Autor Wątek: Bałtyk Bieszczady Gravel Tour 2021  (Przeczytany 24999 razy)

Offline Mężczyzna MYak

• Marek
  • Miasto: Pruszków, Mazowieckie
  • Na forum od: 20.03.2019
    • UltraCyrkle
Bałtyk Bieszczady Gravel Tour 2021
« 21 Paź 2020, 21:20 »
Hmmmm  :icon_smile2:

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Bałtyk Bieszczady Gravel Tour 2021
« 21 Paź 2020, 21:35 »
To nie lepiej Świeradów - Przemyśl, albo Szczecin - Białystok ?

... oczywiście wododziałem.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Paź 2020, 21:50 »
Ze Świnoujścia do Ustrzyk (z przejazdem przez centralną Polskę) zrobienie ciekawej trasy gravelowej to graniczy z cudem. Tłumaczyłem Robertowi Janikowi, że te rejony się nie nadają na taki wyścig, ale on jest uparty na ideę, żeby to była wersja gravelowa BBT.

Pewnie, że lepiej, tylko, że organizator ma niewielkie pojęcie o terenowej atrakcyjności konkretnych rejonów. I dlatego próbuje przenieść koncepcję szosowego wyścigu na wyścig terenowy. A o ile na asfalcie taka przelotowa trasa ma swój wielki urok (choć psuty przez bardzo ruchliwe drogi), to w terenie ta długość będzie już bardzo upierdliwa, a zabraknie tej frajdy, które robią ciekawe odcinki terenowe, zamiast tego będą setki km kujawskiej i mazowieckiej nudy.

Gravelowe czy terenowe wyścigi to lepiej zostawić tym co się dobrze znają na temacie jak np. Leszek Pachulski, zresztą i parę innych sensownie pomyślanych imprez z jakimś jasnym i dobrze pomyśalnym motywem przewodnim (Mazury czy wzdłuż morza) też się pojawiło. A tu motywem tak samo jak na szosowym BBT będzie dalej jazda ze Świnoujścia do Ustrzyk. A to będzie na siłę walenie kilometrów, żeby dobić do tego tysiąca po w większości bardzo nudnych drogach, bez mnóstwa smaczków terenowych, które "robią" takie imprezy.

Ogólnie pomysł dobry (czyli wyścig w stylu BBT, z punktami żywnościowymi, bo czegoś takiego nie ma na rynku), ale przy takich założeniach startu i mety to IMO nie da się ułożyć ciekawej trasy.

Offline PABLO

« 21 Paź 2020, 21:56 »
PGR ma potencjał. Tylko trzeba przedłużać trasę dalej na zachód. Choćby i Słowacją jak nie ma koncepcji przez Polskę. Dalej przez Beskidy w Czechach i wododziałem Karpacko-Sudeckim w Sudety. Dalej powinno być już z górki ... szutrów tam pod dostatkiem. Start w Przemyślu, meta w Świeradowie, to by już było coś ciekawego.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 21 Paź 2020, 21:59 »

i zaczyna się... czy nie lepiej a wiatr w mordę a termin a pogoda... Nie można się cieszyć, że dostajemy kolejną fajną imprezę bikepakingową dla gravelowców?

https://www.facebook.com/groups/1008km/permalink/3399399073475249/
Polski Klub MTB

Offline PABLO

« 21 Paź 2020, 22:08 »
Jest gdzieś link do trasy?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Paź 2020, 22:22 »
PGR ma potencjał. Tylko trzeba przedłużać trasę dalej na zachód. Choćby i Słowacją jak nie ma koncepcji przez Polskę. Dalej przez Beskidy w Czechach i wododziałem Karpacko-Sudeckim w Sudety. Dalej powinno być już z górki ... szutrów tam pod dostatkiem. Start w Przemyślu, meta w Świeradowie, to by już było coś ciekawego.

Można i do Francji dociągnąć, tylko nie taka jest koncepcja tego wyścigu, a właśnie ciężka i bardzo dopracowana trasa 500-600km. Obsłużyć organizacyjnie tak długą trasę nie jest prosto, a przecież ludzie organizujący ten wyścig poświęcają swój prywatny czas i urlopy na to, a żadnych kokosów z tego nie mają.

i zaczyna się... czy nie lepiej a wiatr w mordę a termin a pogoda... Nie można się cieszyć, że dostajemy kolejną fajną imprezę bikepakingową dla gravelowców?

Forum nie służy kadzeniu, od tego właśnie jest FB każdego organizatora. A tutaj sobie można krytycznie poanalizować różne koncepcje wyścigów.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 21 Paź 2020, 23:40 »
A o ile na asfalcie taka przelotowa trasa ma swój wielki urok (choć psuty przez bardzo ruchliwe drogi), to w terenie ta długość będzie już bardzo upierdliwa, a zabraknie tej frajdy, które robią ciekawe odcinki terenowe, zamiast tego będą setki km kujawskiej i mazowieckiej nudy.

No nie wiem. Nie jeżdżę maratonów po 1000 km, więc nie powinienem się wypowiadać. Ale akurat trasę Bałtyk-Bieszczady przejechałem w 2018 roku z sakwami, całkowicie unikając ruchliwych dróg i wyszukując przede wszystkim te terenowe. Trasa była świetna i bardzo urozmaicona. Na nudę nie narzekałem. A pewnie można by było wytyczyć ją jeszcze ciekawiej.
http://romal.bikestats.pl/c,38690,Baltyk-Bieszczady-2018.html

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Paź 2020, 14:57 »
No nie wiem. Nie jeżdżę maratonów po 1000 km, więc nie powinienem się wypowiadać. Ale akurat trasę Bałtyk-Bieszczady przejechałem w 2018 roku z sakwami, całkowicie unikając ruchliwych dróg i wyszukując przede wszystkim te terenowe. Trasa była świetna i bardzo urozmaicona. Na nudę nie narzekałem. A pewnie można by było wytyczyć ją jeszcze ciekawiej.

Tylko Ty jechałeś nie uciekając od terenu, do tego jednak sporo nadrabiając w stosunku do klasycznej przekątnej (dzięki temu zahaczając o ciekawe rejony). Przy dużej znajomości terenu - da się i na takiej trasie zrobić coś ciekawego. Tylko obawiam się, że w tym przypadku raczej będzie o to ciężko, bo ten org trasę wytycza i objeżdża z poziomu samochodu. Ale rzeczywiście trzeba poczekać z ocenami jak będzie znana trasa, z chęcią chciałbym się pomylić.

Offline PABLO

« 22 Paź 2020, 15:27 »
Przy dużej znajomości terenu - da się i na takiej trasie zrobić coś ciekawego.

Albo przy użyciu odpowiednich map.

Frugo

• Gość
« 22 Paź 2020, 15:49 »
Jakby puścić przez Puszczę Drawską, Notecką, Dolinę Warty, Jurę, a potem tymi wąskimi asfaltami przez Pogórze, i na koniec szutrami w Bieszczadach, to może nawet coś by z tego ciekawego wyszło. Byłoby jednak raczej ok. 1300 km, ale to chyba nie problem.
od Krakowa przez Pogórze ciężkowicko-rożnowskie (gdzie mieszkam) przez beskind niski można dolecieć w Bieszczady praktycznie po szutrze.
Część ścieżek za ostatnie lata poasfaltowana ale dalej fajne stokówki są w lasach, idealnie szutrowo proste.
To mógłby być fajny koncept.

I jeszcze z Jeleniej Góry do Białegostoku i każdy by miał jakąś trasę dla siebie ;-)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Paź 2020, 17:03 »

@Romal: a ślad z tej wycieczki masz? Chętnie bym dopatrzył uzupełniająco po przeczytaniu świetnej relacji :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 22 Paź 2020, 17:22 »
Jakby puścić przez Puszczę Drawską, Notecką, Dolinę Warty, Jurę, a potem tymi wąskimi asfaltami przez Pogórze, i na koniec szutrami w Bieszczadach, to może nawet coś by z tego ciekawego wyszło. Byłoby jednak raczej ok. 1300 km, ale to chyba nie problem.
od Krakowa przez Pogórze ciężkowicko-rożnowskie (gdzie mieszkam) przez beskind niski można dolecieć w Bieszczady praktycznie po szutrze.
Część ścieżek za ostatnie lata poasfaltowana ale dalej fajne stokówki są w lasach, idealnie szutrowo proste.
To mógłby być fajny koncept.

I jeszcze z Jeleniej Góry do Białegostoku i każdy by miał jakąś trasę dla siebie ;-)

Pewną trudnością z wyznaczeniem atrakcyjnej trasy może być potrzeba organizacji punktów żywnościowych. Te w klonie klasycznego BBT przecież muszą być i to w znacznej ilości.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Paź 2020, 17:57 »
Przy dużej znajomości terenu - da się i na takiej trasie zrobić coś ciekawego.

Albo przy użyciu odpowiednich map.

Jedno z drugim się najczęściej wiąże. Dokładnych map topograficznych to używają ludzie dobrze wiedzący o co chodzi w jeździe terenowej.

Pewną trudnością z wyznaczeniem atrakcyjnej trasy może być potrzeba organizacji punktów żywnościowych. Te w klonie klasycznego BBT przecież muszą być i to w znacznej ilości.

W ogłoszeniu piszą, że tych punktów ma być znacznie mniej niż na BBT, a limit sporo łagodniejszy.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 22 Paź 2020, 19:01 »
@Romal: a ślad z tej wycieczki masz? Chętnie bym dopatrzył uzupełniająco po przeczytaniu świetnej relacji

Dzięki :) Kiedyś miałem ślad, ale po którejś tam aktualizacji Osmanda wszystko się gdzieś ukryło lub usunęło. W każdym razie nie mogę dotrzeć do żadnych śladów przez niego zapisanych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum