Autor Wątek: Turystyk A.D. 2021 - co by tu wybrać?  (Przeczytany 14785 razy)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Turystyk A.D. 2021 - co by tu wybrać?
« 21 Lis 2020, 04:41 »
Przeglądam sobie, co jest dostępne w tych dziwacznych czasach z zakresu LHT, Salsa, czy inny Randonneur. Ma być duży i wygodny, no i jeszcze mi się podobać.
Mam dwa stare rowery, z potencjałem na sakwiarski wintydż, ale właśnie niedawno dostałem zachcioła i przemożnej ochoty na coś nowego, bo teraz nowe jest seksi.
Wpadłem do sklepu, potknąłem się niechcący o Treka DS przy wejściu, spojrzałem, a on w jedynie słusznym rozmiarze XL, to mówię: "Biere!"
No i wziął. Opony szerokie jak stodoła, chyba ze 40mm, manetki takie, że trzeba palce łamać pod klamkami i siodło jakby od konia... Ale nic, zrobiłem trzy kilometry do sklepu i z powrotem, trochę twardo i niewygodnie mi było, więc mówię "Turystyka mi trza!"
No więc dlatego, jak w temacie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
To znaczy, że kupiłeś już czy że jeszcze nie kupiłeś i szukasz ? A może kupiłeś jednego i teraz szukasz drugiego ? Jakieś to nie jednoznaczne to co napisałeś.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A już myślałem że tylko ja nie wiem co dokładnie autor chciał wyrazić.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Przeglądam sobie, co jest dostępne w tych dziwacznych czasach z zakresu LHT, Salsa, czy inny Randonneur. Ma być duży i wygodny, no i jeszcze mi się podobać.
Mam dwa stare rowery, z potencjałem na sakwiarski wintydż, ale właśnie niedawno dostałem zachcioła i przemożnej ochoty na coś nowego, bo teraz nowe jest seksi.
Wpadłem do sklepu, potknąłem się niechcący o Treka DS przy wejściu, spojrzałem, a on w jedynie słusznym rozmiarze XL, to mówię: "Biere!"
No i wziął. Opony szerokie jak stodoła, chyba ze 40mm, manetki takie, że trzeba palce łamać pod klamkami i siodło jakby od konia... Ale nic, zrobiłem trzy kilometry do sklepu i z powrotem, trochę twardo i niewygodnie mi było, więc mówię "Turystyka mi trza!"
No więc dlatego, jak w temacie.

Zgadzam się
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
Zgadzam się
Chociaż jeden... Dzięki. :wink:

Z tym Trekiem było jak pisałem, akurat napatoczyła się sztuka w pustym sklepie. Ale to nie jest sprzęt docelowy, może zostanie, może nie. Przeglądałem wczoraj w sieci oferty producentów, no i jest tyle fajnych sprzętów, że głowa mała. Problem taki, że na dziś wirtualnie. Chciałbym wybrać coś fajnego, ale nie wiem co. Mam nadzieję, że na wiosnę półki uzupełnią.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Bo to jest takie myślenie:
Idę do sklepu, przymierzam nowy rower, albo mi spasuje, albo nie.

Nowy rower trzeba stuningoawć, dostosowac pod siebie.
Bo z reguły nowy rower(geometria, ergonomia) porównujemy do starego roweru, i stąd ten problem. :D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Opony szerokie jak stodoła, chyba ze 40mm,
Się uśmiałem jak norka  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike

Nowy rower trzeba stuningoawć, dostosowac pod siebie.
Bo z reguły nowy rower(geometria, ergonomia) porównujemy do starego roweru, i stąd ten problem. :D

O tuż to, jak przesiadłem się z trekinga na gravela to trochę zaskoszyła mnie jego nerwowa nadsterowność.
Z kolei sąsiad po pierwszej jeździe próbnej na turystyku stwierdził, że zakręca jak krążownik.

Całe szczęście, że mogłem chwilę pojeździć przed zakupem.

Dobry pod tym względem jest Decathlon, bo czasem uda się wypożyczyć rower do testów.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:

To może inaczej. Z grubsza wiem, co chcę i tu taka rozciągnięta, długa Navara byłaby moim wzorcem. https://www.rei.com/product/807245/novara-safari-bike-2014. Nawet nie musiałbym nic zmieniać w osprzęcie. Szkopuł w tym, że od paru lat niedostępna. I właśnie nie widzę specjalnie nic podobnego na dzisiaj.

Druga sprawa - następca, czyli Co-op ADV 1.1 https://www.rei.com/product/122462/co-op-cycles-adv-11-bike w odróżnieniu od innych turystyków jest dostępny i to za stosunkowo niewielkie pieniądze. Coś z nim nie tak?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Hmm... Marrakesha z flatbarem rozumiem odrzuciłeś?
A jakieś tout terrain?
Tour De fer?
Na Sutrze kiedyś jeździłeś?

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
Hmm... Marrakesha z flatbarem rozumiem odrzuciłeś? A jakieś tout terrain? Tour De fer? Na Sutrze kiedyś jeździłeś?

Szczerze mówiąc te modele widziałem tylko na obrazkach.
Salsy nie odrzucam, ale flatbar już tak. Będzie albo baranek, albo motylek.
Jazda na Sutrze różni się jakoś od innych?

Ten Unibike raczej nie, zbyt przypomina trekkingową Meridę, która też mi zalega gdzieś w szopie.

Germańskie u mnie odpadają z powodów światopoglądowych :wink: , brytyjskie są dosyć drogie i jeszcze liczone w funtach, gdzie np. ten Tour De Fer kosztuje 1650 funtów, a porównywalny LHT $1350. Nie jest to różnica krytyczna, ale chyba każdy woli wydać mniej, jak więcej.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
https://rower.com.pl/fuji-touring-disc-2081193

Miałem bez tarcz , chętnie wróciłbym do tego roweru
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:

Fuji piękny sprzęt. Nawet oglądałem go latem, ale nie było rozmiarówki.
Jeszcze wracając do Salsy, ma dziwnie wygięty widelec w stosunku do główki. Ciekawe dlaczego i jak się to prowadzi?
https://www.rei.com/product/167220/salsa-marrakesh-sora-bike

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Noo szeroka baza kół, czyli stabilność - chyba na tym Ci zależy, o ile dobrze zrozumiałem ;P
Taki rower będzie mało narowisty, dzięki czemu w prostym terenie trudniej o wywrotki. Bo w prawdziwym terenie nie zakręcisz na czas...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum