Autor Wątek: Turystyk A.D. 2021 - co by tu wybrać?  (Przeczytany 14782 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Fuji japońskie, solidne i jest po prostu ładne.

Japońskie? W XIX wieku chyba  :lol:

Solidne? Miałm Threada i raczej słabo się trzymał... zwłaszcza ichniejsze komponenty marki 'oval'

Ładne? Odkąd zaczęli zakrzywiać rurki tylnego trójkąta, to już brzydkie. Wcześniej było po postu nudne.

A babcie jeźdzą na vintage'owych rowerach, więc tym bardziej musisz się postarać, by Cię z hipsterem nie pomylili, ani z niemieckim emerytem.
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2020, 22:31 qbotcenko »

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Większość Fuji jest Made in Poland, solidna amerykańska firma. Niestety - zaliczyła plajtę tuż przed koroną. I już powoli robi się tajwańska, więc chyba coraz mniej "cenowo nie do pobicia" będzie.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Ja mam Fuji touring  z 2016 roku najechane na nim jakies 20 tkm i powiem tak . Za te pieniądze to moze byc  , ale jeszcze raz bym juz go  nie kupił .Wady według mnie to

- tragiczny lakier ( rysuje sie od patrzenia)
- kiepskie koła ( pękające szprychy i obręcze )
- barendy  ( niewygodne to )
- mimo wszystko agresywna pozycja jak na rower turystyczny , z dolnego chwytu prawie nie korzystam ( mimo zmiany mostka)
- hamulce na suchym i na lekko  ok , ale w deszczu po górach i z sakwami mozna sie czasem zdziwic  ;D
- opony szerokosc  max 700x38 C a realnie z zapasem na bicie i błoto  35 C

zalety  ?

- tani
- prosty
- ładny ;D ( choc wiadomo  , ze to zalezy od gustu )
- trwały ( oprócz wyzej wymienionych kół i lakieru )
« Ostatnia zmiana: 7 Gru 2020, 18:59 Piotr St »
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
A ja bym kupił , tylko nie wersję podstawową a disc. Wchodzą szersze opony, napęd 3x10 .
Ze starą wersją rozstałem się z powodu ograniczenia szerokości opon. Co do pękających szprych. Pękły mi trzykrotnie w tylnym kole . Za naprawę w sklepie zapłaciłem za pierwszym i drugim razem zapłaciłem po 10 € , za trzecim razem wybrałem serwis na mojej ulicy. Dość drogi, skasowali mnie na 25€ . Po tej wymianie przejechałem jeszcze 6 tys km i rower sprzedałem
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ napęd 3x10 .

Dziś na blogu rowerowym velotraum /velotraum.de/ przeczytałem: "Gorzko smakuje również zapowiadany koniec 3x10". Się nie ucieszyłem - użytkuję, cenię, lubię. Nadziewam się, czas jeszcze pociągnie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

Co znaczy koniec u Shimano? Wciąż można kupić fabrycznie nowe manetki szosowe (czasowe) na 9b, piasty XT pod tarcze na 6 otworów (chyba jakoś tak sprzed ćwierć wieku), a nawet torowe piasty na wysokim kołnierzu, które są nadal w magazynie Shimano, choć przerwano ich produkcję formalnie ze 30 lat temu. I tych przykładów jest masa.
W jednym z rowerów mam nawet jeszcze korbę microdrive (bo można ja zestopniować 20-29-42) i choć kupiona była pod 3x7, jeździła z 8, 9 a nawet 10b i wciąż są do niej koronki.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Ich liebe Dich!

(Może zapowiadany "koniec" kontekstu zakupów producentów rowerów bezpośrednio z Shi /z upustem/?)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

Danke schoen :-) Coś jest z tymi rabatami i ogólnie częściami OEM. Piasta Deore 525 kupiona w sklepie zdycha po kilkunastu tysiącach km, zajechany bębenek i wżery na konusach, choćbyś nie wiem jak o nia dbał. A ta sama piasta kupiona razem z rowerem (Kona Sutra) po 24 000 km jest jak nowa, śladów pittingu na konusach nie ma. Właśnie miałem ją na stole w zeszłym tygodniu, bo popękała już obręcz. Albo Tiagry w nowych Specach jak śmigają, a grupa Tiagra ze sklepu łąpie luzy błyskawicznie i po kilkunastu tysiącach jest szrotem nie do ustawienia.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Czyli z tego wniosek, że teraz nie kupuje się części, tylko nowy rower?

Offline Mężczyzna MCsubi

Nie - z tego wniosek, że producenci OEM dostają części wg specyfikacji, a na rynek (polski?) idzie cała reszta. Teza bardziej pod dyskusję, za mało części zużywam, by wysnuć wiarygodne wnioski.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie - z tego wniosek, że producenci OEM dostają części wg specyfikacji, a na rynek (polski?) idzie cała reszta. Teza bardziej pod dyskusję, za mało części zużywam, by wysnuć wiarygodne wnioski.
Całkiem możliwe.
Przed wojną u nas wymyślono sobie że skoro jesteśmy słabsi to musimy mieć broń najwyższej jakości. Skutek był taki że płaciliśmy więcej, bo karabin musiał spełniać bardziej rygorystyczne wymagania, a producenci odrzucone przez nas egzemplarze normalnie sprzedawali gdzie indziej, gdzie stawiano normalne wymagania. Tu może być podobnie, tylko poziom "normalny" trochę niżej.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
A co o tym?
https://www.rei.com/product/122462/co-op-cycles-adv-11-bike
Specyfikacja niezła, cena też, tylko chyba jakoś mało popularny. Ciekawe dlaczego?

Tani, gdyż stal no-nameowa no i przestarzałe komponenty ździebko... Ale jeśli byś tanio wyrwał, to całkiem spoko, rozbuduje się ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
No ciekawe, bo REI robi też Salsę i tam specyfikacja miejscami jest trochę słabsza, cena i waga wyższa, a jednak sprzęt bardziej popularny.

Salsa jest sprzedawana jako 'Surly Premium', więc i cena musi być wyższa ;P Ale chyba wszyscy klepią to z jakiejś taniej stali...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum