Autor Wątek: [DIY] Adapter z oczkami na widelec bez oczek  (Przeczytany 7407 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Miałem się pochwalić, więc się chwalę.

Całe mocowanie to kanapka o składzie:
- guma nbr
- klej cyjanoakrylowy
- ABS (dopasowany do średnicy / kształtu widelca)
- klej akrylowy
- nitonakręteki nierdzewne M5 w płaskowniku aluminiowym
- klej akrylowy
- walce z ABS
- śruby M5 10 mm

Całość mocuje się do widelca przy pomocy opsek ślimakowych

Waga kompletu to 100 g + opaski - w sumie zaskakująco dużo. Roboty też mnóstwo - zwłaszcza, że elektronika w drukarce 3d kończy żywot.

Rozstaw otworów to w tym przypadku 92 mm, bo tyle jest między skrajnymi otworami w koszyku Blackburn Outpost. Mam w planach zrobić coś podobnego z dodatkowym otworem do montażu przedniego błotnika.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jeśli to ma być do koszyków na bidon, to są nie wymagające mocowań. Jeśli do troczenia worów, to też są gotowce: https://www.ortlieb.com/fork-pack
Ale workowi to chyba nie chodzi o sens, tylko śrubkową przygodę.

Mariobiker

• Gość
Raczej te: https://www.szumgum.com/topeak-uchwyt-koszyka-bidonu-versamount-uchwyt-do-koszyka-na-bidon.html
Te z linku wyżej służą do czegoś innego.

Zgadza się. "Alt-Position Cage Mounts to alternatywny sposób podnoszenia lub opuszczania koszyków na bidony" ale skoro worek_foliowy chce je mieć z metalu i zamontować na opaski ślimakowe to tu ma gotowy produkt.

Te mocowania Topeak znam. Czytałem i miały słabe opinie. W ogóle to nie bardzo ufam czemuś z cienkiego plastiku - zwłaszcza, że ma być na widelcu i mam zamiar jeździć z tym po górach.

Koszyki/torby Ortlieba widzę pierwszy raz. Fajne. Problem tylko w tym, że na widelec carbonowy tego nie założę. No i pomijając już kompatybilność, chcę żeby móc zakładać koszyki do czterech różnych rowerów. Chyba byłoby drogo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Dlaczego nie założysz na karbonowy widelec? Przecież to ortlibowe ciulstwo możesz nawet zaciągnąć tymi samymi opaskami, których użyłeś do tego.

Faktycznie Ortlieb nie ma obejmy, tylko stalową taśmę. Po podłożeniu gumy może by nie zjeżdżało. Może, bo podobne rozwiązanie mocowania u-locka jednak miało tendencję do osuwania się.

Myślę, że moje rozwiązanie jest trochę pewniejsze - można mocno skręcić. Za to odkręcanie i przykręcania koszyków jest bardziej czasochłonne. Plusem koszyków jest to, że można wsadzić taki worek, jaki tylko się zamarzy. No i mam autorskie rozwiązanie, a nie jakiś tam fajny gotowiec

Offline Mężczyzna MCsubi

Na te obejmy zakłada sie opaski termokurczliwe.
Ja akurat takiego oblepiania widelca nie praktykuję, ale widziałem szosę speca z tym patentem - nic nie zjeżdża. W sumie ciekawy patent do turystyki okazjonalnej, bo nie szpeci sie rasowego roweru dziurami w widelcu.
Te adaptery podobno mozna dokupić, można też zamontować to ustrojstwo jako tylny bagażnik na górnych rurach tylnego trójkąta (wypróbowane).
Trek zrobił coś takiego fabryczne w modelu 520 z 10 lat temu, to nikt tego nie kupował i wszyscy sie stukali w głowę, a dzisiaj wielkie łał - zaiste to dziwna branża.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Problem tylko w tym, że na widelec carbonowy tego nie założę.

Czytam i właśnie zastanawiam się jak zamocować coś (kurtka, śpiwór, materac) na widelcu karbonowym z jednym otworem.

Czytam i właśnie zastanawiam się jak zamocować coś (kurtka, śpiwór, materac) na widelcu karbonowym z jednym otworem.
Te koszyki Blackburn teoretycznie może da się mocować na samych opaskach ślimakowych. W przypadku, gdy masz już jeden otwór, powinno być ok. Też mam tak w jednym z rowerów i rozważam ten sposób.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Kiedyś chciałem mieć możliwość przykręcenia do widelca (ameliniowy bez gwintów) koszyka na bidon albo innego uchwytu i użyłem decathlonowego mocowania:
https://www.decathlon.pl/zapicie-do-uchwytu-bidon-id_8339445.html
Odciąłem elastyczne opaski i zastąpiłem je stalowymi. Spód jest, podobnie jak w wersji workowej lekko wklęsły i bardzo dobrze spasował się z widelcem.
Ogólnie rzecz biorąc "ona jest słuszna, ta koncepcja", ale ja jeszcze nie dokręciłem nic innego niż koszyk na bidon, więc o uniwersalności się nie wypowiem. Bidony trzyma jak zabetonowane.
« Ostatnia zmiana: 27 Paź 2020, 00:58 RS »

Kiedyś chciałem mieć możliwość przykręcenia do widelca (ameliniowy bez gwintów) koszyka na bidon albo innego uchwytu i użyłem decathlonowego mocowania:
https://www.decathlon.pl/zapicie-do-uchwytu-bidon-id_8339445.html
A w co się wkręva śrubę? W metal, czy w plastik?

Online Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Płytka wraz z gwintowanymi kominkami jest metalowa i zalana gumowatym plastikiem; chciałem podzielić nożem, żeby mieć po dodatkowym oczku na widelec i musiałem sięgnąć po brzeszczot. Ale opaski to porażka - ten sam gumowaty plastik o słabej sprężystości, uciąga się jak guma do żucia, oczka robią się owalne a siła zaciśnięcia jest słaba.

Czyli wychodzi na to, że nie warto było kombinować. Jedyna zaleta mojego rozwiązania to większy rozstaw śrub, który (teoretycznie) daje większą stabilność. No i może nierdzewne nitonakrętki potencjalnie mają większą żywotność.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum