Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168713 razy)

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
Odp: MRDP 2021
« 6 Sie 2021, 21:49 »
A co powiecie na Żelazny Szlak Rowerowy między Zebrzydowicami a Moszczenicą?

https://goo.gl/maps/VFKzcTA9iw62FpqJ7

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Sie 2021, 21:57 »
Nie wiem na jakich jechał, ale na tym segmencie ma czas lepszy o ponad 4 minuty (ponad dwa razy szybciej) od Ciebie: 3:47/8,2 kmph kontra Twoje 7:54/3,9 kmph, więc imho coś w tych górach chłopina jednak ogarnia.
Ale czego to ma być dowód? Rafał to jechał na świeżo, a Wigor mając 1800km w nogach na MRDP.

Nie wiem o co tu robić problem, to jest bardzo krótki kawałek, tych plyt to nie wien czy i 500m tam jest, wjeżdża się podobnym tempem jak się pcha. Prawie wszystkie opcje wjazdu na grzbiet Ochodzitej są bardzo strome, więc jak ktos tego nie wjedzie to i najpewniej nie wjedzie też innych.

A jest o tyle fajne, że jest to rzeznicki podjazd. A MRDP to nie jest maraton dla amatorów w te klocki i powinno być parę ostrych ścian tej klasy, tu jest ich tak niewiele. Bo to jest jeden z ledwie 2-3 tak nachylonych podjazdów na tej trasie, sporo mniej takich ścian niż na MPP czy tym bardziej Zbóju, który Rafał projektował.

A płyty to były trudne w 2013, teraz to się jedzie niewiele gorzej niż na asfalcie, problemem jest nachylenie, nie nawierzchnia.

A kultowy jest o tyle, że to jeden z kilku tak ostrych podjazdów tej trasy, znając te trasę, zna się również i takie miejsca i się na nich można sprawdzić.

I wreszcie mam świadomość, że dla niektórych ultra jest zaliczone tylko wtedy, gdy niewykąpani przez dwa dni robiąc podjazd w stojącym powietrzu i stęchłym zaduchu rąbiacego moczem pampersa popuszczą w spodnie na dźwięk trzeszczenia swoich stawów, ale moim zdaniem większość zawodników  jest dorosła na tyle, że zdaje sobie sprawę, że każdorazowe ryzykowanie zdrowiem na tak długim i wyczerpującym wyścigu to głupota w najczystszej postaci.

I po co takie złośliwe o popuszczaniu moczu w pampersy wstawia? Sam zaprojektowales trasę Zbója wprost idealną na zarżniecie kolan, dobtego z wieloma niebezpiecznymi zjazdami, zresztą parę osób rzeczywiście tam je zarżnęło i musiało się wycofać. Trasę nabita masa tak ostrych ścianek.

A na MRDP jest takich pił bardzo niewiele, pod kątem kolan to dużo bezpieczniejsza trasa, wszystkie takie piły da się wprowadzić i wiele czasu nie stracić. Trasa jest bardzo ciężka ze względu na dystans i ilość gór, ale nie ich skrajne nachylenia. Dlatego te kilka ostrych scianek które są - to są i na swój sposób kultowe.

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 6 Sie 2021, 22:24 »
Zbój z założenia miał być rzeźnicki i taki był i będzie w przyszłości….

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 6 Sie 2021, 22:25 »
Ale czego to ma być dowód? Rafał to jechał na świeżo, a Wigor mając 1800km w nogach na MRDP.
A czytałeś resztę dyskusji? Z niej wynika, po co to wstawiłem.

A jest o tyle fajne, że jest to rzeznicki podjazd. A MRDP to nie jest maraton dla amatorów w te klocki i powinno być parę ostrych ścian tej klasy, tu jest ich tak niewiele.
Tak, jakby sam dystans i limit czasu nie wystarczył - dodajmy kilka ścianek, na których trzeszczą stawy.

I nie czepiaj się Zbója, bo ostatnia ścianka na Zbóju wypadała gdzieś na pięćsetnym kilometrze trasy, a na MRDP wypada... policzysz sam?

A kultowy jest o tyle, że to jeden z kilku tak ostrych podjazdów tej trasy, znając te trasę, zna się również i takie miejsca i się na nich można sprawdzić.
Jak dla mnie jest wiele innych podjazdów MRDP, które ochrzciłbym mianem kultowych. Nazywanie takiego brudnego, ciemnego wyskrobka kultowym jest imho nadużyciem tego słowa.

I po co takie złośliwe o popuszczaniu moczu w pampersy wstawia?
Wiesz, złośliwe to jest to, owszem, ale jednak, patrząc na podejście niektórych do "czystości" ultra, odrobinkę jednak pasuje.

Choćby na starcie MRDP '17 ktoś żartował z zasad kategorii Total Extreme mówiąc, że jeszcze trochę, a na mecie będzie kontrola zapachu i zbyt czyści będą degradowani do kategorii niższej ;)

A na MRDP jest takich pił bardzo niewiele, pod kątem kolan to dużo bezpieczniejsza trasa
O, to bardzo fajnie brzmi: używanie stwierdzenia "bezpieczny dla kolan" w kontekście takiego dystansu ;)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 6 Sie 2021, 22:26 »
zgodnie z Twoją świętą zasadą "jak najbliżej granicy"

Przecież to pic na wodę. Jest sporo miejsc, gdzie trasa wiedzie z dala (nawet bardzo z dala) od granicy, w sytuacji, kiedy bliżej są asfaltowe drogi.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 6 Sie 2021, 23:50 »
zgodnie z Twoją świętą zasadą "jak najbliżej granicy"

Przecież to pic na wodę. Jest sporo miejsc, gdzie trasa wiedzie z dala (nawet bardzo z dala) od granicy, w sytuacji, kiedy bliżej są asfaltowe drogi.
Trasa PTTK ma 3500 km. Jak byś to widział w 10 dni
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Sie 2021, 00:10 »
Zbój z założenia miał być rzeźnicki i taki był i będzie w przyszłości….
To sam sobie odpowiedziałeś.
MRDP to z założenia najbardziej rzeźnicki wyścig w Polsce, taki jest i pozostanie w przyszłości  :P

I w tym kontekście czepianie się o pojedynczy podjazd, gdzie ostego nachylenia i płyt jest może 500m jest deczko zabawne, co to bylby za najbardziej rzeźnicki wyścig w Polsce, jakby nie miał paru ekstremalnych ścianek? Noblesse oblige drodzy Panowie  :lol:

Obowiązku jazdy nie ma, dla mnie podjazd jest kultowy - bo z 1800km w nogach są w stanie go wciągnąć jedynie nieliczni. I Wigor ma sporo racji pisząc o przelozeniach, większość ludzi nie ma więcej niż 34-32 i dlatego wstawia teksty o zarzynaniu kolan. A Wigor, który używa 22-28 jak pamiętam z kolanami problemu nawet na takuch scianach nie ma. Wiele osób zapomina, że to przełożenia dobieramy do trasy, a nie trasę do przełożeń  ;)

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 7 Sie 2021, 02:53 »
Mi sie mechanik pytał czemu chce kasete 36. mówi mi ze to  talerz jak do  szose. Ja mu odpowiadam z godnie z tym co napisał Wilk bo taka jest prawda. To ja bede startował  a nie on i wiem ze 7-8% to juz mam kadencje 60. MRDP nie jest nie bezpieczny dla kolan tylko dla tyłka i dłoni, nadgarstków. bo wszystkie drgania przejmują dłonie tyłek i stopy. Kosma  moze sie wypowiedzieć z czym miał problem po ukończeniu maratonu. Wiem ze wynik tez ma związek z kontuzjami. Bo różnica 48 godzin jest tez przeznaczana na dłuższy odpoczynek.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Sie 2021, 05:32 »
I też podstawowa sprawa.
Jeśli ktoś liczy, że ukończy MRDP bez zarżnięcia tego i owego - to raczej nie jest to impreza dla niego  :P
Przypomnijcie sobie jak czuliście się na maratonie 1000km mając 900km w nogach i zdajcie sobie sprawę, że w tej fazie to MRDP tak naprawdę dopiero się zaczyna, nawet jeszcze się do gór nie dojedzie  ;)

Nie ostre podjazdy są na tej trasie problemem bo tych jest ledwie 3-4 i są krociutkie, jeszcze Banica, Zakręt Śmierci (ale tam to juz 13-14% gora) i kilka innych, gdzie na bardzo krótko dociska mocniej. Jak na tak gorzysta trasę jest tego mało, mniej niż na MPP. Na tej trasie problemem jest to ile kilometrów trzeba dzień w dzień kręcić i na tym tle się łapie kontuzje, bardziej tyłka i dłoni niż kolan. A kolana jak strzelają to też znacznie częściej od dystansu i pogody niż od nachyleń, które jak pisałem nie są tu problemem, pod tym kątem trasa jest dość łagodna jak na standardy polskich górskich ultra.

Offline Mężczyzna Wigor

« 7 Sie 2021, 14:31 »
A co powiecie na Żelazny Szlak Rowerowy między Zebrzydowicami a Moszczenicą?

https://goo.gl/maps/VFKzcTA9iw62FpqJ7

Czy chcecie jechać tym Żelaznym Szlakiem Rowerowym? (1900 do 1915km trasy)

https://ridewithgps.com/routes/37069180?beta=false

« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2021, 18:56 Wigor »

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 7 Sie 2021, 15:56 »
Jak bez aut i bez tłumu turystów to 1 głos za .

Offline Mężczyzna Wigor

« 7 Sie 2021, 21:14 »
Skoro jest za to przeszło:)

Słuchajcie czy ktoś ogarnia czemu RWGPS nie pamięta na jakiej mapie ma być wyświetlana trasa? nie można tam ustawić domyślnie OSM?

a drugie pytanie dlaczego po imporcie trasy z PK są ucinane nazwy z polskimi literami, zawsze ucinana jest część do pierwszej polskiej litery, np Świeradów Zdrój jest dobrze bo zaczyna się na "Ś"a Pruszcz Gdański zostaje tylko "ński"

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 7 Sie 2021, 22:48 »
Dziś się przejechałem przez Szare i oczywiście zaliczyłem ten kontrowersyjny podjazd. Nic się nie zmieniło od zrobienia tej fotki - płyty są, ale nie wiem czy to ma więcej jak 200 m, później taki byle jaki asfalt do szczytu. Ale ponad 20% to ma, więc jest z czym walczyć.  ;) Ale wciągnąłem to na gravelowych kołach i tak jest spoko...  :P
Pewnie parę osób powalczy z materią, reszta zaliczy pieszą turystykę górską na dystansie 500 m.  ;)

Żelazny Szlak - jestem za!
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Wigor

« 7 Sie 2021, 23:58 »
To mamy ostateczną wersje trasy:
https://ridewithgps.com/routes/37072734?beta=false

W tym roku trasa liczy prawie 3200km i 30 Punktów Kontrolnych.

Uwaga ślad ma prawie 108tys punktów, w ciągu tygodnia na stronie zostaną opublikowane pliki z podziałem do 10tys punktów

edit, a jednak się pospieszyłem z publikacją:
Uwaga, zaszła mała korekta trasy na 1613km, za mostem na Dunajcu jedziemy prosto do DW969 zamiast skręcać w prawo na velo Dunajec.
« Ostatnia zmiana: 8 Sie 2021, 01:19 Wigor »

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 8 Sie 2021, 10:28 »
Czyli prom  Mielnik obowiązkowy ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat