Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168647 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: MRDP 2021
« 20 Kwi 2021, 00:08 »
Przecież Maciek sobie żartuje
Mea culpa, aura przedłużyła sezon ogórkowy o co najmniej miesiąc, to i dyskusje coraz bardziej abstrakcyjne :D ale jak zdrowie pozwoli to 8 maja RTP!

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 20 Kwi 2021, 00:09 »
wydaje mi sie ze większość ze startujacych ma duze doswiaczenie w turystyce. Wiec namiot nie jest im obcy. Ale wiadomo jest grupa osob co kazdy gram bedzie liczyć. Ale tych nigdy mi nie jest szkoda. Bo to ich przeświadczenie ze jeden kilogram ciuchów bedzie ich tak spowalnial ze nie moga walczyc o zwycięstwo lub o ukończenie w limicie. A na każdym maratonie spokojna glowa to jest podstawa. Ja we wrzesniu w 2020 zrobilem sobie 1/2 objazdu trasy 2200 km. Rower wazył 42 kg. Ale wiedziałem ze nie musze sie martwic o pogode. okazało sie ze przez 2 tyg nie padało a i temperatura dochodziła do 30 C. wiec spokojnie mogłem sie zmieścić ponizej 30 kg. Ale wybrałem komfort psychiczny ze nic na wakacjach mnie nie zaskoczy.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 20 Kwi 2021, 08:39 »
BTW - ciekawe, jak przy obecnej mizerii z dostępem do części, będzie wyglądał serwis na trasie, jak się komuś z wylajtowanych ultrasów coś uszkodzi.

W większości przypadków zawsze da się dopasować coś tańszego do droższego osprzętu i odwrotnie. A jak nie to jeszcze dochodzi własna pomysłowość - masz łeb i ..uj, to kombinuj. ;)

Co do samych paczkomatów itp, to ja jadę SOLO i nawet nie myślę o takich rzeczach. Będzie więcej bagażu, a jak hotele będą nadal zamknięte, to są jeszcze wiaty przystankowe i folia NRC.  8)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 20 Kwi 2021, 11:53 »
Już kilka razy pisałem, że niedozwolone jest w kategorii OPEN, aby ktoś za/przed zawodnikiem jechał samochodem i spotykał się z nim co jakiś czas. Punkt logistyczny ma być stały, czyli nieruchomy, zarówno pod względem lokalizacji jak i obsługi tego punktu. Jeżeli obsługa punktu podażą za/przed zawodnikiem to jest to już punkt ruchomy i jest niedozwolony w kat OPEN.

Co do paczkomatu to jest to rodzaj budowli, nie możesz go przestawić o tak sobie. Paczkomaty w kat OPEN są dozwolone. Równie dobrze można sobie wysłać paczkę z odbiorem w wybranej placówce pocztowej i niewiele będzie się różnic od paczkomatu. Paczkomaty są ogólnie dostępne i jest to zupełnie co niego niż mama czy tata Zenka jadący za nim w samochodzie.

Mnie nurtuje troszkę inne zagadnienie. Mianowicie, czy w kat. SOLO mogę skorzystać z paczkomatu, żeby nadać coś z ekwipunku do domu? Wszak to bardziej pro-eko niż wyrzucać po drodze jakby nie było węglowodory. Mam tu na myśli jedynie nadanie przesyłki, w żadnym razie odbiór, bo to jest jakby oczywiste.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Kwi 2021, 12:19 »
wyrzucać po drodze

Pamiętaj, żeby wyrzucać do Stałego Punktu. Bo jak wyrzucisz wprost do śmiecairki to dyskwalifikacja.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Kwi 2021, 12:54 »
Różne rzeczy człowieka spotykają po drodze:

Jak nie dawno wypowiadał się jeden z sędziów, prawo nie nadąża za postępem i trzeba tworzyć interpretacje do aktualnej sytuacji. Może przydała by się korekta regulaminu lub przynajmniej oficjalna interpretacja organizatora. Najlepiej jeszcze przed kolejnym rozpoczęcie zapisów. Nie jestem za zmiana zasad w trakcie.
W rzeczywistości i tak każdy uczestnik decyduje co jeszcze ogranicza przy tego typu imprezie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Kwi 2021, 14:41 »
Mnie nurtuje troszkę inne zagadnienie. Mianowicie, czy w kat. SOLO mogę skorzystać z paczkomatu, żeby nadać coś z ekwipunku do domu? Wszak to bardziej pro-eko niż wyrzucać po drodze jakby nie było węglowodory. Mam tu na myśli jedynie nadanie przesyłki, w żadnym razie odbiór, bo to jest jakby oczywiste.

W 2017 ludzie odsyłali niektóre rzeczy, nie widzę w regulaminie zakazu w tym zakresie, więc należy uznać, że jest to dozwolone.

W RTP było to trochę inaczej rozwiązane, tam np. był zakaz pozostawiania części bagażu przed podjazdami jednokierunkowymi, z tym co jechałeś na trasie musisz całą trasę zrobić (choć odesłać część bagażu możesz). Z kolei na TransAm wolno korzystać z usług US Postal, wolno sobie nadać depozyty przed imprezą. Ale jak zauważyłem - to bardzo rzadko ludzie z tego korzystają, bo niewiele to wnosi na tego typu trasie. Tam i tak wyższe góry z niskimi temperaturami są na początku, więc i tak na starcie trzeba mieć ciuchy na zimno, później ewentualnie można odesłać. Jedzenie też wiele nie wnosi, na sportowym jedzeniu to można 1000-1500km pociągnąć, ale na dłuższych trasach to trzeba jeść normalniej, żele czy inne wynalazki to wiele nie wniosą jak się jedzie 20-23km/h. I ten przykład TransAm, gdzie jest to dozwolone, a bardzo rzadko stosowane - dość dobrze pokazuje, że to raczej pomijalne zyski.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 20 Kwi 2021, 21:10 »
Wysyłanie zeczy z trasy do domu to jest normalne podejście do tematu jeśli czegoś nie potrzebujesz odsyłasz.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 20 Kwi 2021, 21:53 »

Tak, jeśli po drodze stwierdzisz, że coś co zabrałeś ze sobą na trasę lub kupiłeś po drodze jest zbędne i żal wyrzucać, to oczywiście możesz odesłać do domu. Ważne jest aby zrobić to osobiście w ogólnodostępnych systemach pocztowo kurierskich, a nie prosić "dobrych ludzi" aby zrobili to za Ciebie.

Offline Mężczyzna CAT

• Na forum od: 16.11.2020
« 4 Maj 2021, 12:34 »

Załóżmy, że startuję sobie z nieco większym bagażem. Torba podsiodłowa napakowana do pełna. Dojeżdżam do Gdańska i tam część ciuchów pakuję do paczkomatu. Wysyłam je sobie załóżmy do Istebnej. Dojazd tam zajmnie mi te 3 doby, więc paczka spokojnie tam dotrze. Tam odbieram sobie suche ciuchy a w ich miejsce pakuję moke, przepocone i brudne. Wysyłam je znów paczkomatem do domu. Taki manewr powoduje 10 min straty na zapakowanie i wypakowanie ubrań z paczkomatu, ale pozwala mi praktycznie całą trasę pokonać bez np. 2-3 kg ubrań. Albo i więcej. Mogę też wysłaćć jakieś baterie czy coś innego.  Mogę też w Gdańsku nadać dwie paczki. Np do Gorlic i Zgorzelca. I mam jeszcze lepszą sytuację. Taki manewr jest dopuszczalny czy zabroniony? No bo tutaj mi rodzina nie pomaga. Sam sobie wszystko ogarniam. Sam zamawiam paczkomat. Sam robię paczkę. Jestem samowystarczalny.

Inna opcja to np. wysłanie lemondki z Przemyśla do Zgorzelca. Po co mi w górach lemondka? A na płaskim się przyda :)

Co o tym sądzicie?

W przypadku lemondki jeszcze mogę się zgodzić, że jesteś samowystarczalny, ale w przypadku wysyłki ciuchów do domu już nie. Dlaczego ? Bo czy wysłałbyś ciuchy jeśli nie miałby kto ich odebrać, pewnie NIE. Więc korzystasz z czyjejś pomocy, aby Twoją paczkę odebrał.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 4 Maj 2021, 13:25 »
W przypadku lemondki jeszcze mogę się zgodzić, że jesteś samowystarczalny, ale w przypadku wysyłki ciuchów do domu już nie. Dlaczego ? Bo czy wysłałbyś ciuchy jeśli nie miałby kto ich odebrać, pewnie NIE. Więc korzystasz z czyjejś pomocy, aby Twoją paczkę odebrał.

No tak. Niby korzystasz z paczkomatu ale dalej robisz to sam. Tak jak korzystasz z roweru ale też robisz to sam :D Sam musisz zamówić paczkę, wydrukować gdzieś po drodze etykietę, wrzucić do paczkomatu i potem odebrać. A tutaj jak odsyłasz do domu to znowu ktoś Ci pomaga, odbiera paczkę :D

Prawda jest taka, że nie ma szans chyba ustalić takiej żelaznej granicy co jest samowystarczalne a co nie. Z grubsza ją można określić, ale jak by analizować każdą sytuację to chyba nie ma szans :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Maj 2021, 22:11 »
Nic nie trzeba drukować w paczkomacie, nadać można z apki na telefonie a później tylko wrzucić do paczkomatu ;)
Czyli paczkomat nie, bo ktoś musi odebrac. A gdyby wysłał pocztą polską, i sam awizowaną paczkę odebrał to już ok?  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Maj 2021, 22:16 »
Prawda jest taka, że nie ma szans chyba ustalić takiej żelaznej granicy co jest samowystarczalne a co nie. Z grubsza ją można określić, ale jak by analizować każdą sytuację to chyba nie ma szans :D
Pozostaje etos! I patos ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Maj 2021, 15:28 »
Na chwilę obecną aż 96 zgłoszeń - seta musi być!  :D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Maj 2021, 15:42 »
Guzik prawda, nikt nie musi odbierać. Wysyłasz do domu pocztą polską i masz 14 dni na odebranie. Zdążysz wrócić, przecież MRDP ma limit czasu, a paczka min. 2 dni będzie iść, czyli 16 dni masz na odebranie od wysłania.

Tyle, że rozmowa dotyczyła paczkomatów  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum