Autor Wątek: Turystyk A.D. 2021 - co by tu wybrać?  (Przeczytany 14781 razy)

Online Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Pierwszy rower w Decatlonie, który mi się podoba: sztywne osie, hamulce hydrauliczne tarczowe, napęd 1x11, bagażnik, mocowania na widelcu, prądnica Shimano XT,
https://www.decathlon.pl/p/rower-podro-ny-riverside-touring-520/_/R-p-312723?fbclid=IwAR0Tqwd4_ZZ73ZIv5kRipTG2oTwCGzxxiIrXD794Q4DtR_cFBWScLFzRXvM

W tej cenie, dla kogoś kto zaczyna przygodę w turystyce rowerowej to fajny sprzęt, sam bym się zastanowił jako rower do miasta, pracy na cały sezon, gdyby nie to, że już coś złożyłem rok temu i musi się zwrócić:)
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2021, 13:25 Felek »
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
W tej cenie, dla kogoś kto zaczyna przygodę w turystyce rowerowe to fajne sprzęt, sam bym się zastanowił jako rower do miasta, pracy na cały sezon, gdyby nie to, że już coś złożyłem rok temu i musi się zwrócić:)

Też tak sądzę - dla mnie też wygląda całkiem zachęcająco na pierwszy rower turystyczny. Nie przypada mi do gustu ta ogromna osłona szprych na tylnym kole - niepotrzebnie dodaje rowerowi ogromnej ciężkości i jakby zaburza równowagę wizualną przód-tył.

Nie znam trendów na rynku, ale zaskakująco dla mnie wygląda też mocowanie bagażnika - rozłożenie na kilka punktów oparcia to pewnie dobry pomysł, ale przecież te siły będą działały w innym kierunku niż oś otworów. Czy to nie jest zbyt odważny eksperyment?

W dodatku trudno będzie o łatwy montaż klasycznego bagażnika - otwór jest zasłonięty od góry fragmentem trójkąta.

Fota jest w nowym formacie webp, nie klasycznym jpgu, więc forum jej nie skaluje poprawnie - otwórzcie w nowym oknie tutaj.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Online Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Osłonę można wywalić, moim zdaniem jest szkaradna. Co do otworu na bagażnik, to tam go chyba nawet nie ma, od biedy można zamontować do oczka gdzie obecnie jest zamontowany błotnik.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Z tą osłoną wygląda jak rower elektryczny.

Bagażnik może być problematyczny, bo rurki wyglądają na bardzo grube i nie wiem, czy typowe haki sakw będą pasowały.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Bardziej martwi mnie ta rama, bo chyba nie da się zamontować tradycyjnej korby gdyby ktoś chciał - wcięcie na tylnej widełce jest akurat na rozmiar 1x. Jeśli kolumna suportu jest na BSA może będzie się to dało ominąć dłuższą osią suportu.
Rama jednak zdaje się umożliwiać zamontowanie tradycyjnego bagażnika - otwory do których przykręcone są druty od błotników mogą chyba służyć do tego celu, bo skośne tylne widełki mają otwory do poziomych prętów.

Fajny rower, zaskakująco wysokiej jakości dynamo, na zdjęciach wygląda ładnie, jako mieszczuch, rower na zakupy, do pracy i na wyjazdy na tydzień, dwa w sam raz. Sam bym nie kupił, bo swoje rowery wolę składać od zera.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ciekawe jakie ramiona ma korba w realu, bo opis mówi tylko o 170mm.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Ciekawe kiedy się pojawia bo mam kilka sklepów w mieście.

Może za Odrą odnajdziesz swoje przeznaczenie https://www.poison-bikes.de/
« Ostatnia zmiana: 6 Sty 2021, 21:39 Włod »

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Ciekawe kiedy się pojawia bo mam kilka sklepów w mieście.
Szczęśliwcze...
Bo ja najbliższy Decathlon mam jakieś 3504,8 km od domu. :wink:

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Bo ja najbliższy Decathlon mam jakieś 3504,8 km od domu. :wink:

Nic tylko się cieszyć, z tak daleka badziewie do Ciebie szybko nie zawita ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Prawda.
Chociaż to badziewie nie jest aż takie złe. :wink:

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Nie jest to super cool gravel czy endurance do wyścigu BBT. To jest kompletny rower za mniej niż 3000zł, który ma wszystko to co potrzeba i nie ma potem rzeźbienia jak podłączyć bagażnik, bo nie ma otworów czy jak podłączyć błotniki bo prześwit jest za mały. W tej cenie pierwszy raz spotykam sztywne osie, hydrauliczne hamulce, bagażnik, błotniki, prądnice Shimano XT itd. Jak kupuje się modne Salsy, Surly itp to w tej cenie to może można kupić ramę lub jej fragment. Nie wszyscy są w stanie władować w rower 10tys.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
I mocny jest: do 170 kg, co nie jest częste nawet w stalówkach. I gwarancja dożywotnia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
I mocny jest: do 170 kg,
Chyba się pomylili.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Niemcy się nie mylą 8)
GEBRAUCHSEINSCHRÄNKUNG
Gesamtgewicht (Fahrrad + Fahrer + Gepäck): max. 170 kg

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
W tej cenie pierwszy raz spotykam sztywne osie, hydrauliczne hamulce, bagażnik, błotniki, prądnice Shimano XT itd.

Problem w tym, iż prócz tej piasty XT, tam nie ma stricte wyprawowych bebechów - co prawda nie mam doświadczeń z microshift'em, ale z czegoś musi wynikać ta niższa cena napędu...
No i hamulce tektro? Do czego one służą? Do smarowania tarcz olejem mineralnym? Do turystyka to się mechaniczne wsadza, BB7 są za półdarmo, a skoro już się lubią z TRP to mogli dać dwutłokowe Spyke.

Jedynie te montaże na widelcu uważam za plus - gdyby kogoś naszło rozbudowywać taki frameset ufając, że się nie rozkraczy...

@Włod ten poison taki fajny dość... tani, ale dość wyględny
« Ostatnia zmiana: 7 Sty 2021, 20:20 qbotcenko »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum