doskonale sprawdzał, zrobiłem na tym swoja najdłuższą wyprawę do Ziemi Świętej, ponad 5000km w tym ileś odcinków szutrowych.

Dlaczego karbon miałby być mniej wytrzymały od stali w tym zakresie? To nie jest wcale super odchudzony widelec i nie powinien mieć problemów z utrzymaniem 10-15kg bagażu.

Offline PABLO

« 15 Paź 2020, 21:02 »
Tak jakoś (subiektywnie) ten rower mi się nie komponuje z kompletem wielkich sakw.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 15 Paź 2020, 21:13 »
Ale tak go sprzedają i opisują. Ja też mam z kompletem fabrycznych bagażników. Zdjąłem i nie używam nie dlatego, że obawiam się o widelec, ale nie potrzebuję przedniego bagażnika. Preferuję frontbag  na kierownicę. Raz jednak założyłem do tych otworów koszyki bkacbourna (trytytka na dole i podkładka z filcu od mebli) i było super z przewozem butelek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Paź 2020, 21:28 »
Ale tak go sprzedają i opisują. Ja też mam z kompletem fabrycznych bagażników. Zdjąłem i nie używam nie dlatego, że obawiam się o widelec, ale nie potrzebuję przedniego bagażnika. Preferuję frontbag  na kierownicę. Raz jednak założyłem do tych otworów koszyki bkacbourna (trytytka na dole i podkładka z filcu od mebli) i było super z przewozem butelek

Ale ten widelec w pierwszym poście to jest chyba ze stricte gravelowego Gianta Revolta, nie z Toughroada, nie wiem czy to te same widelce, choć mają ten sam system mocowań.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Paź 2020, 21:35 »
Tak jak piszesz, widelec jest trochę inny, ale mocowania takie same.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 16 Paź 2020, 08:14 »
właśnie. Dziwi mnie fakt, że w aktualnej modzie "gravelowej" i "bikepackingowej" nagle są jedne oczka na bagażnik nazwijmy to "starej mody" jakim jest przedni bagażnik pod sakwy.
Rozumiem że w modelach tzw. touringowych gdzie zakłada się, że rower będzie jeździł obciążony sakwami przód i tył. Jak wspomniany model który używa np. Sedymen.
Tymczasem jest to model jak słusznie zauważył Wilk, Revolt na 2021 rok i zaliczany jako Gravel.
Więc zwyczajnie dziwne dla mnie.
Bardzo mało jest rowerów z widelcami karbonowymi gdzie są otwory w ogóle, a jak są to właśnie ten jeden.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Paź 2020, 09:01 »
/.../
Bardzo mało jest rowerów z widelcami karbonowymi gdzie są otwory w ogóle, a jak są to właśnie ten jeden.

Są: a/bez, b/ z 1, c/ z 2, d/ z 3 e/ i z więcej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Paź 2020, 14:24 »

Ale to nie jest jeden otwór, tylko dwa. Ta mała dolna dziurka też musi być gwintowana, bo przecież nie założysz bagażnika na jednej śrubie. A jak masz dwa otwory - to równie dobrze można założyć koszyk na bagaż (zresztą do tego spokojnie i jedna dziurka wystarczy, a dół taśmą złapać).

A widelców karbonowych z otworami trochę się już zaczyna pojawiać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum