Witajcie
TRASApierwotny plan wyjazdu do Chorwacji zakładał trasę z Jaworzna na Budapeszt, wzdłuż Balatonu, przez Varażdin, Zagrzeb, Karlovac, Krk, Cres i na Istrię (Pula, Rovinj, Umag, Triest)
Tak wyglądał pierwotny tary plan trasy przez Węgry do Chorwacji
Potem natrafiłem na YT na relację filmową
Nenad Crofrankonia z wyprawy z Niemiec do Chorwacji i zrodził się pomysł dojazdu do CRO szlakiem EuroVelo 9. Z resztą gdzieś tam "z tyłu głowy" pozostało pozytywne wrażenie ścieżek rowerowych wiodących przez Czechy a także PRZEDE WSZYSTKIM przez Austrię pod którym byłem w czasie zeszłorocznej wycieczki do Wiednia.
Stąd też pomysł trasy zaprezentowanej w pierwszym poście z dodatkowym punktem wymagającym krótkiego zjazdu z EV9 - drugim największym miastem Austrii którym jest Graz.
Chorwacki odcinek trasy jest jeszcze kwestią otwartą...
Chodzi mi po głowie zwiedzenie wyspy Rab i Pag może nawet dojazd do
Zadaru to jednak zależy od rozkładu jazdy Jadroliniji, a ten będzie znany po nowym roku.
A ostatni pomysł to trasa Valbiska - (prom) - Rab - Stinica - Prizna - Žigien (Pag) - Zadar - (prom) Mali Losnij. Nie wiem na ile realny... Jadrolinija to zweryfikuje.
NOCLEGIPlan super. Szkoda wielka, że spanie na kwaterach. Bez namiotu nie wyobrażam sobie już wyjazdu.
Jak wspomniałem pierwotna trasa miała prowadzić przez "wschód" czyli Węgry. Dlatego też nie przeszło mi przez myśl by brać pod uwagę noclegi w namiocie. Tym bardziej że z tego typu noclegami nie mam jak dotychczas żadnego doświadczenia. Więc z jednej strony jest jakaś tam obawa, a z drugiej rosnąca ciekawość jak to jest nie musieć dojechać danego dnia do zarezerwowanej kwartery, taki psychiczny luz...
Teraz planując podróż przez piękną Austrię nie mam już takich obaw.
Efekt:
Kupiłem namiot, śpiwór, palnik, naczynia, butle i kilka innych kempingowych drobiazgów. Jeżeli się nie przydadzą w czasie wyprawy do Chorwacji to zapewne wzdłuż planowanej wyprawy wzdłuż niemieckiego wybrzeża Bałtyku.
Biorę więc pod uwagę spanie w namiocie.
SPRZĘT - ROWERSiemanko, a mógłbyś napisać jakim rowerem chcesz jechać, jaki bagaż i ile km dziennie? Możliwe że byłbym zainteresowany
Mój sprzęt to widoczny na filmach z pierwszego postu Kross Evado 7 z 2018 r z
lekkimi modyfikacjami.
W zasadzie z tych ważnych części zmieniałem w nim wszytko oprócz ramy, kierownicy i amortyzatora.
Bagaż.Sakwy Crosso
tył - 60-tki
przód - 30-tki. (o ile będą potrzebne - myślę, że nie)
ile km dzienniePlanując trasę brałem dotychczas pod uwagę kilka aspektów takich jak: który to dzień wyprawy, atrakcyjność trasy, jej ukształtowanie itp.
Zaplanowane mam odcinki
Jaworzno - Bytca
Bytca - Bratysława
Opracowane mam odcinki
1. z Bratysławy przez Kittsee, Grimmenstein, Dechantskirchen po Graz (głównie trasą EV 9)
2. z Graz przez Maribor, Celje do Lublany (głównie trasą EV 9)
3. z Lublany przez Postojną, Ilirską Bistrice, Bogovići do Krk
Trzy powyższe odcinki jeszcze nie podzielone na dni.
Poza tym opracowane mam trasy prowadzące zarówno wschodnim jak i zachodnim wybrzeżem Istrii (aż po Triest).
Przybliż proszę szczegóły powrotu pociągiem z Triestu.
Jakie ceny za przejazd z rowerem, ile przesiadek, jaka trasa pociągu ... ?
W grudniu ma być zmiana rozkładu jazdy. Kolejna - prawdopodobnie w marcu 2021 (w Austrii takowa była w 2020).
Mam nadzieję, że w nowym rozkładzie jazdy pozostanie połączenie z Triestu do Katowic z przesiadkami z Villach i Wiedniu. (zarówno ten o 5:45 i ten 15:50).
Jeżeli te zlikwidują to są też inne kolejowe alternatywy.