Autor Wątek: Piasta SON 28 mocowanie 12 mm czy QR  (Przeczytany 1759 razy)

Offline Mężczyzna Piotr77

• Miasto: Kraj nad Wisłą
  • Na forum od: 21.06.2015
Piasta SON 28 mocowanie 12 mm czy QR
« 19 Lis 2020, 16:36 »
Dzień dobry.
W ramach przebudowy roweru chcę na przód założyć koło z piastą SON 28 z hamulcem tarczowym. Widelec w który zamocowana byłby ta piasta, to sztywny, stalowy model z klasycznym mocowaniem 10 x 100 mm. Do tego widelca, najprościej byłoby wybrać piastę z mocowaniem QR. Ale może warto rozważyć wybór modelu z osią 12 x 100 mm - większa sztywność oraz w razie wymiany w przyszłości ramy/widelca, piasta będzie rozwojowa/współczesna.

Aby złożyć to w działającą całość potrzebuję piastę, adapter i zacisk QR myślę o takiej konfiguracji:
- piasta son 28 https://rowerplus.pl/piasty-z-dynamem/7876-son-28-12-disc-piasta-z-dynamem-centerlock.html?s=0
- adapter osi 12/9 mm QR https://www.bike-components.de/en/SON/Axle-Adapter-12-mm-9-mm-p62292/ plus zacisk QR.
Jak rozumiem aby koło z tą piastą zamocować w widelcu 10 x 100 mm, należy w oś piasty włożyć wspomniany adapter a całość zamknąć klasycznym zaciskiem QR.
Tylko czy to ma sens, czy taki układ będzie miał sztywność, czy będzie to działać?
DT Swiss w analogicznych sytuacjach stosuje zaciski Thru Bolt i jest to chyba rozwiązane, które działa i daje faktyczne zwiększenie sztywności. A może to rozwiązanie DT Swiss można zastosować w piaście Son 28 ?
Całe rowerowe życie uzywałem zacisków QR, idzie nowe i nie wszystko jest dla mnie jasne, dlatego proszę o pomoc, podpowiedzi czy warto kombinować z piastą 12 mm i adapterami czy może pozostać jednak przy QR. 

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Całe rowerowe życie uzywałem zacisków QR, idzie nowe i nie wszystko jest dla mnie jasne, dlatego proszę o pomoc, podpowiedzi czy warto kombinować z piastą 12 mm i adapterami czy może pozostać jednak przy QR.

Ja też się zastanawiam co daje taka oś, "sztywna", o większej średnicy.
Taka oś jest drążona jak QR?

I jaką sztywność, zwiększa.
Boczną widelca, koła?   (tzn. nie obciera o klocki przy zakrętach, czy jakąś inną)
Wolę jak widelec jest mniej sztywny, tłumi drgania, po to te całe karbony przecież.

Jeśli chodzi o wytrzymałość, to QR, i oś 10mm, nigdy mnie nie zawiodła, żadnego pękania, krzywienia na wybojach.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Dla mnie główną zaletą sztywnej osi jest, że jeżeli ma się hydrauliczne hamulce tarczowe i złapie się gumę, to zdejmujesz koło, zakładasz koło i nie ma sprawy z regulacją hamulców. W QR często jest tak, że zdejmujesz koło, zakładasz koło i coś zaczyna trochę ocierać. Mam taki chory rower co ma sztywną oś z przodu i QR z tyłu. Wtedy dobrze widać różnicę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum