W tych wspomnianych Schwalbe nie tyle bieżnik jest problemem, co mieszanka gumowa. Niestety jak dotąd nie słyszałem o gumie przyczepnej i bardzo trwałej jednocześnie.
W sumie nie jestem pewien czy zamienię, ale taka była opcja. To byłby mój czwarty rower i nie wiem czy tego chcę W Toughroadzie w okresie jesienno-zimowym byłyby najszersze opony - typowy "all rounder" łącznie z ciężkim terenem. W okresie letnim i na wyprawy bardziej "asfaltowe" - zejście do 45 mm z niskimi oporami byłoby racjonalne. (na ciężki teren mam wtedy hardtaila) .
Co do sztycy, to ja kupiłem drugą i leży sobie w pudełku. Na wszelki wypadek, bo akurat była na OLX. Chociaż internety milczą o awariach tych sztyc. Mam za to przekonanie, że ta sztyca rzeczywiście w pewnym stopniu pracuje i nie jest jedynie chwytem marketingowym.
Zwiększenie szerokości opon nie powoduje automatycznie spowolnienia roweru. Są opony do fatbike, które mają bardzo niskie opory toczenia. Kto wie, czy gdyby nie jeździć na podobnym ciśnieniu nie mogłyby konkurować z gorszymi oponami szosowymihttps://www.bicyclerollingresistance.com/fat-bike-reviewshttps://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviewsducent.
Jak jeszcze nie mieli modelu subskrypcyjnego z treściami na paywallem, to można było wyczytać, że RaceKing Protection 2.2 ma przy 3.1 bara takie same opory toczenia, jak zaffiro slick 25 przy prawie 7 barach, a mając obie te opony (zaffiro miałem 28 mm) to mi wychodziło, że bzdury czuję w czasie jazdy, to już bardziej wiarygodne było odczucie, że między zaffiro a voyager hyper 38 mm.
... ten rower powinien mieć laczki w okolicach 2,0". Ze względów estetycznych.
Pozwolę sobie odświeżyć wątek, bo zastanawiam się nad oboma rowerami z tytułu: albo Trek jako rower do wszystkiego z dwoma kompletami kół, albo Giant z prostą kierownicą w teren, do przyczepki z dzieckiem, i na wyprawy w przyszłości + szosa do kręcenia szybkich tras solo i ultra w przyszłości.Czy ktoś może wie, jakie opony wchodzą do Gianta razem z pełnymi błotnikami? Widziałem, że bez błotników da się 2.3, ale do przyczepki pełne błotniki musowo by były.