Dyskusja jest o przestrzeganiu regulaminu i byciu fair w stosunku do wszystkich zawodników, także i tych, którzy jednak ten regulamin przestrzegają.
Niestety jazda na czerwonym też jest na porządku dziennym i tylko frajerzy stoją i czekają.
Mam pytanie do organizatora (mam nadzieję, że się nie powtarza) - czy w tym roku też będą relacje smsowe?
Co do dróg rowerowych, wszystko zależy od sytuacji i możliwości fizycznych danego zawodnika, niepisaną zasadą jest, że jak jesteś w stanie jechać +30km/h to jesteś motorowerem i nakaz jazdy po ddr Ciebie nie dotyczy.
Co do pytań WIlka to tak:1. Spontaniczne PK, zgodnie z regulaminem: "Zezwala się na utworzenie punktów żywieniowych w taki sposób aby obsłużyły jak największą liczbę zawodników. Zabrania się tworzenia takich punktów ukierunkowanych na konkretnego zawodnika lub grupę zawodników."
2. Zgodnie z regulaminem:"zawodnicy pokonują całą trasę samodzielnie, dozwolone jest łączenie się zawodników kat. Open w grupy, w celu wspólnego pokonania całej trasy bądź jej fragmentu, przy czym zabrania się jazdy „na kole” za osobami nieuczestniczącymi w Maratonie,"Rozumiem, że jest wola by towarzystwo kibiców ograniczyć do np. 10km jazdy?
3 i 4zgodnie z regulaminem dla kat OPEN:"Dopuszcza się samodzielne utworzenie stałych punktów logistycznych, w których uczestnik będzie mógł: zjeść posiłek, wykapać się, wyspać się, wymienić bądź uzupełnić sprzęt oraz wykonać inne niezbędne czynności w celu dalszego kontynuowania Maratonu. Dopuszcza się pomoc rodziny, przyjaciół i znajomych w celu zorganizowania tych punktów."Czyli w kar OPEN jest to dozwolone, w SOLO zakazane.
mnie znajomi własnie o to pytaja czemu sobie juz pierwszego noclegu nie zarezerwuje przed startem. Odpowiadam imze nie moge bo złamie regulamin. A oni ale nikt sie nie dowie. Ale to jak bym sam siebie oszukał. Jesli ukoncze w limici lub nie daj szczyg w zaplanowanym czasie. To jak bym mógł spokojnie spojrzeć w lustro.
W Solo nie może Ci rezerwować ktoś w czasie trwania wyścigu ale przed imprezą samemu akurat wolno. Jestem przeciwnikiem tego rozwiązania
Wilk, punk 3 i 4 podchodzą pod stały punkt logistyczny.
A ja dalej się zastanawiam skąd to przekonanie, że nie można rezerwować noclegu przed startem. Chcesz to rezerwuj sobie, żaden problem. Regulamin MRDP tego nie zabrania.
Nawet nie ma sensu tego zabraniać, bo gdzie przyjdzie nam nocować to się okaże podczas jazdy. Pierwszą, może jeszcze drugą nockę da się z grubsza przewidzieć, ale dalej to już bardzo trudno oszacować. Niewiele da się na tym zyskać.
Zyskać to akurat da się wcale niemało, ale tylko pod warunkiem, że trafisz idealnie z noclegami