Autor Wątek: Giant ToughRoad SLR 1 vs. Trek 920 - co wybrać ??  (Przeczytany 25826 razy)

Offline Mężczyzna Harpoon_44

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 24.06.2019
obecnie na gravelu Cannondale Topstone na kołach 29 cala (też rozmiar M)
Na pewno istnieje taki rower ?

Na kołach 700c miało być :)

Natomiast długość rury podsiodłowej oraz przekrok pasują i do "M" i do "L".
Przy takim kącie górnej rury to przekrok wyklucza rozmiar L tylko dla krasnoludków.

W punkt. Dlatego przy wyborze odnoszę się w zasadzie tylko do efektywnej długości górnej rury oraz czy długość rury podsiodłowej pozwoli mi wysunąć bezpiecznie sztycę do wymaganej wysokości siodła. Pierwsze zdecydowanie sugeruje "M" a drugie daje mi zapas na poziomie ok 10cm.

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
Czyli temat sprowadza się do sztycy, krótszy mostek to akceptowalny koszt, D-Fuse 395 mm to 800 zł.;)

Widać wiele wspólnego mamy :)
Również używam Cannondale Topstone. I on również jest w rozmiarze L.

Na to wychodzi :D a widzisz kupując Topstona miałem to szczęście że mogłem przymierzyć się i do "M" i do "L" i L-ka była dla mnie zdecydowanie za duża. Na M-ce (po korekcji mostka i kiery) jeździ mi się bardzo wygodnie.

Zauważ jednak, ze w przypadku Topstona efektywna odległość w wymiarze "stack" jest znacznie dłuższa, bo wyrzuca cię do przodu baranek.

Wiem i biorę to pod uwagę. Jadąc na Topstone najczęściej moje ręce lądują naturalnie w połowie długości pomiędzy normalnym chwytem kierownicy a klamkomanetkami. (przy mostku 80mm!). Czyli mając tutaj efektywną długość 56,2 cm oraz dodając powiedzmy te 3-4cm odległości baranka wychodzi 59-60 cm. A ToughRoad rozmiar "M" mamy efektywną długość 59,5cm... czyli teoretycznie powinno być idealnie.

Porównując pozycję pomiędzy tymi rowerami nie mam wątpliwości, że geometria i pozycja na Topstonie jest zdecydowanie bardziej "sportowa".

Dokładnie tak dlatego chcę zmienić rower. Po prostu trochę przestrzeliłem bo Cannondale to mega maszyna ale do właśnie takiej jazdy powiedziałbym "z pazurem". Do bikepackingu też jest rewelacyjny. Ale do sakw to już za bardzo się nie nadaje... Jechałem nim w tym roku R10 z sakwami (mocno dociążony tył, na przodzie tylko torba pod kierę i na niej statyw do aparatu bo w widelcu brak punktów montażowych) i z takim zestawem bujanie ramy na boki było takie jakbym płynął promem żeglugi gdańskiej :D no i co wielu z Was pewnie uzna za herezję nie pasuje mi baranek... Dla mnie osobiście prosta kiera + rogi jest zdecydowanie praktyczniejszym i wygodnym rozwiązaniem. A szukam sprzętu, który będzie wygodny i stabilny z sakwami a zarazem jak wyskakuję na rower po pracy i jadę na lekko to żeby pozwalał trochę szybciej pośmigać niekoniecznie po asfalcie "wokół komina". Mam nadzieję że ToughRoad to właśnie będzie taki sprzęt :)

W tym momencie bujasz po całości.
Gdybyś kupił ten rower w rozmiarze L ( znam go świetnie ), nie musiałbyś niczego korygować.

Nie bujam tylko stwierdzam swoje odczucia z przymiarki do L-ki. Zresztą nie tylko swoje bo to samo stwierdzili goście w sklepie. L-ka była dla mnie za duża. Poza tym tak jak pisałem mam ostatecznie M-kę i nawet w niej skróciłem mostek ze 100mm na 80mm i dopiero po tej zmianie czuję się na tej maszynie idealnie dopasowany.

Twoja sylwetka po tych zabiegach chyba nie jest prawidłowa, ale nie mam kompetencji by to oceniać. Nie bolą Cię plecy na dłuższych dystansach ?

Co do sylwetki to nie mam pojęcia czy jest prawidłowa czy też nie, zupełnie nie mam wiedzy na ten temat. Natomiast tak jak jest, jest dla mnie wygodnie, nic mnie nie boli a regularnie robię trasy 80-120km, na razie najwięcej na raz wykręciłem 220km i nie bolało mnie nic. Jedynie w pierwotnej wersji czyli tak jak kupiłem rower z dłuższym mostkiem i mniejszym wzniosem, drętwiały mi ręce już przy trasach +20km.

No to o czym rozmawiamy ?
M będzie mniej ryzykownym wyborem ( jeśli nie możesz przetestować obu rozmiarów ).
Może warto zamówić oba rozmiary - a wybrać ten bardziej odpowiedni ? ( sklep wiosną sprzeda każdą ilość - kolor 2021 jest ładny, a rower bardzo poszukiwany ).

Też tak myślę że M będzie bezpieczniejszy. Wogóle ciekawa jest kwestia z tymi zamówieniami bo już próbowałem tej ścieżki w sklepie żeby zamówili taki i taki, ale póki co mi się to nie udało tam gdzie pytałem, bo u mnie sklepy w regionie już pozamawiały wybrane modele z tego rocznika i oczekują na dostawy a że góry mam pod nosem to wszystkie sklepy tutaj zamawiają głównie górale... ToughRoada nikt nie zamówił... Natomiast ciekawe info dostałem od sklepu firmowego Giant w Krakowie do którego dzwoniłem a mianowicie problem z dostawami komponentów od Shimano podobno jest taki że nawet jak sklep zamówił kilka rozmiarów jednego modelu to Giant może przysłać tylko 1 rower... w ciekawych czasach żyjemy :)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odkopuje temat. W okolicy jest do nabycia ToughRoad SLR 1 - rocznik 21. Trochę kusi  ;)
Czy ktoś może napisać o największych wadach tego sprzętu ?  Szukam czegoś z płaską kierownicą na sztywnym widelcu  z prześwitem minimum 45. Byłem zdecydowany na Marina DSX , jednak on ma być dostępny najszybciej na wiosnę 22 .. Alternatywą jest właśnie ToughRoad ..

dzięki,.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mam SLR1, ale co by tu napisać o wadach...
O, mam!
Wkurza mnie sztyca. Nie to że źle działa czy coś, tylko mam za uszami taką myśl że jakby w drodze coś się z nią stało to nie kupię na wymianę w najbliższym rowerowym, nawet dobrze wyposażonym.
Ale potem myślę "ile razy w życiu widziałeś uszkodzenie sztycy?"  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
O co chodzi że sztycą? Nie mogę się doszukać co w niej wyjątkowego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
nie jest okrągła

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Sztyca i brak sztywnych osi, to wiadomo , linki na zewnątrz - nie wiem czy wada , nie za lekki
- na więcej nie mam pomysłu ..

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
nie jest okrągła
Tak przypuszczałem, ale dowodów nie znalazłem. To znaczy, że nie da się ustawić krzywo siodła? :O Byłyby to bez sensu, bo siodło powinno być zawsze lekko skrzywione względem roweru.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Mam i ja Toughroada. Użytkuję go bardzo intensywnie. Stał się moim podstawowym rowerem, najczęściej wykorzystywanym zarówno w jeżdzie rekreacyjnej jak i na wyprawach/wycieczkach rowerowych.
Jestem z niego bardzo zadowolony. Jest genialny i zdecydowanie go polecam. W mojej stajni plasuję go miedzy gravelem a pancernikiem typu Surly Ogre.
Co do sztycy, to ja kupiłem drugą :) i leży sobie w pudełku. Na wszelki wypadek, bo akurat była na OLX. Chociaż internety milczą o awariach tych sztyc. Mam za to przekonanie, że ta sztyca rzeczywiście w pewnym stopniu pracuje i nie jest jedynie chwytem marketingowym.

Podsumowując, w oparciu o moje doznania z intensywnego dosyć i różnorodnego ujeżdżaniu maszyny, zdecydowanie ją polecam.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Sedymen - zakładałeś do niego jakieś lekkie i trochę węższe opony (40-45), czy na asfalcie to się dobrze toczy , czy jednak odczucie ociężałego przeważa ?..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum