Autor Wątek: Witajcie  (Przeczytany 2354 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Witajcie
« 29 Maj 2010, 21:53 »
Cytat: "vagabond"
Kiedyś kładli większy nacisk na naukę cyfr rzymskich, że je nadal pamiętacie?

Owszem, ja tez miałem z tego zaledwie kilka lekcji (a może wręcz jedną?) ale nadal je pamiętam. W koncu co to za sztuka - to tylko kilka liter :)
Nie uznałem przeto za stosowane rozszyfrowywać nicka MCMXCII27 na forum - skojarzenie z cyframi rzymskimi wydało mi się nazbyt oczywiste, wręcz banalne. Jak się okazuje, myliłem się i mogłem w ten sposób wzbudzić Jego uznanie, a nawet - o zgrozo - przeświadczenie o mojej inteligencji! Czemuż, ach czemuż tego nie uczyniłem?! :roll:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Witajcie
« 29 Maj 2010, 22:14 »
Przednia zabawa dla fanów rzymskich cyfr, to chronostychy  :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

MCMXCII27

• Gość
Witajcie
« 29 Maj 2010, 22:18 »
Ja mam styczność czasami z cyframi rzymskimi i ich znajomość się przydaje. I też miałem parę lekcji. Tak jak znam alfabet grecki i potrafię liczyć oraz wiem jakie są liczebniki porządkowe. A uczę się tylko ang i fr. Znajomość nie zawadzi, wiele razy miałem sytuacje, w których się przydała ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Witajcie
« 29 Maj 2010, 23:05 »
Cytat: "MCMXCII27"
Znajomość nie zawadzi, wiele razy miałem sytuacje, w których się przydała

to ja wole zostać intelektualnym ultralightowcem :lol:

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Witajcie
« 30 Maj 2010, 09:45 »
To, że "pojechałem" sobie trochę po rzymskim systemie liczbowym nie świadczy jeszcze o tym, że nie doceniam jego roli w rozwoju intelektualnym jednostki :D  :D  :D. Jeżeli nie wiem czegoś z podstawowego kanonu wiedzy ogólnej, to świadczy źle o mnie, a mówienie o nieprzydatności pewnej wiedzy to jest szukanie tanich usprawiedliwień.Taki jest mój stosunek do podobnych spraw i stąd taki o : :oops: znaczek w poprzednim moim poście. Właśnie tacy jak my zwiedzacze powinni umieć odczytać np. daty na budynkach, nagrobkach.To już jest wystarczający powód, żeby poświęcić z pół godziny czasu i opanować rzymski system liczbowy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Witajcie
« 6 Cze 2010, 21:37 »
Cześć Mistrzu Ceremonii 1092/27 :P

Cyfry rzymskie trudne nie są.... jakiś czas temu tłumaczyłem je 11 latkowi, zajęło mi to jakieś 20 minut.....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
Witajcie
« 9 Cze 2010, 11:04 »
no witaj, MCMXCII27, :)

...a co do malego off topiku na temat rzymskich cyfr, to calkowicie popieram Ciebie transatlantyk, dla obiezyswiatow i wloczykijow i innej masci zwiedzaczy do pierwszorzedna pomoc, oznacza sie nimi mnostwo rzeczy ... czasami mozna znalezc perelki jak pomylka w oznaczeniu kolejnej stacji drogi krzyzowej (XVI zamiast XIV) w kosciele, kurna chyba w Krzeszowie ale nie jestem pewien, bo to dawne czasy i moja smiena 8m nie zawsze robila zdjecia ;)
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum