Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168605 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MRDP 2021
« 12 Sty 2021, 15:27 »
Też jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z Velo Dunajec? Bo z tego co wiem to projekt jest w budowie, ale jeśliby to skończyli do lata - to byłaby fajna alternatywa dla mocno nieprzyjemnej szosy do Krościenka. Nowy wariant trasy omija początkowy odcinek tej drogi, ale zostało ze 20km.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 12 Sty 2021, 15:49 »
(...)
Teoretycznie można polecieć z Serpelic dalej do Janowa nad Bugiem. (...)
Można (było w 2011, obecnego stanu nie znam) i jeszcze sobie zrobić kultowe zdjęcie z tablicą Stary Bubel 8)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 12 Sty 2021, 16:24 »
Im więcej lokalnych dróg tym lepiej, one dodają trasie kolorytu :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sty 2021, 16:37 »
Im więcej lokalnych dróg tym lepiej, one dodają trasie kolorytu :)

Tylko, że też stan asfaltów to determinuje, bo nie zawsze jest sens na takie drogi wjeżdżać, jak ma być dziura na dziurze. Swego czasu mieliśmy "krajobrazowego" Podróżnika w 2018, tylko troche nie wypaliło, bo najładniejszy odcinek a conto którego dodano ileś dziur wypadł w nocy. I w efekcie zostały tylko same dziury  :lol:

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 12 Sty 2021, 16:53 »
Też jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z Velo Dunajec? Bo z tego co wiem to projekt jest w budowie, ale jeśliby to skończyli do lata - to byłaby fajna alternatywa dla mocno nieprzyjemnej szosy do Krościenka. Nowy wariant trasy omija początkowy odcinek tej drogi, ale zostało ze 20km.
Daniel częściowo uwzględnił Velo Dunajec od Gołkowic. Da się teoretycznie aż do Zabrzeży dojechać, ale nie wiem, czy będą ochotnicy bo to wąska i kręta DDR-ka idąca po krzakach i z tego co pamiętam były nawet słupki. Momentami VD jest puszczona lokalny i drogami które są akurat okej, więc jak komuś zależy, to może na własną rękę tamtędy pojechac w zgodzie z regulaminem MRDP, bo to nie daje żadych zysków. Ale w zatłoczony weekend to na DDR będą straty czasowe i bezpieczniej niż na DW969 nie będzie. Za Krościenkiem to już wcale się trasa nie pokrywa. Większy zysk byłby z puszczenia odcinkami "Velo Poprado" (EV11) wzdłuż Popradu od Muszyny. Tam jest znacznie mniej ludzi, a dupuszczając inwazję na sąsiednią Słowację, to już w całości da się lokalnymi drogami puścić to aż pod Stary Sącz.

Stan prac VD z legendą co i jak:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=49.5280949788147%2C20.635762873450222&hl=pl&z=13&mid=1iicOupN0FKHjUwO4dp9AmrEU9Fg

Offline Mężczyzna byczys

« 12 Sty 2021, 17:29 »
Tylko, że też stan asfaltów to determinuje, bo nie zawsze jest sens na takie drogi wjeżdżać, jak ma być dziura na dziurze. Swego czasu mieliśmy "krajobrazowego" Podróżnika w 2018, tylko troche nie wypaliło, bo najładniejszy odcinek a conto którego dodano ileś dziur wypadł w nocy. I w efekcie zostały tylko same dziury

Jasne, mam na myśli sprawdzone odcinki z w miarę dobrymi nawierzchniami, jak te proponowane wyżej.

Ten podróżnik to była zdecydowanie przesada :) Ale dobrym przykładem jest tu ubiegłoroczny MPP, z tym że tam budowniczy mieli pole do popisu, bo mieli do dorzucenia dobrych 50 km, żeby dobić do tysiąca.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 12 Sty 2021, 18:17 »

Wigor, między Sarnakami a Starymi Hołowczycami (800-806 km) droga już jest przejezdna, puść trasę po 811, remont skończony kilka miesięcy temu. Obecna trasa leci po polach, jak będzie deszcz to szosówki nie dadzą rady...

tu faktycznie jest błąd, było dobrze ale widać przy poprawkach coś się pozmieniało.

Offline Mężczyzna Wigor

« 12 Sty 2021, 18:19 »
I jeszcze jedna mała sugestia, żeby zamiast przez Siemiatycze polecieć przez Grabarkę po DW obok klasztoru będzie można świętej wody do bidonów nalać.

Na samym końcu Siemiatycz tuż przy zjeździe na DK19 jest całodobowa stacja i zajazd, więc chyba największe atrakcje w tej miejscowości nas przez tą zmianę nie ominą.

Jeszcze kilka takich poprawek i limit będzie trzeba wydłużyć do 12 dni:) 3200km to maks, którego nie chciałbym przekraczać, to i tak 60km więcej niż 4 lata temu.

Offline Mężczyzna Wigor

« 12 Sty 2021, 18:33 »
Trasa wygląda pięknie.  ;D

Moja mała sugestia:

Asfalt tam trochę zniszczony, ale jest tam pięknie, sporo agro po drodze i co najmniej dwie wiaty i dwie plaże(jedna przy wiacie) nie dalej jak 50m od szosy. Jeżeli będzie duży ruch tirów na DK19 to na podjeździe przed Sarnakami wolałbym się nie znaleźć.
Teoretycznie można polecieć z Serpelic dalej do Janowa nad Bugiem. W ogóle jakoś na wiosnę się tam pewnie jeszcze wybiorę i wszystko sprawdzę.

Świetna propozycja, najlepiej jednak byłoby jechać po drugiej stronie Bugu na prom w Niemirowie, jednak to dla czołówki wypada zawsze w środku nocy i konieczny musiałby być nocleg przed promem.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 12 Sty 2021, 19:28 »
60 kilometrów ale tez 750 m w góre. Wiem ze dużo osób patrzy na kilometry ale to przewyższenia wysysają energie na maratonach.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

« 12 Sty 2021, 19:48 »
Wiem ze dużo osób patrzy na kilometry ale to przewyższenia wysysają energie na maratonach.
I wiatr, i wiatr ;)

Offline Mężczyzna byczys

« 12 Sty 2021, 20:01 »
I wiatr, i wiatr :)

Offline Mężczyzna egbercik

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 11.09.2017
« 12 Sty 2021, 21:42 »
Ale że co z tym wiatrem? Coś nie tak? Sama rozkosz pogadać z takim wiernym Druhem.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sty 2021, 21:44 »
Jeszcze kilka takich poprawek i limit będzie trzeba wydłużyć do 12 dni:) 3200km to maks, którego nie chciałbym przekraczać, to i tak 60km więcej niż 4 lata temu.

Akurat ten objazd Siemiatycz to całkiem sensowna propozycja. To jest prawie identyczny dystans - a droga ciekawsza i z dobrym asfaltem i później się wjeżdża na krajówkę. A parę km można skrócić na tym fragmencie Prudnik - Głuchołazy, tam ta krajówka jest zupełnie do przyjęcia, a objazd przez Pokrzywną marny.

Natomiast ta druga propozycja jazdy nad Bugiem - to tylko jeśli nie ma tam dziur, a zdaje się, że są. Bo wojewódzka do Terespola to całkiem fajna droga bez większego ruchu, do tego niebrzydka, długie kilometry pustki.

Daniel częściowo uwzględnił Velo Dunajec od Gołkowic. Da się teoretycznie aż do Zabrzeży dojechać, ale nie wiem, czy będą ochotnicy bo to wąska i kręta DDR-ka idąca po krzakach i z tego co pamiętam były nawet słupki.

Myślałem, ze to na całej długości będzie coś takiego jak WTR (tak jest na odcinku Velo Dunajec przed Nowym Targiem, który jechałem). Ale jak są jakieś miksty dróg lokalnych, przewężeń i innych cudów - to nie ma co sobie tym głowy zawracać.

60 kilometrów ale tez 750 m w góre. Wiem ze dużo osób patrzy na kilometry ale to przewyższenia wysysają energie na maratonach.

A skąd te 750m wziąłeś? Myślę, że górek to więcej dojdzie, ze 2000m w pionie, same Kaszuby już sporo wnoszą. RWGPS pokazuje 25 tys w pionie, w 2013 i 2017 ja realnie zmierzone miałem 21 7000m. Trochę RWGPS pewnie dodał, ale na oko w okolicach 2tys w pionie może być sumarycznie więcej. Z tym że niekoniecznie mocno musi się to odbić na czasie - bo jak wspominałem odcinek trójmiejski będzie porównywalny czasowo ze względu na brak jazdy miejskiej i inną organizację startu. Ponadto będą zauważalne zyski na jakości dróg, bo wiele odcinków MRDP poprawiono, np. te drogi, gdzie Wschód MRDP w 2020 miał najbardziej chamskie kawałki - to w 2021 powinny być gładkie dywaniki.

« 12 Sty 2021, 22:00 »
Myślałem, ze to na całej długości będzie coś takiego jak WTR (tak jest na odcinku Velo Dunajec przed Nowym Targiem, który jechałem). Ale jak są jakieś miksty dróg lokalnych, przewężeń i innych cudów - to nie ma co sobie tym głowy zawracać.
Na turystyczną wyprawkę to całkiem spoko droga, ale po 1600 km to będzie męczące kombinowanie. A boom na te trasy jest teraz konkretny i z ultras z kilkudniowym przebiegiem to tam może być jak słoń w składzie porcelany ;) a w miejscu gdzie by się przydała nawet niewygodna ścieżka, czyli zaraz przed Kroscienkiem, to nawet jak coś powstanie to wzdłuż DW969 więc trasy nie trzeba zmieniać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum