Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168646 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MRDP 2021
« 19 Kwi 2021, 10:11 »
Ale kategoria open to nie jest kategoria samowystarczalna. Jasno jest napisane, że wsparcie jest dozwolone. Rodzina może za zawodnikiem jechać samochodem, organizować noclegi i wszystko inne, byle by do spotkań osobistych dochodziło w budynkach. Zakaz paczkomatów jedynie podnosi koszty takiego wsparcia.

Ale po to jest ograniczenie, że punkty mogą być jedynie w lokalach stacjonarnych by tego nie nadużywać. To jest raczej pomyślane by sformalizować pomoc typu koleżeńskiego, która się często na trasie tego wyścigu zdarza. I ten zapis służy IMO temu by pod tym względem była jasna sytuacja. Jak jechaliśmy w 2013 to tylko taka kategoria była i mimo tego wyścig miał oblicze zdecydowanie samowystarczalne, choć było ileś form niewielkiego wsparcia, ale właśnie na zasadzie koleżeńskiej, a nie zorganizowanej.

Można to oczywiście rozciągnąć do absurdu, jak piszesz z tą jadącą rodzinką, ale nie temu IMO ten przepis służy. Poza tym takie wsparcie o jakim piszesz- to już jest trudne w organizacji, to już wymaga dużego wysiłku od strony wspierającej, urlopu, samochodu itd., mało kto jest w stanie to zorganizować. A wysłanie paczki to żaden wysiłek, to jest banalne do ogarnięcia i dlatego właśnie IMO nie powinno być dozwolone.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Kwi 2021, 10:27 »
Wigor nieco inaczej bronił idei organizacji stałych punktów na trasie. Ja nie wiem jakie są intencje więc wypowiadam się tylko w temacie tego co wynika bezpośrednio z tekstu regulaminu. Sam nie jestem tym zainteresowany, bo jadę w kategorii solo. Pomijam już zupełnie fakt, że nawet jak by to było dozwolone to bardzo mało prawdopodobne jest, żeby ktoś mi coś wysłał na trasę  ;D

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 19 Kwi 2021, 18:44 »
Akurat paczkomaty IMO słusznie są zakazane, bo to już trochę by była kpina z samowystarczalności jakby nam rodzinka co 300-500km wysyłała towar.

Załóżmy, że startuję sobie z nieco większym bagażem. Torba podsiodłowa napakowana do pełna. Dojeżdżam do Gdańska i tam część ciuchów pakuję do paczkomatu. Wysyłam je sobie załóżmy do Istebnej. Dojazd tam zajmnie mi te 3 doby, więc paczka spokojnie tam dotrze. Tam odbieram sobie suche ciuchy a w ich miejsce pakuję moke, przepocone i brudne. Wysyłam je znów paczkomatem do domu. Taki manewr powoduje 10 min straty na zapakowanie i wypakowanie ubrań z paczkomatu, ale pozwala mi praktycznie całą trasę pokonać bez np. 2-3 kg ubrań. Albo i więcej. Mogę też wysłaćć jakieś baterie czy coś innego.  Mogę też w Gdańsku nadać dwie paczki. Np do Gorlic i Zgorzelca. I mam jeszcze lepszą sytuację. Taki manewr jest dopuszczalny czy zabroniony? No bo tutaj mi rodzina nie pomaga. Sam sobie wszystko ogarniam. Sam zamawiam paczkomat. Sam robię paczkę. Jestem samowystarczalny.

Inna opcja to np. wysłanie lemondki z Przemyśla do Zgorzelca. Po co mi w górach lemondka? A na płaskim się przyda :)

Co o tym sądzicie?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2021, 19:09 »
W kategorii Solo to regulamin jest jasny, nie wolno nic wysyłać w ten sposób. W kategorii Open też nie, bo to nie podchodzi pod stały punkt logistyczny, który może być tylko w budynku.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2021, 19:28 Wilk »

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 19 Kwi 2021, 20:36 »
Akurat paczkomaty IMO słusznie są zakazane, bo to już trochę by była kpina z samowystarczalności jakby nam rodzinka co 300-500km wysyłała towar.
Ale kategoria open to nie jest kategoria samowystarczalna. Jasno jest napisane, że wsparcie jest dozwolone. Rodzina może za zawodnikiem jechać samochodem, organizować noclegi i wszystko inne, byle by do spotkań osobistych dochodziło w budynkach. Zakaz paczkomatów jedynie podnosi koszty takiego wsparcia.

No właśnie nie jest dozwolone nawet w OPEN. Jazda samochodem za zawodnikiem i spotkania co ileś tam km to jest właśnie ruchomy punkt logistyczny.

Stały Punkt ma za zadanie dać możliwość aby odwiedzić sobie rodzinę czy przyjaciół jak akurat ma się do nich po drodze. Można im też wysłać paczkę, np. z ciuchami na zmianę czy nawet zajechać do swojego domu. Jednak jest to dozwolone wyłącznie w kategorii OPEN. Paczkomat tez podchodzi pod stały punkt logistyczny, jest niezmienny w swoim umiejscowieniu, więc jest stały.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2021, 21:11 »
No właśnie nie jest dozwolone nawet w OPEN. Jazda samochodem za zawodnikiem i spotkania co ileś tam km to jest właśnie ruchomy punkt logistyczny.

Tyle, ze w myśl tego regulaminu to jest dozwolone, pod warunkiem, że spotkania z rodziną będą w budynkach. Ale mogą tak jechać całą trasę za zawodnikiem i spotykać się codziennie, ale w budynku.
Paczkomat tez podchodzi pod stały punkt logistyczny, jest niezmienny w swoim umiejscowieniu, więc jest stały.

W regulaminie jest wyraźnie napisane "Stały Punkt Logistyczny może być zorganizowany tylko w budynkach. A paczkomat budynkiem na pewno nie jest. Tak więc nie naciągaj Daniel własnego regulaminu :P

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 19 Kwi 2021, 22:45 »
Już kilka razy pisałem, że niedozwolone jest w kategorii OPEN, aby ktoś za/przed zawodnikiem jechał samochodem i spotykał się z nim co jakiś czas. Punkt logistyczny ma być stały, czyli nieruchomy, zarówno pod względem lokalizacji jak i obsługi tego punktu. Jeżeli obsługa punktu podażą za/przed zawodnikiem to jest to już punkt ruchomy i jest niedozwolony w kat OPEN.

Co do paczkomatu to jest to rodzaj budowli, nie możesz go przestawić o tak sobie. Paczkomaty w kat OPEN są dozwolone. Równie dobrze można sobie wysłać paczkę z odbiorem w wybranej placówce pocztowej i niewiele będzie się różnic od paczkomatu. Paczkomaty są ogólnie dostępne i jest to zupełnie co niego niż mama czy tata Zenka jadący za nim w samochodzie.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 19 Kwi 2021, 22:51 »
szukanie dziur w regulaminie. proste nie można nic wysłać. polecam sie przygotować na jazde na ciężko . Niech jeszcze  hotele beda zamknięte w sierpniu do dopiero sie ciekawie zrobi. Bo dojdzie min 2 kg namiot.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Kwi 2021, 23:15 »
Niech jeszcze  hotele beda zamknięte w sierpniu

To by było idealnie.

... niestety, biorąc pod uwagę podziemie noclegowe, część zawodników mogłaby stosować nieuczciwą konkurencję, poprzez załatwianie sobie noclegów zorganizowanych, samemu, czy to zdalnie, przy pomocy różnych pomagierów.

dojdzie min 2 kg namiot

Te 2 kg to chyba najmniejszy problem w opcji z noclegami tylko w namiocie na takiej trasie, szczególnie przy niesprzyjających warunkach pogodowych.

Różnica będzie w czasie odbioru []

Paczkomat jest czynny 24h, placówka pocztowo-dewocjonalno-narodowa tylko w określonych godzinach.

« 19 Kwi 2021, 23:28 »
Inna opcja to np. wysłanie lemondki z Przemyśla do Zgorzelca. Po co mi w górach lemondka? A na płaskim się przyda :)

Co o tym sądzicie?
IMO największy zysk to wysłać z Gdańska do Przemyśla przedłużkę haka, kasetę 42, klucz do kaset i bacik ;) A potem do Zgorzelca kasetę na niziny z tym samym, wspomnianym kompletem kluczy. Co sądzicie? :)

« 19 Kwi 2021, 23:43 »
A potem do Zgorzelca kasetę na niziny z tym samym, wspomnianym kompletem kluczy. Co sądzicie?
Sądzę, że jak każdy wybierze ten sam paczkomat, to będzie wprowadzony ciekawy element losowy. Wyścig kolarski zamieni się w wyścig dostawczaków, wygra ten, kto spakuje na tyle płaską paczkę, że wejdzie w te najwęższe sloty, a reszta będzie czekać na opróżnienie dużych skrzynek  :icon_twisted:
Klasyczny wyścig zbrojeń. Droższe kasety rozpadają się na więcej elementów :-)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Kwi 2021, 23:46 »
Co sądzicie?

Nie lepiej po prostu potrenować?

BTW - ciekawe, jak przy obecnej mizerii z dostępem do części, będzie wyglądał serwis na trasie, jak się komuś z wylajtowanych ultrasów coś uszkodzi. Serwisy mogą być słabo wyposażone w części z górnej półki. Skorzystają ci, co pojadą na mniej wypasionych sprzętach, nie dość, że bardziej wytrzymałe i mniej wrażliwe na lekkie uszkodzenia, to jeszcze można zastąpić tym co pod ręką w razie awarii.

Offline Mężczyzna egbercik

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 11.09.2017
« 19 Kwi 2021, 23:52 »
Jak to dobrze, że jestem z trochę innej rowerowej rzeczywistości. Może nie powinienem się wypowiadać z moim małym doświadczeniem rowerowym. Nie interesują mnie żadne paczkomaty czy tym podobne. Bardzo mi się podoba pierwszy akapit ze strony głównej o MRDP:                             
   " Jest to maraton szosowy o długości ok. 3200 km w limicie czasu wynoszącym 10 dni. Uczestnicy kategorii OPEN i SOLO pokonują trasę non-stop bez jakiejkolwiek pomocy z zewnątrz, bez samochodów z obsługą techniczną, bez masażystów, bez lekarzy i całego tabunu ludzi, który towarzyszy zawodnikom przy typowych wyścigach szosowych. Są zdani tylko na siebie, swój rower i EKWIPUNEK ZABRANY ZE SOBĄ NA STARCIE, a na ewentualną pomoc mogą liczyć jedynie od innych uczestników lub przypadkowo napotkanych po drodze ludzi, którzy taką pomoc będą w stanie im udzielić. Uczestnicy maratonu samodzielnie ustalają czas, miejsce i długość trwania odpoczynków."
Chociaż jadę w tym roku w kat. OPEN (z przesympatyczną rowerzystką) to ten maraton pozostanie dla mnie samowystarczalnym bo takim on ma być, bo taki jest jego charakter. A kat. OPEN pozwala mi dzielić się jeszcze z kimś radością i trudami pokonywanych kolejnych kilosków.

« 19 Kwi 2021, 23:59 »
BTW - ciekawe, jak przy obecnej mizerii z dostępem do części, będzie wyglądał serwis na trasie, jak się komuś z wylajtowanych ultrasów coś uszkodzi. Serwisy mogą być słabo wyposażone w części z górnej półki. Skorzystają ci, co pojadą na mniej wypasionych sprzętach, nie dość, że bardziej wytrzymałe i mniej wrażliwe na lekkie uszkodzenia, to jeszcze można zastąpić tym co pod ręką w razie awarii.
Z tego co mi mówił kolega z dużym sklepem brakuje właśnie najprostszych modeli. Wypasione w jakimś zakresie są. Wiadomo Di2 nie ma na sklepie, ale to zawsze był towar na zamówienie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Kwi 2021, 00:01 »
Już kilka razy pisałem, że niedozwolone jest w kategorii OPEN, aby ktoś za/przed zawodnikiem jechał samochodem i spotykał się z nim co jakiś czas. Punkt logistyczny ma być stały, czyli nieruchomy, zarówno pod względem lokalizacji jak i obsługi tego punktu. Jeżeli obsługa punktu podażą za/przed zawodnikiem to jest to już punkt ruchomy i jest niedozwolony w kat OPEN.

Ale tego w regulaminie nie ma. A obowiązuje regulamin, a nie to co gdzieś mówiłeś. O strojach też mówiłeś różne rzeczy, a wyszło jak wyszło  ;)
Co do paczkomatu to jest to rodzaj budowli, nie możesz go przestawić o tak sobie. Paczkomaty w kat OPEN są dozwolone. Równie dobrze można sobie wysłać paczkę z odbiorem w wybranej placówce pocztowej i niewiele będzie się różnic od paczkomatu. Paczkomaty są ogólnie dostępne i jest to zupełnie co niego niż mama czy tata Zenka jadący za nim w samochodzie.

Wiem o tym, ale to dalej nie zmienia faktu, ze regulamin tego zabrania, jest w nim mowa o budynku. A paczkomatu nijak za budynek uznać nie można. Zrozum, że nawet organizator nie może tak twórczo sobie regulaminu interpretować. I dopóki regulaminu nie zmienisz to paczkomaty w jego myśl nie są dozwolone.

Nie lepiej po prostu potrenować?

Przecież Maciek sobie żartuje on i tak jedzie w solo, gdzie reguły są surowsze. Sytuacja covidova wiele nie zmieni - na tej trasie i tak jest zupełna bryndza ze sklepami rowerowymi, kilka zaledwie miast ma sensowne sklepy. W 2017 głupi klucz do kasety kupowałem od Sejn do Hrubieszowa  ;)

Jak to dobrze, że jestem z trochę innej rowerowej rzeczywistości. Może nie powinienem się wypowiadać z moim małym doświadczeniem rowerowym. Nie interesują mnie żadne paczkomaty czy tym podobne. Bardzo mi się podoba pierwszy akapit ze strony głównej o MRDP:                             
   " Jest to maraton szosowy o długości ok. 3200 km w limicie czasu wynoszącym 10 dni. Uczestnicy kategorii OPEN i SOLO pokonują trasę non-stop bez jakiejkolwiek pomocy z zewnątrz, bez samochodów z obsługą techniczną, bez masażystów, bez lekarzy i całego tabunu ludzi, który towarzyszy zawodnikom przy typowych wyścigach szosowych. Są zdani tylko na siebie, swój rower i EKWIPUNEK ZABRANY ZE SOBĄ NA STARCIE, a na ewentualną pomoc mogą liczyć jedynie od innych uczestników lub przypadkowo napotkanych po drodze ludzi, którzy taką pomoc będą w stanie im udzielić. Uczestnicy maratonu samodzielnie ustalają czas, miejsce i długość trwania odpoczynków."

Ta rozmowa to jest raczej teoretyczna, nie sądzę, żeby komuś się chciało bujać z tymi paczkomatami. To by coś może wniosło najszybszym zawodnikom, a i to niewiele, bo 2kg naprawdę wiele nie zmieniają na takiej trasie. Ale najszybsi i tak jadą w Solo, gdzie na 100% jest zakaz. A wątpię by ludziom z Open chciało się jakieś rzeźby z paczkomatami odwalać. Poza tym wysyłanie kluczowego sprzętu typu ubrania na góry, baterie, oświetlenie to też jest ryzyko, paczkomat nie jest 100% pewny, w Warszawie notorycznie się zdarzają zapchane paczkomaty, jakieś przekierowania itd.

Osobiście kieruję się po prostu takim prywatnym etosem samowystarczalności i tak jak piszesz - z czym stajemy na starcie mamy sobie dać radę cały wyścig, a nie kombinować na wszelkie sposoby jak sobie to ułatwić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum