Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168596 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: MRDP 2021
« 6 Wrz 2021, 16:18 »
a po trzecim napompowaniu powietrze się trzyma
Błoto lepiej uszczelnia niż mleczko.   ;D

ręce już nie tak sprawne
Ja dziś postanowiłem umyć i nasmarować rower. Długo w z tym czekałem, ale i tak poległem. Zbyt dużo operacji wymaga sprawnej prawej dłoni. A tego, chwilowo, nie mam. Nawet z głupim odkręceniem kół miałem problem.
Co ciekawe, to drętwienie i brak czucia pojawiło się z dobę po mecie. Na trasie jakoś ręka działała.

Marek

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 6 Wrz 2021, 16:31 »
To co tam żeś cuda naodstawiał z tymi dętkami? Bo jak patrzę na Stravę toś tych gum złapał niewąską ilość  ;)
[...]
Nie sprawdzi się dobrze opony, przytnie dętkę przy zakładaniu, bo ręce już nie tak sprawne itd.
No zaczęło się od tego i tak straciłem zapas, bo miałem dwie. Złapało mnie to na zjeździe krajowką i był niepotrzebny pośpiech. Potem były za wąskie dętki, za krótkie wentyle, nie współpracujące z moją pompką, nie trzymające łatki itp. Generalnie rzeźba w brązie z tym co się udało kupić po drodze. Gdybym porządnie zmienił pierwszą gumę to bym do mety dojechał na niej.
Jak już się zaczęło, to się okazało jak brutalny jest ten limit.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 6 Wrz 2021, 17:10 »
Jakiego rodzaju kapcie złapaliście i na jakich oponach? Ja we Włodawie miałem wbite szkło w czoło
opony. Też w deszczu, ale szczęśliwie udało się załatać to bez zdejmowania koła. Nowe Continental Ultra Sport III 28 mm.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2021, 18:34 »
Co ciekawe, to drętwienie i brak czucia pojawiło się z dobę po mecie. Na trasie jakoś ręka działała.
To tak samo u mnie było, w czasie jazdy i na mecie czułem pewne problemy, ale bez dramatu. Dzień po na mecie już było to mocniej odczuwalne, a z pełną siłą się uaktywniło kolejny dzień później. Niestety z doświadczenia wiem, że powrót do pełnej sprawności to długo potrwa. Po MRDP 2013 miałem jeszcze silniejsze porażenie nerwu środkowego (kciuk, wskazujący i pół  środkowego) i dopiero na początku 2014 wróciło to do normy. Teraz mam nieco lżejsze porażenie, ale obu nerwów, także łokciowego, mimo wszystko to lepsza opcja, bo porażenie nerwu środkowego jest sporo dotkliwsze, bo dotyczy palców od których zależy sprawność całej dłoni. Najpewniej się załatwiłem zmianami mostka na trasie, ten dłuższy niby był wygodniejszy na góry, ale widać pozycja była za bardzo wyciągnięta.

Zresztą na trasie takiej imprezy trudno to ogarniać, jak jadę turystycznie to jestem na to wyczulony i reaguję nawet w przypadku niewielkiego mrowienia, na wyścigu nie ma na to czasu i reaguje się dopiero jak sprawa robi się poważna. To samo dotyczy rozwoju kontuzji kolan czy achillesów, łatwo o przegapienie wczesnych sygnałów,

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2021, 18:36 »
A tak z zupełnie innej beczki, ciekawe czy Robertowi Woźniakowi sprawdził się jego minimalistyczny bagaż w tych warunkach. Podpis pod tym zdjęciem Tomka Ignasiaka to "Najbardziej zmarznięty zawodnik MRDP"  :P

Tak więc lajtować bagaż to się opłaca, ale tylko w rozsądnych granicach, bo w razie, gdy się za mocno przegnie to straty daleko przerosną zyski z 2-3kg mniej  ;)

Offline Mężczyzna Damian

• Na forum od: 14.05.2015
« 6 Wrz 2021, 18:41 »
Jakiego rodzaju kapcie złapaliście i na jakich oponach? Ja we Włodawie miałem wbite szkło w czoło
opony. Też w deszczu, ale szczęśliwie udało się załatać to bez zdejmowania koła. Nowe Continental Ultra Sport III 28 mm.

Ostry kamień na zjeździe do Radkowa. Zjeżdżałem nad ranem w deszczu. Ręce zmarznięte i mokre były i długo nie mogłem zdjąć oponę z obręczy. Kiedy się udało i wszystko zainstalowałem to uruchomiłem nabój CO2 zapominając odkręcić zaworu presta.... i nabój się zmarnował. Gaz zdrugiego częściowo uciekł bo za słabo nakręciłem na zawór. Jechałem z niskim ciśnieniem, co nie było takie źle na brukach. A Tomek Ignasiak mnie wsadził na prom tak szybko że zapomniałem  go poprosić o podpompowanie  ;D

Opony Continental GP 5000 28mm

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 6 Wrz 2021, 19:08 »
To tak samo u mnie było, w czasie jazdy i na mecie czułem pewne problemy, ale bez dramatu. Dzień po na mecie już było to mocniej odczuwalne, a z pełną siłą się uaktywniło kolejny dzień później. Niestety z doświadczenia wiem, że powrót do pełnej sprawności to długo potrwa. Po MRDP 2013 miałem jeszcze silniejsze porażenie nerwu środkowego (kciuk, wskazujący i pół  środkowego)
Coś nie halo z ergonomią uchwytu na kierownicy. Temat do przemyślenia.
No chyba, że jednak w grę wchodzi zbyt długotrwałe przeciążenie organizmu.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 6 Wrz 2021, 20:20 »
A tak z zupełnie innej beczki, ciekawe czy Robertowi Woźniakowi sprawdził się jego minimalistyczny bagaż w tych warunkach. Podpis pod tym zdjęciem Tomka Ignasiaka to "Najbardziej zmarznięty zawodnik MRDP"  :icon_razz:

Tak więc lajtować bagaż to się opłaca, ale tylko w rozsądnych granicach, bo w razie, gdy się za mocno przegnie to straty daleko przerosną zyski z 2-3kg mniej  :wink:

Robert to marznie w zasadzie przez cały rok. Zmarźlak taki  :icon_smile:  W sumie nie wiem, czemu jechał tak na lekko, zarówno RAP jak i MRDP. Ciuchy na największe mrozy ma ...

Offline Mężczyzna Wigor

• Na forum od: 19.03.2015
« 6 Wrz 2021, 22:50 »
Nie czytałem forum kilka dni i nie sposób na raz na wszystko odpowiedzieć.

Odpowiem tylko na najważniejsze kwestie:

A co do pucharów to jeszcze jedna kwestia. Czy Tomek (Wycior) otrzymał puchar za wygraną w kat. OPEN? Bo we Wtorek na rozdaniu nagród ja otrzymałem statuetkę. Otrzymał też Kaziu za wygraną w całym cyklu MRDP. Ale była jeszcze kat. OPEN, gdzie pucharku we Wtorek nie było. Czy może otrzymał pucharek wcześniej a ja to pominąłem? Dziękuję za info tutaj :)

W regulaminie jest zapis: Punkt 8: "Najlepszy zawodnik na trasie otrzyma pamiątkowy puchar."

Nie ma wzmianki o kategoriach startowych i kolejnych miejscach. Byliśmy przygotowani na ewentualność, że najlepszy czas uzyska ktoś z kat. Support lub Open, i wtedy też puchar dostałby najszybszy uczestnik kat. Solo, która to jest najtrudniejsza.
Ponieważ najszybszym uczestnikiem był zawodnik z kat. Solo to rozbił bank i innym łatwiejszym kategoriom nie należy się puchar za pierwsze miejsce. Posiadane puchary kat, Open i Support zostały przerobione na II i III miejsce kat, Solo. Ponieważ Ci uczestnicy maratonu byli lepsi od tych z OPEN i SUPPORT.

Co do Kobiet, w regulaminie nie ma słowa o tym, że przekroczenie limitu czasu wiąże się z DNF. Dziewczyny porostu były najlepsze w swojej kategorii i dostały odpowiednie trofea.

Każdy uczestnik, który zdobył choć jeden PK jest klasyfikowany.

Offline Mężczyzna Wigor

• Na forum od: 19.03.2015
« 6 Wrz 2021, 22:55 »
Chłopak który rękę złamał i jechał ze wsparciem nadal ma szanse na zwycięstwo! Ręka się zrośnie, wskoczy na rower... "czas zwycięzcy - 3 miesiące"  ::)  :lol:

Chłopak, który złamał rękę nie zdobędzie pucharu, zgodnie z powyższym. Mógłby zdobyć puchar gdyby okazał się być szybszy niż ktoś z SOLO lub OPEN.

« 6 Wrz 2021, 23:05 »
To o co chodzi z limitem? Jaka jest jego funkcja?

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 7 Wrz 2021, 07:15 »
Jakiego rodzaju kapcie złapaliście i na jakich oponach?

Ostatni kapeć jaki złapałem, to było na... BBT w 2018 roku. Wtedy jeszcze na dętkach. To jest mój trzeci sezon, od kiedy niemal non stop jeżdżę na mleku i zero problemów. Raz zauważyłem odrobinę zastygniętego mleka na oponie, jakieś 2 lata temu, więc pewnie dziurka była, ale nawet trudno oszacować kiedy to się stało. Mleko nie miało problemu z uszczelnieniem. Oponę dojechałem "do końca".  8)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 7 Wrz 2021, 07:31 »
W regulaminie jest zapis: Punkt 8: "Najlepszy zawodnik na trasie otrzyma pamiątkowy puchar." (...)
Nie ma wzmianki o kategoriach startowych i kolejnych miejscach.

Daniel, jak dla mnie to dekorowana powinna być pierwsza trójka. Tak to wygląda w każdych zawodach. Nie mówię, że mają to być puchary, ale może zwykły medal. Zwykły, ale różniący się od tych za samo ukończenie (kiedyś za 2 miejsce dostałem taki sam medal jak za ukończenie  ;D ). Jeśli jednak nagroda przyznawana jest tylko dla zwycięzcy, to tylko on powinien stanąć na schodkach latarni. Trochę słabo to wygląda, kiedy pozostali stają na podium z medalami za samo ukończenie.  ;) Tak w moim odczuciu, choć wiem, że nie jestem tu osamotniony.
Inna sprawa, że za poprzednią edycje każdy dostał piękny pucharek, co uważam za słuszne, biorąc pod uwagę trudność tej imprezy.  ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 7 Wrz 2021, 08:21 »
Jakiego rodzaju kapcie złapaliście i na jakich oponach?

Ostatni kapeć jaki złapałem, to było na... BBT w 2018 roku. Wtedy jeszcze na dętkach. To jest mój trzeci sezon, od kiedy niemal non stop jeżdżę na mleku i zero problemów. Raz zauważyłem odrobinę zastygniętego mleka na oponie, jakieś 2 lata temu, więc pewnie dziurka była, ale nawet trudno oszacować kiedy to się stało. Mleko nie miało problemu z uszczelnieniem. Oponę dojechałem "do końca".  8)

Możesz napisać jakiego mleka używasz, jakich opon i na jakim ciśnieniu jeździsz?
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

« 7 Wrz 2021, 08:44 »
I wagę... :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: