Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168577 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: MRDP 2021
« 7 Lis 2020, 00:15 »
Wracając do ładowarek sieciowych to znalazłem coś takiego. Mam kilka kabelków tej firmy, bardzo porządne. https://www.aliexpress.com/item/4001026960817.html?spm=a2g0o.cart.0.0.72a33c005ObNJd&mp=1

4 porty.
2x - 18 W każdy.
2x - 15 W na oba.
Waga nieznana.

W sam raz, jeszcze komuś coś podładuje jak się trafi.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2020, 09:28 »
4 porty.
2x - 18 W każdy.
2x - 15 W na oba.
Waga nieznana.

Tylko widziałeś, że 3 z tych portów są w standarcie USB - C, a tylko jeden to klasyczne USB? To już pisał Globalbus, że to się sprawdza przy urządzeniach obsługujących ten standard, a przy stosowaniu przejściówek łatwo o spalone kable.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lis 2020, 11:18 »
Ja posiadam taką ładowarkę Ravpower PC-060
https://www.amazon.co.uk/RAVPower-Charger-Charging-Station-Devices-Black/dp/B07QS6V5ZV
Outputs:
2 x USB A - 2.4A każdy
1 x USB C - 3A

Piszę, bo akurat łąduję powerbanka - bierze 2.1A, i równocześnie smartfon - 1A.
Na usb C - nie mam odbiorów niestety.
Mogę polecić.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 7 Lis 2020, 11:49 »
Panel na przedniej sakwie wygląda jak falochron. Pięknie musi się jechać pod wiatr z takim żaglem. Piasta albo dobra ładowarka. I spanie co 2-3 raz po hotelach. Coraz bardziej przemawia za mną piasta.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

« 7 Lis 2020, 13:34 »
4 porty.
2x - 18 W każdy.
2x - 15 W na oba.
Waga nieznana.

Tylko widziałeś, że 3 z tych portów są w standarcie USB - C, a tylko jeden to klasyczne USB? To już pisał Globalbus, że to się sprawdza przy urządzeniach obsługujących ten standard, a przy stosowaniu przejściówek łatwo o spalone kable.

Oczywiście, wszystko już uknułem, są specjalne kabelki, bez żadnych przejściówek. Do ładowarek ogniw będzie np. kabelek 3A USB-C<->microB.

Ja posiadam taką ładowarkę Ravpower PC-060
https://www.amazon.co.uk/RAVPower-Charger-Charging-Station-Devices-Black/dp/B07QS6V5ZV
Outputs:
2 x USB A - 2.4A każdy
1 x USB C - 3A

Piszę, bo akurat łąduję powerbanka - bierze 2.1A, i równocześnie smartfon - 1A.
Na usb C - nie mam odbiorów niestety.
Mogę polecić.

Trochę za słaba, bo ja chcę pociągnąć minimalnie 2x2A do ładowarek ogniw i 9V*2A do smartfona. Do tego z tego pociągnę 0.5A do Garmina, daje razem 10W+10W+18W+2.5W czyli jakieś 40W. Przy takiej konfiguracji zastanawiam się jeszcze nad jakimś małym lekkim i zgrabnym i szybko ładującym się powerbankiem, do wygodnego ładowania tylko garmina.
Plan na prąd w każdym razie jest. Teraz trzeba obmyślić spanie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2020, 14:29 »
Oczywiście, wszystko już uknułem, są specjalne kabelki, bez żadnych przejściówek. Do ładowarek ogniw będzie np. kabelek 3A USB-C<->microB.

Tylko pytanie jak to działa, bo raczej na pewno nie jak pełne USB-C, bo inaczej po co byłby ten standard? Czy 3A a nawet 2A przy przejściu na micro-USB są z tego realne, czy nie ryzykuje się przegrzania? Do mnie taki układ nie przemawia, ładowarka z 4 kablami, to ważyć będzie więcej sporo niż piasta (ładowarka pod 150g, 4 kable to też prawie 100g, 2 ładowarki 18650 kolejne 100g + 200g ogniw) i ile chrzanienia z tym wszystkim.

Natomiast dynamo choć swoje kosztuje to jest cholerna wygoda i niezależność od noclegów i gniazdek.

« 7 Lis 2020, 16:45 »

Tylko pytanie jak to działa, bo raczej na pewno nie jak pełne USB-C, bo inaczej po co byłby ten standard? Czy 3A a nawet 2A przy przejściu na micro-USB są z tego realne, czy nie ryzykuje się przegrzania? Do mnie taki układ nie przemawia, ładowarka z 4 kablami, to ważyć będzie więcej sporo niż piasta (ładowarka pod 150g, 4 kable to też prawie 100g, 2 ładowarki 18650 kolejne 100g + 200g ogniw) i ile chrzanienia z tym wszystkim.

Natomiast dynamo choć swoje kosztuje to jest cholerna wygoda i niezależność od noclegów i gniazdek.

USB-C to jest teraz bardzo uniwersalny standard. Ogólnie wszystko na tym chodzi, nawet zasilacz i hdmi w laptopie, dyski etc. Po prostu taki port. Jak to działa zamierzam w szczegółowo przetestować w najbliższym czasie. Pół kilo będzie jak nic. Nic się na to nie poradzi. Piasta podobnie. Jednak piasta mi się na dzień dzisiejszy do niczego innego się nie przyda, a każdy element tego zestawu, gdzieś tam ma rację bytu i zastosowanie gdzie indziej. Do tego do piasty też trzeba dokupić sporo innego sprzętu.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 7 Lis 2020, 16:48 »
A jak z niezawodnościowa przetwornicy do piasty? ostatnio na MRDP chyba Byczys miał z tym problem.

Mariobiker

• Gość
« 7 Lis 2020, 17:07 »

I wielka oszczędność czasu  :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lis 2020, 17:49 »
Jeżeli bierzecie pod uwagę wagę dynama w stosunku do ładowarki i powerbanków, to uwzględnijcie również pobór mocy (i sprawność) dynama.
Te lepsze o mocy 5W, biorą nawet powyżej 10W mocy mechanicznej (przy obciążeniu maksymalnym).
Bez obciążenia też to jest kilka watów.
W stosunku do średniej mocy 150-200W  przy 30km/h, to dynamo może  zabierać od 5% do 10% mocy mechanicznej.
Kupując baterie/ładując powerbank ma się tę moc z zewnątrz (za złotówki, za darmo).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2020, 20:34 »
W stosunku do średniej mocy 150-200W  przy 30km/h, to dynamo może  zabierać od 5% do 10% mocy mechanicznej.
Kupując baterie/ładując powerbank ma się tę moc z zewnątrz (za złotówki, za darmo).

10% to w żadnym razie to nie bierze. Też miałem właśnie tego typu duże obawy zanim tego zacząłem używać, a w praktyce to się tego prawie nie czuje. Ładowarka to bierze ok. 2,5W (5V/0,5A), więc przy sprawności ok. 65% ściąga z nogi trochę powyżej 4W, takiej wielkości to się praktycznie nie czuje, światła może deczko więcej. A z większym obciążeniem to się raczej symbolicznie jeździ, właściwie tylko na zjazdach, a wtedy to nawet jest plusem bo im szybciej jedziemy tym mocniejsze jest światło.

Mam porównanie maratonów gdzie jechałem z dynamem i bez, żadnej widocznej różnicy na średniej nie zanotowałem. Waga to też jest w sumie mało ważna, najbardziej się liczy czas potrzebny na chrzanienie się z tym wszystkim, przekładanie baterii, podłączanie wszystkiego itd. Nie bez powodu zwycięzcy największych wyścigów tego systemu używają, jakby to robiło opory większe niż pomijalne to najszybsi zawodnicy by w taki system nie wchodzili.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 7 Lis 2020, 23:57 »
Potwierdzam, bardzo trudno dopatrzeć się tych watów podczas jazdy. Doswiadczenie z piastą SON 28 delux. Wielu zawodników jeździ mając dynamo ze światłem włączonym non stop.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 8 Lis 2020, 12:43 »
SON EDELUX II. BUSCH&MULLER IQ-X, sp-dynamo ds4. Czy ma ktos posiada jeden z tych modeli.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Majkel92

• Miasto: Wołomin
  • Na forum od: 24.10.2020
« 8 Lis 2020, 12:47 »
Mogę z czystym sumieniem polecić piastę z dynamem SHUTTER PRECISION PV-8. Nie maiłem nigdy z nią problemów tym bardziej z brakiem prądu na maratonie (może z wyjątkiem BBT gdzie po wywrotce wyrwałem kabel xd).

Co do samego startu mam zamiar również wziąć udział w wyścigu. Po przejechaniu MRDP Wschód śmiało mogę stwierdzić, że jest jeszcze sporo rzeczy do poprawy i muszę jeszcze sporo popracować :) Dobrym sprawdzianem formy będzie RTP :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 8 Lis 2020, 14:27 »
Jeżdżę z dynamem SP już jakieś 5lat. Oporu nie czuć wcale, nienasmarowany łańcuch generuje większe straty. Posiadam do kompletu lampkę Luxos U (plus lampka na tył), oprócz świetnego rozkładu światła ma też w sobie ładowarkę. Daje to trochę ponad 0,5A, do ładowania Garmina w zupełności starczy. Jedyny minus tej lampki to włącznik, który na deszczu niestety łapie wilgoć i potrafi włączyć światła w dzień. Po przeschnięciu wraca do normy. Fajnie się z tym jeździ bo zupełnie nie trzeba myśleć o bateriach czy powerbankach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum