Autor Wątek: MRDP 2021  (Przeczytany 168725 razy)

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: MRDP 2021
« 12 Sie 2021, 11:26 »
MRDP nie jedzie się szybko, MRDP jedzie się głową,jak dasz radę zrobić 1000km to i resztę też przejedziesz

Ja nie rozumiem tego jeżdżenia głową i nigdy nie rozumiałem. Moim zdaniem ultra jeździ się dupą i żołądkiem a nie żadną głową (no chyba, że mowa o mięśniach podtrzymujących głowę, to ok). To co się dzieje w głowie podczas ultra to sama rozkosz jak dla mnie :) emocje, odczucia, ból i świadomość pełnej nad nimi kontroli.

Szkoda wielka, bo przecież cały sezon się szykowałeś na tę imprezę. Ale czysto analitycznie - to rozumiem, z tymi wynikami co miałeś w tym roku to limit jest nierealny; szkoda bo z tymi zeszłorocznymi spokojnie mógłbyś powalczyć.

Ale z drugiej strony pamiętaj jak ważna w takiej imprezie jest głowa i dobra organizacja. Tu i z średnią na poziomie 17km/h można dojechać w limicie, jeśli reszta spraw będzie idealnie rozegrana.

Czysto analitycznie, w zeszłym sezonie grał mi żołądek jak chciałem, w tym nie działa. To nie jest nawet kwestia słabych wyników, ale to jak wygląda kwestia regeneracji po takiej 500km głodówce.  W zasadzie po PW już taką decyzję podjąłem, ale tam mi ktoś powiedział, że mrdp to "fajna przygoda" i szkoda. Próbowałem to na kilka sposobów rozwiązać, ale niestety nic. KMT tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że to jedyna sensowna decyzja. Zagłodzić się na 1000km i jechać dalej 2000km? Ukończenie poza limitem też mnie nie za bardzo interesuje.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2021, 11:34 »
Czysto analitycznie, w zeszłym sezonie grał mi żołądek jak chciałem, w tym nie działa. To nie jest nawet kwestia słabych wyników, ale to jak wygląda kwestia regeneracji po takiej 500km głodówce.  W zasadzie po PW już taką decyzję podjąłem, ale tam mi ktoś powiedział, że mrdp to "fajna przygoda" i szkoda. Próbowałem to na kilka sposobów rozwiązać, ale niestety nic. KMT tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że to jedyna sensowna decyzja. Zagłodzić się na 1000km i jechać dalej 2000km? Ukończenie poza limitem też mnie nie za bardzo interesuje.

Jak masz problem z przyswajaniem pokarmów w czasie ultra - to rzeczywiście ciężko się porywać na takie coś jak MRDP, bo przy braku przyswajania pokarmów odcięcie będzie nieuniknione i tu głowa nic nie pomoże. Skoro jesteś na wegańskiej diecie - może ona po prosu Ci nie służy? Bo to jest jednak dieta dość ekstremalna, rezygnujesz z bardzo szerokiej gamy produktów i nie każdy organizm się do tego nadaje, może Twój przy wysiłku potrzebuje czegoś innego? Albo pogadaj z ludźmi co ją na takich imprezach stosują, jest paru mocnych zawodników, którym ona się sprawdza.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 12 Sie 2021, 16:13 »
Żodyn się już nie wycofuje, bo zacznę sam kombinować ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2021, 16:28 »
Ale skoro już padły odważne deklaracje o "niebaniu się różu przez prawdziwych mężczyzn" i pojawiła się Maglia Rosa, to chyba mamy zadecydowane: Daniel, wiesz, co z tym zrobić  :P

Taka jeszcze refleksja w tym temacie mnie naszła po dzisiejszej jeździe w Gassach. Różowe kropeczki na monitoringu to powinni mieć faceci z ogolonymi nogami, to co jest prawdziwa granica ideowa, a nie różowa kurteczka  :P

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 12 Sie 2021, 18:58 »
Ile można na takim dopingu zyskać?.  :lol:
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 12 Sie 2021, 20:02 »
Czy jest szansa że do wekendu bedzie dostępna ostateczna wersja trasy w całości i pocięta na odcinki? Trzeba ją jeszce obrobić pod siebie i to nie trwa 2 godzinki :(

Tak jest taka szansa, że ślad zostanie opublikowany jutro wieczorem. Nie wiem tylko czy dam radę zrobić tez podział na 6 części i opublikować go na stronie , ślad ma ok 52tys punktów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2021, 20:33 »
Tak jest taka szansa, że ślad zostanie opublikowany jutro wieczorem. Nie wiem tylko czy dam radę zrobić tez podział na 6 części i opublikować go na stronie , ślad ma ok 52tys punktów.

Na 6 części to już nie jest takie ważne, natomiast istotne jest, żeby przed weekendem był główny, już ostateczny ślad imprezy. Bo wtedy sporo ludzi w weekend będzie mogło nad tym posiedzieć i przygotować sobie ślad zgodnie ze swoimi preferencjami.

• Miasto:
« 13 Sie 2021, 01:11 »
Mamy pytanie czy ktoś podzieli to na części żeby etrex mógl to przetrawić. Czy każdy ma własnym zakresie to zrobić.

Offline Mężczyzna vito

• Miasto: Gostyń
  • Na forum od: 11.10.2016
« 13 Sie 2021, 10:30 »
[/quote]

Tą pocięta na kawałki  da rade do soboty wieczorem?

Offline Mężczyzna rosiek

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 31.08.2015
« 13 Sie 2021, 14:15 »

A tymczasem na liście startowej istotne zmiany - pojawili się Paweł Pieczka i Rysiek Herc, za to ze startu najwyraźniej zrezygnował Kosma. Do startu nie zostało już wiele czasu, więc pokuszę się tutaj o typowanie faworytów:

Kategoria Solo:
Paweł Pieczka - dla mnie główny faworyt do zwycięstwa, łączy bardzo mocną nogę ze świetną organizacją jazdy, do tego psychika równie mocna jak noga. W 2017 w debiucie na takiej trasie był na drugiej pozycji, więc teraz na pewno powalczy o zwycięstwo.
Adam Kałużny - od paru lat w czołówce polskich ultra w kategorii Solo, wiele miejsc na pudle ważnych wyścigów. Mocno się szykuje na MRDP, objechał całe góry śladem wyścigu, na forum wspominał, że chce złamać 7 dni
Paweł Sojecki - zwycięstwo we Wschodzie MRDP z wielka przewagą. Z logistyką miewał rozmaite problemy na wyścigach, ale jak tym razem się optymalnie przygotuje to na pewno powalczy w czubie
Przemysław Kijak - wyśmienita forma w tym roku, zwycięstwo na bardzo ciężkiej trasie Beskidzkiego Zbója (jedyny, który złamał 24h), najlepszy czas (wraz z kolegą) na Kórniku, ze sporą przewagą nad kolejnymi
Witold Kania - czołówka polskiego ultra, wygrana w dwóch ostatnich MPP (raz samotnie, raz z Pawłem Pieczką i Tomaszem Rozmiarkiem)
Adam Szczygieł - jak wszyscy wyżej z czasem z BBT poniżej 40h, duże doświadczenie, w 2017 sporo stracił na trasie przez awarię GPS, w tym roku mocno się szykuje na MRDP i na pewno powalczy
Rysiek Herc - w 2017 jechał MRDP na ukończenie, w tym może powalczy w czubie. Wyśmienity góral, trochę gorzej z psychiką, sporo wycofów. Ale jak już dojeżdża - to w samym czubie  ;)

Kategoria Open:
Wojtek Gubała - świetna forma w tym roku, wygrane w mocno górskich Tour de Silesia i PatchRace. Duże doświadczenie, ukończony MRDP 2013, w 2017 wycof w Gorlicach. Na maratonach 500km bardzo mocny zawodnik, na dłuższych już słabiej, zawodziła głowa. Ale jak poprawi ten element to będzie w samym czubie, bo możliwości ma wielkie
Krzysztof Kałużny - zrobił wielki postęp przez ostatnie 2 lata, na Stravie imponujące parametry. Ale niestety poważna kontuzja kolana w tym roku, z której dopiero co wyszedł, miejmy nadzieję, ze się nie odezwie na trasie
Witold Biernacki - na Kórniku widziałem, ze cisnął zdrowo, więc noga na MRDP jest mocna; zobaczymy jak to się przełoży na tę trasę.

Oczywiście to tylko typy, na pewno dojdą do tego jeszcze i inni zawodnicy.

Czas zwycięzcy - myślę, że żeby być na pudle na pewno trzeba będzie złamać 8 dni. Ale czy uda się złamać 7 dni - tu już nie byłbym taki pewny, Kosma w 2017 był w strasznym gazie i ten wynik jest bardzo wyżyłowany i niełatwo będzie go poprawić. A to trzeba by pojechać jeszcze 7h szybciej od Kosmy, a trzeba tu brać pod uwagę, że w tym roku trasa jest o ok. 2-3h dłuższa. Kluczową sprawą w tym kontekście będzie na pewno pogoda, która na takich imprezach "robi" bardzo wiele. Przy dobrej pogodzie i korzystnych wiatrach kto wie, może i uda się złamać nawet 7 dni.

No i autor w swych rozważaniach zapewne przez skromność pominął swoją osobę, czyli zwycięzcę z edycji 2013. Wg mnie też należy go dodac do tej listy. Może nie ma najmocniejszej nogi, ale nadrabia chyba największym tu doświadczeniem, dobrą organizacją jazdy i mocną głową. Czyli do solistów dokoptowałbym na listę Wilka.
Oczywiście awarie kontuzje mogą zdażyć się każdemu.

Ja tym razem śledził będę wszystko tylko na ekranie monitora. Już odczuwam dreszczyk związany z tymi emocjami.

Zastanawiam się jak pojadą wymienieni na liście Wilka, których znamy z wyścigów 1-2 dniowych. Ktoś kto przyjeżdża w czubie na takim wyścigu niekoniecznie będzie się dobrze czuł na przestrzeni 10 dni.  Do tego taktyka co do snu. Spać każdej nocy, czy też nie? Niby kręcenie dzień-noc-dzień każdy ogarnie, ale czy to się opłaca? A jak spać to ile: 3h, 6h czy też więcej. Każdy kto tego nie sprawdził i dopiero będzie musiał to rozeznać może przeszacować swoje predyspozycje (piszę bo dopiero na edycji 2017 poznałem swoje możliwości  :icon_confused: )

No i ten nieobliczalny czynnik  zwnay pogodą. On tu będzie rozdawał karty, czy też będzie łaskaw i sobie odpuści. Wiele zmiennych, wielu zawodników... Będzie się działo  :D

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 13 Sie 2021, 15:22 »
Na aplikacji 4bbt.K Roberta Janika  pojawiło się wydarzenie o nazwie MRDP , szczegóły też się zgadzają . Czyżby przejście z FMC na rodaków ?

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 13 Sie 2021, 16:26 »
Na aplikacji 4bbt.K Roberta Janika  pojawiło się wydarzenie o nazwie MRDP , szczegóły też się zgadzają . Czyżby przejście z FMC na rodaków ?

Hmmmm: https://mrdp.1008.pl/ chiba się tajemnica rozlała...

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 13 Sie 2021, 16:41 »
Omg... BBTrackery nie mają za dużej baterii. Ciekawe co ile będzie ładowanie. Chociaż na rap się sprawdziły ale nie wiem jak było z ładowaniem. Sam system jak dla mnie super-dobre wszystkim znany i dopracowany.
« Ostatnia zmiana: 13 Sie 2021, 16:49 Damian »

• Miasto:
« 13 Sie 2021, 16:54 »
Bałtyk bez doładowania chyba dawaja rade. Wiec nie powinno być tragedii.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Sie 2021, 17:14 »
No i autor w swych rozważaniach zapewne przez skromność pominął swoją osobę, czyli zwycięzcę z edycji 2013. Wg mnie też należy go dodac do tej listy. Może nie ma najmocniejszej nogi, ale nadrabia chyba największym tu doświadczeniem, dobrą organizacją jazdy i mocną głową. Czyli do solistów dokoptowałbym na listę Wilka.
Oczywiście awarie kontuzje mogą zdażyć się każdemu.

Ja to nie ta liga, przy czołówce to jestem Cienki Bolek ;) Przy dobrych wiatrach i braku kontuzji może się uda zejść trochę poniżej 9 dni
Zastanawiam się jak pojadą wymienieni na liście Wilka, których znamy z wyścigów 1-2 dniowych. Ktoś kto przyjeżdża w czubie na takim wyścigu niekoniecznie będzie się dobrze czuł na przestrzeni 10 dni.  Do tego taktyka co do snu. Spać każdej nocy, czy też nie? Niby kręcenie dzień-noc-dzień każdy ogarnie, ale czy to się opłaca? A jak spać to ile: 3h, 6h czy też więcej. Każdy kto tego nie sprawdził i dopiero będzie musiał to rozeznać może przeszacować swoje predyspozycje (piszę bo dopiero na edycji 2017 poznałem swoje możliwości  :icon_confused: )

Dokładnie, trasa 10 dniowa to zupełnie inne ściganie niż na 1000km, które najszybsi w okolicach 40h zrobią i to bez snu. Tak jak piszesz, wcale nie każdy, kto jest mocny na 1000km da sobie radę na trasie wielodniowej, bo to zupełnie inny typ jazdy. Do tego dla części ludzi czymś zupełnie nowym będzie ogarnianie całej logistyki. Ale to właśnie jest w takiej imprezie ciekawe, że tu sama mocna noga nie wystarczy, trzeba sobie umieć radzić na paru innych polach. I dlatego wyścig w kategorii Support to zupełnie inna bajka, bo wiele elementów jest zupełnie zdjętych z barków zawodników.

Hmmmm: https://mrdp.1008.pl/ chiba się tajemnica rozlała...
Jak widać MRDP zawsze musi być z przypałem...
Tydzień przed wyścigiem takie rzeźby robić? To co się stało? Przecież jeszcze parę dni temu wrzucał tu Daniel odpowiedź ze strony FMC, a to jest doskonały monitoring, obecnie chyba najlepszy na rynku, kupa fajnych statystyk, możliwość odtworzenia. Monitoring Roberta Janika nie jest zły, ale brakuje paru funkcji, przede wszystkim możliwości odtworzenia suwakiem z czasem, a to ekstra sprawa przy analizie wyścigu. Tu jest tylko sytuacja bieżąca, kibicie nie mogą sprawdzić ile kto odpoczywał w nocy, a to przy tego typu wyścigu wielodniowym bardzo wiele wnosi do jakości śledzenia imprezy, tego mi na RAP najbardziej brakowało. Niby coś pisał Robert, że jest fizycznie taka możliwość, nawet na chwilkę to włączył w którymś z wyścigów, ale tylko chwilkę to funkcjonowało.

No i też pytanie jak z zasilaniem trackerów na tego typu imprezie, na ostatnim BBT to ludziom jadącym powyżej 60h część trackerów siadła. Tak więc realnie przy takim interwale jak BBT to trzeba liczyć, że właśnie koło 60h wytrzymuje, przynajmniej część trackerów, bo Robert ma różne, nie tylko jeden model.

I dalej jest kwestia osobnej strony dla kategorii Support, to nie może być tak rozwiązane jak na RTP, gdzie wszystkie kategorie były na jednej stronie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum