Autor Wątek: Kolej na rower, czyli sowiogórska reaktywacja.  (Przeczytany 5693 razy)

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Teleportowałem się dzisiaj do Zagórza Śląskiego, żeby pokręcić kilka godzin po Górach Sowich. Wyszła z tego taka pętelka:

https://photos.app.goo.gl/3EXTh73qHTQ4BTL6A

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
Mam sentyment oglądając tą okolicę. Na powierzchni i pod.
Też wykorzystuję tunel, tylko w drugim kierunku, do szybkiego dostania się do Wałbrzycha.
Miło, że będą jeździć pociągi. Żeby jeszcze odbudowali linię w stronę Londynu Zdrój.
W niedzielę po godz. 17 musiałem łapać stopa, bo nawet Taxi w tamtym rejonie, nie odbiera telefonów.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Piękne tereny.
Czy dobrze widzę, że teraz w XXI wieku kładą poniemieckie szyny z przed IIwś ? Ten właz to od czego ?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Przypuszczam że elementy wentylacyjne podziemi kompleksu Riese. Zgadłem?
Podziękowania za galerię i pracę włożoną w kompozycję. Bardzo mi się podoba zestawienie stanu obecnego z dawnym na pocztówkach.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ładnie to sfotografowałeś.
Mam słabość do takich starych linii kolejowych.
Tak ze zdjęć widać, że tę linie rewitalizują.
Zastanawiam się, kto będzie dopłacał do kursowania pociągów. Rentowna to ona nie będzie nigdy.
Mam w pobliżu taką zapomniana linię: Żywiec-Sucha Beskidzka, nawet jest zelektryfikowana i  użytkowana (1 pociąg na tydzień, w sezonie letnim. Są ostre zakręty i podjazdy, prędkość często w ok. 20 km/h.
Tylko dla turystów. Miejscowi nie przesiądą się na pociąg, nawet gdyby pociągi kursowały co godzinę.
Przejechalem się tą trasą pociągiem retro, lokomotywa parowa, obsługa w ubiorach z czasów monarchii Habsburgów - to jest TO (i tylko to).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A które połączenie kolejowe jest rentowne wprost? Może Łódź - Warszawa.
Drogi gminne też się nie zwracają wprost. Kosztują kupę kasy a jeździ się po nich za darmo.
Dopiero w szerszej perspektywie widać korzyści.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Tunelem kiedyś biegłem na zawodach biegowych :)

Podoba mi się to "odtwarzanie" pocztówek. To jakiś bardziej zaplanowany projekt, czy tak akurat ci w ręce wpadły?

Mam sentyment oglądając tą okolicę. Na powierzchni i pod.
Też wykorzystuję tunel, tylko w drugim kierunku, do szybkiego dostania się do Wałbrzycha.
Miło, że będą jeździć pociągi. Żeby jeszcze odbudowali linię w stronę Londynu Zdrój.
W niedzielę po godz. 17 musiałem łapać stopa, bo nawet Taxi w tamtym rejonie, nie odbiera telefonów.
Dla mnie to taki regionalny cud. Myślałem, że zostanie mi już tylko oglądanie starych pocztówek z pociągami na tej trasie. Z tego co widzę firma coś się ślimaczy i będą mieli poślizg ale warto czekać.

Piękne tereny.
Czy dobrze widzę, że teraz w XXI wieku kładą poniemieckie szyny z przed IIwś ? Ten właz to od czego ?

Tereny piękne i nie do wyeksploatowania ze 25 lat temu pierwszy raz tam postawiłem koła i cały czas udaje się znaleźć jakieś nowe zakamarki.
Nom niektóre szyny nawet bardziej bliższe pierwszej niż drugiej wojnie. Ciekawe jak to się sprawdzi. Będzie można porównać ścieralność stali z różnych dziesięcioleci zeszłego wieku. Spawy z lat dwudziestych średnio wyglądają.

Przypuszczam że elementy wentylacyjne podziemi kompleksu Riese. Zgadłem?
Podziękowania za galerię i pracę włożoną w kompozycję. Bardzo mi się podoba zestawienie stanu obecnego z dawnym na pocztówkach.

Właz jest na zboczu góry Moszna, tutaj:
https://en.mapy.cz/zakladni?x=16.4275461&y=50.6857595&z=17&source=osm&id=128936003

Nie wiem co jest pod nim, czy jakaś sztolnia a może, studnia lub inny zbiornik?
http://pj-blog.pl/pj/?p=7875
http://www.sztolnie.fora.pl/obiekty-hipotetyczne,57/komples-moszna,45.html

Ładnie to sfotografowałeś.
Mam słabość do takich starych linii kolejowych.
Tak ze zdjęć widać, że tę linie rewitalizują.
Zastanawiam się, kto będzie dopłacał do kursowania pociągów. Rentowna to ona nie będzie nigdy.
Mam w pobliżu taką zapomniana linię: Żywiec-Sucha Beskidzka, nawet jest zelektryfikowana i  użytkowana (1 pociąg na tydzień, w sezonie letnim. Są ostre zakręty i podjazdy, prędkość często w ok. 20 km/h.
Tylko dla turystów. Miejscowi nie przesiądą się na pociąg, nawet gdyby pociągi kursowały co godzinę.
Przejechalem się tą trasą pociągiem retro, lokomotywa parowa, obsługa w ubiorach z czasów monarchii Habsburgów - to jest TO (i tylko to).
Na rentowność nie ma szans ale region zyskuje kolejną atrakcję a linia jest jedną z najciekawszych w Polsce. Ciekawostka, przedwojenna lokomotywka, która jeździła na łaczniku z Jugowic do Walimia stoi od lat w Warszawie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/HWB_AEG_E400

Żywiec-Sucha Beskidzka, nie znam wygląda bardzo ciekawie w przyszłym roku będzie trzeba obpstrykać i pojeździć. Dzięki za informację.

A które połączenie kolejowe jest rentowne wprost? Może Łódź - Warszawa.
Drogi gminne też się nie zwracają wprost. Kosztują kupę kasy a jeździ się po nich za darmo.
Dopiero w szerszej perspektywie widać korzyści.

Nom, niektóre dolnośląskie miasta wprowadziły darmową komunikację.

Tunelem kiedyś biegłem na zawodach biegowych :)

Podoba mi się to "odtwarzanie" pocztówek. To jakiś bardziej zaplanowany projekt, czy tak akurat ci w ręce wpadły?

Nie po prostu, zbieram pocztówki głównie z Dolnego Śląska z naciskiem na motywy kolejowe i hydrotechniczne. Właśnie został mi jeszcze do zwiedzenia odcinek z Lubachowa do Świdnicy stąd mam najwięcej kartek. Może w przyszłym tygodniu uda się myknąć.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
bardzo fajna sprawa z tym "odtwarzaniem" starych pocztówek. Świetny pomysł. Czekam na taką galerię jak uzbierasz na zasadzie "BYŁO" i "JEST".

Offline Mężczyzna Połciu

• Stronka wyjazdowa
To może i ja się zmobilizuję na porównywanie.
Mam kilka książeczek, na temat konkretnych odcinków kolejowych w tamtym rejonie.
Jakieś obrazki w nich były.
Teraz tylko ruszyć z nimi w teren

Tutaj też jest duża ilość skanów:
https://polska-org.pl/514489,Odcinek_Swidnica_Przedmiescie_Jedlina_Zdroj_Kolej_Doliny_Bystrzycy.html

A w Sowich coraz piękniej i coraz mniej ludzi. Jeździłem dzisiaj wokół Walimia. Na Wielkiej Sowie spotkałem 4 osoby a w okolicach Głuszycy nikogo więc skusiłem się na odwiedzenie Siłowni i Kasyna.

Pułap chmur niski ale nawet w chmurach na Sowie było git! W przyszłym tygodniu mają dowieźć więcej słońca.

Offline Mężczyzna Połciu

• Stronka wyjazdowa

"... skusiłem się na odwiedzenie Siłowni i Kasyna."

Ja też się "skuszam" na tamto miejsce.
W Kasynie dobrze się śpi, nie ma tłumów i jest sporo miejsca.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Przepraszam ze sie wtrącam ale ja jakoś nie mogłbym tam spać spokojnie . Nie zebym wierzył w jakies duchy ,wilkołaki , werwolf czy co tam jeszcze . Ale na tych terenach zmarły tysiące osób podczas przymusowej pracy .To troche tak jakby  spac na cmentarzu .Niby mozna ale raczej chyba sie nie powinno ?
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To troche tak jakby  spac na cmentarzu
A co jest złego w spaniu na cmentarzu? Bardzo spokojne miejsce. Nie zostawiać syfu po sobie i tyle.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum