Autor Wątek: Jak dobierać rozmiar ramy  (Przeczytany 6721 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Jak dobierać rozmiar ramy
« 23 Lis 2020, 12:40 »
Przykładowo ja się kiedyś posłuchałem rady, że but dobrze mieć rozmiar większy(co często jest radzone) i się przejechałem.

Też widziałem takie rady. "Weźmiesz większą - będzie wygodniej. Weźmiesz mniejszą - będzie bardziej sportowo". Ale to chyba dotyczy tylko szosówek. Tam to chyba jest norma, że kolarz jest zwinięty w kłębek.
Po części z tego powodu założyłem ten wątek. Sporo jest rad odnośnie rowerów szosowych czy przełajowych, jest trochę o MTB, ale pozostałe rodzaje rowerów to trochę wybór na oślep.
Teoretycznie gdy mam już jeden wygodny rower i znam jego geometrie to powinno być łatwiej, ale chyba tylko do momentu, gdy wybieram rower bardzo podobny. Gdy chcę coś innego, to człowiek patrzy na te liczby w opisie geometrii i zastanawia się, co to będzie oznaczać tak na prawdę.
Sprawy nie uławia to, że tak jak np w Giant Toughroad czy Marin FC, wraz ze wzrostem rozmiaru, niektóre wymiary potrafią się zmniejszać. I bądź tu mądry.

edit:
Jeszcze kilka dni tej rozkminy i złoże drugi rower na Nordkappie :)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 23 Lis 2020, 12:59 »
Raczej się skurczyłeś ( w dziale : Być Polakiem - kurczysz się na naszych oczach ).

Co jest w dziale Być Polakiem zostaje w dziale Być Polakiem. Ja tu się na twojej temat niewielkości w tamtym dziale rozwodzić nie będę.

edit:
Jeszcze kilka dni tej rozkminy i złoże drugi rower na Nordkappie :)

Tak, w szosie takie wymiary mam, ale w ramach Accenta jest jedna dobra zaleta, a jest to cena. Przykładowo moja przełajówka jest zrobiona na cx-one pro disc i ma rozmiar L i właśnie się zastanawiam czy nie wymienić jej na M-kę, a koszt takiej podmianki to jedyne 700zł, więc nie ma co płakać jak się z takim rowerem nie wstrzelisz w rozmiar. ;D
No ale ta rama raczej nie pod sakwy.

Takie coś Ci podrzucę, można sobie policzyć to i owo:
http://www.bikegeo.net/

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2020, 17:28 »
Kiedyś jeździłem na ramie L z mostkiem 110mm, sztycą z offsetem do tyłu 20mm i było mi wygodnie. Teraz jeżdżę na ramie M z mostkiem 60mm sztycę bez offsetu i też mi wygodnie, a jest tak, bo się w czasie zmieniłem, rozciągnąłem itd..

Akurat zmniejszenie ramy i znaczne skrócenie mostka to świadczy nie o rozciągnięciu, a raczej o większej sztywności  ;)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 3 Gru 2020, 14:16 »
Takie coś znalazłem. Cała seria jest ciekawa.
https://youtu.be/Vg8MlmIdeGo

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 3 Gru 2020, 14:37 »
Takie coś znalazłem. Cała seria jest ciekawa.
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

A w każdym filmie z całej serii człowiek z kamerą jest pijany?  ;) Bo mnie głowa zaczęła boleć po 2 minutach oglądania i dałem sobie spokój.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 31 Gru 2020, 16:56 »
Podobnie jak Wilk - realna długość górnej rury + wysokość frontu - to jest must have co trzeba sprawdzić (znać) względem swoich rozmiarów , preferencji i oczekiwanego komfortu.
Cała reszta to kwestia do czego rower ma służyć , jak ma się zachowywać i też jaka rama / geometria się komu podoba ..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum