Autor Wątek: Jak dobierać rozmiar ramy  (Przeczytany 6717 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Jak dobierać rozmiar ramy
« 22 Lis 2020, 12:37 »
Temat rzeka, jednak nie znalazłem takiego wątku. Otóż, problem jest taki, że rozważam zakup roweru, ale mam problem z doborem rozmiaru. Nie bardzo wiem na co patrzeć. Czy brać pod uwagę te sławne Stack(S) i Reach(R)? Czy jeżeli szukam roweru innego rodzaju niż obecny to "S" i "R" muszą być takie same lub bardzo zbliżone? A jeżeli nie, to jak mogą się zmieniać? Czy obie wartości proporcjonalnie, czy też jak jedna większa to druga mniejsza?
Obecnie mam Rower na Accent Norkapp 18" i jest ok. Owszem pojawiają się bóle przedramion, pleców czy tyłka, ale generalnie rozmiar jest OK (20" był zdecydowanie za duży). Miałem 3 lata temu epizod z Marin FC w rozmiarze M (model 2017). Dało się jeździć, ale rower był jednak za duży i go sprzedałem. Teraz bardzo luźno rozważam Gianta Toughroad (bo po Marinie to chyba jednak nie chcę baranka) i nie mam pojęcia jak odczytać geometrię? Jak te wszystkie liczby przełożą się na to, jak się jeździ na rowerze. Giant raczej musiałby być w rozmiarze S, ale czy na pewno?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Jak dobierać rozmiar ramy
« 22 Lis 2020, 13:21 »
Przy wyborze ramy mam tylko 1 parametr do sprawdzenia - około 3-5 cm luzu między górną rurą a moimi jajkami.
Reszta to kosmetyka dla francuskich piesków.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2020, 14:26 »
Przy wyborze ramy mam tylko 1 parametr do sprawdzenia - około 3-5 cm luzu między górną rurą a moimi jajkami.
Reszta to kosmetyka dla francuskich piesków.

Takie teorie to wiesz...
Przy slopingowej ramie to na tej zasadzie człowiekowi mającemu 160cm pasowałby rozmiar dla 2-metrowca.

To nie jest żadna kosmetyka, a dość istotna sprawa dla mnóstwa ludzi i wielu ma z tym dużą zagwozdkę przy zakupie roweru. Przy porównaniu Marina z Accentem warto pamiętać, że inaczej patrzysz na parametry ramy pod płaską kierownicę, inaczej pod baranek. Rama pod baranek jest krótsza o parę cm niż ten sam rozmiar ramy pod płaską kierownicę, bo właśnie o te parę centymetrów dalej sięga baranek. Podobnie jest porównując rowery pod amortyzator ze sztywnymi, a przecież Nordkapp jest ramą pod amortyzację. Więc w takim przypadku nie da się prosto przenieść cyferek z tabelki, bo nie będzie to miarodajne porównanie.

Dla mnie najważniejszym parametrem wyboru jest efektywna długość górnej rury oraz (w przypadku sztywnego roweru) wysokość główki ramy (po tym widać nieźle stopień wygody roweru)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2020, 15:32 »
Na szosie pewnie lepiej byłoby mieć nieco większą (dłuższą) ramę, aby wygodnie korzystać z lemondki - ale to już muszą się wypowiedzieć szosowcy.

Właśnie na odwrót.
Geometria klasycznego roweru szosowego jest taka by było wygodnie na chwycie na klamkach. Jak założysz lemondkę to ją często trzeba cofnąć by było wygodnie, bo w takiej pozycji pomimo, że wychylasz się do przodu, to jednak opierasz się głównie na łokciach, które są przecież sporo cofnięte w porównaniu do dłoni. Ale to też w dużym stopniu zależy od stopnia giętkości, bo w tej pozycji jedziesz zgięty. Więc osoby bardzo giętkie nie mają z tym problemu, natomiast u sztywniejszych już to inaczej wygląda, muszą lemondkę podnosić, albo cofać.

Poza tym lemondka na rowerze szosowym już z zasady jest formą kompromisu, bo w tej pozycji inaczej się układasz na siodle, trochę inaczej układają się kolana itd. Tak naprawdę rower powinien być zoptymalizowany albo pod pozycję na klamkach, albo lemondkę, bo każda z nich jest trochę inna. Więc rower ustawiony pod obie zawsze będzie kompromisem.

Offline Mężczyzna qbab

« 22 Lis 2020, 18:31 »
Obawiałem się tego, że rozwinie się dyskusja o szosach i barankach :)
Chodzi mi raczej o jakieś ogólne zasady. To co wcześniej napisał Wilk, o efektywnej długości górnej rury i wysokości rury sterowej (czyli de facto wysokości mostka, bo w szosach widelce są zapewne porównywalnej długości), ma sens. To determinuje układ rąk względem tyłka (dochodzi tylko regulacja mostkiem i gięciem kierownicy) czyli chyba 2 najważniejszych punków podparcia. Dochodzi jeszcze ułożenie suportu względem pozostałych punktów podparcia.

Pytanie zatem, na które wymiary zwrócić uwagę w geometrii Gianta, aby było podobnie (lub lepiej) jak w Nordkappie?

Zakładam że pozostałe wymiary jak baza kół, długość tylnego widelca i kąt główki, wpływa raczej na zachowanie roweru, niż na komfort jako taki, i tu bardziej powinno być widać specyfikę danego rodzaju roweru.
Mam rację?

Podobnie jak podjazdy też chyba raczej preferuję rower nieco za mały niż nieco za duży (a może to wynika ze złych doświadczeń).

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 22 Lis 2020, 18:50 »
W innym, ale aktualnym, wątku jest ten Giant. Mają go koledzy Borafu i Sedymen z łódzkiego, czyli jak widzę z Twoich okolic. Całe nasze pisanie nie zastąpi bezpośredniego oglądu i bezpośredniego pokręcenia korbami. Umów się.

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=24083.15
« Ostatnia zmiana: 22 Lis 2020, 19:12 MARECKI »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Lis 2020, 19:12 »
W innym, ale aktualnym, wątku jest ten Giant. Mają go koledzy Borafu i Sedymen
i to jeszcze w dwóch rozmiarach - ja mam M, sedymen ma L.

« 22 Lis 2020, 19:23 »
A że kolega qbab pisze coś o rozmiarze S, to sprawa wydaje się być prosta i klarowna  :wink:

Offline Mężczyzna qbab

« 22 Lis 2020, 21:08 »
Wątki kolegów już oczywiście czytałem i to właśnie ich lektura skłoniła mnie do refleksji nt tego roweru. Tak mi się kołacze już co najmniej od roku.
To, że Sedyman kupił ten rower dwa razy świadczy że to dobry wybór :)
Jenak do zakupu nadal daleko (żona nadal nie wie o planach zakupowych). Jak będę bliżej to na pewno będę próbował się umówić z Borafu na oględziny i przymiarkę, choć jak wcześniej wspomniałem muszę się raczej nastawiać na rozmiar S (mój wzrost to 170cm).
Co do umawiania się w sklepie, to niestety jak na razie nie udało mi się namierzyć nigdzie dostępnej S-ki, a więc tym bardziej w zasięgu czyli w Łodzi.
Pozostaje też kwestia wyboru wersji SL1 vs SLR2 (w poprzednich rocznikach różnica była jakby wyraźniejsza, a cena obu wersji niższa). Teraz mam wrażenie, że lepiej wziąć SLR2 i wymienić napęd i ewentualnie sztycę.
Co do szczegółów, to zastanawia mnie suport Pressfit w obu wersjach, choć w jednej jest korba na kwadrat (istnieje takie coś jak pressfit z kwadratem), a w drugiej suport FSA Mega Exo - czyli teoretycznie na gwint.

« 22 Lis 2020, 21:12 »
Jak M i L będą za duże to w naturalny sposób zostanie S  :icon_smile:

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 22 Lis 2020, 23:26 »
Przy wzroście 170. M będzie w sam raz.!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Lis 2020, 00:23 »

Rama pod baranek jest krótsza o parę cm niż ten sam rozmiar ramy pod płaską kierownicę, bo właśnie o te parę centymetrów dalej sięga baranek. Podobnie jest porównując rowery pod amortyzator ze sztywnymi, a przecież Nordkapp jest ramą pod amortyzację. Więc w takim przypadku nie da się prosto przenieść cyferek z tabelki, bo nie będzie to miarodajne porównanie.
Z tym barankiem to pewne uproszczenie. Ja po zmianie z baranka na szerszego baranka musiałem skrócić mostek o 3 cm (o tyle się dało). Mimo to pozycja jest dużo bardziej agresywna i zdecydowanie niższa - żeby skompensować różnicę musiałbym chyba skrócić o 5 cm.

Różnica między prostą kierownicą a barankiem wynika w dużym stopniu z szerokości chwytu - proste kierownice są szersze.. raczej. Teraz nic nie jest oczywiste i łatwo się przeliczyć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

« 23 Lis 2020, 08:56 »
Przy wzroście 170. M będzie w sam raz.!

Hmm, a skąd ta pewność? :)
W Marinie tez byłem na granicy rozmiarów i jednak M-ka była za duża.
Nie ukrywam że M by mi bardziej pasował bo jest bardziej dostępny, czy do przymiarki czy tez na OLX.
Oprócz wspomnianego przez mnie wcześniej suportu, w przypadku rozmiaru S, nie daje mi spokoju długość rury podsiodłowej. Jest bardzo krótka i zastanawiam się jak to wpłynie na stabilność bagażnika i czy sztycy wystarczy.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 23 Lis 2020, 09:22 »
Właśnie syn przy wzroście 170 zmienił S na M a w S zmieniał mostek i nie był zadowolony z geometrii.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Lis 2020, 10:41 »
Kiedyś jeździłem na ramie L z mostkiem 110mm, sztycą z offsetem do tyłu 20mm i było mi wygodnie. Teraz jeżdżę na ramie M z mostkiem 60mm sztycę bez offsetu i też mi wygodnie, a jest tak, bo się w czasie zmieniłem, rozciągnąłem itd.. Nie słuchałbym rad, jeśli jest opcja taką maszynę przed zakupem pożyczyć, pojechać setkę ew. nawet zmienić mostek, to bym się nie zastanawiał tylko parł w tym kierunku, a jak strzelać, to strzelać. Każdy jest inny rady co do rozmiaru ramy to zawsze będą słabe rady. Skoro jedna i ta sama osoba w czasie zmieniła tak diametralnie rozmiar roweru, to jakie różnice muszą być przy różnych osobach? Przykładowo ja się kiedyś posłuchałem rady, że but dobrze mieć rozmiar większy(co często jest radzone) i się przejechałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum