Autor Wątek: PTTK - Duży Rajd Dookoła Polski  (Przeczytany 4552 razy)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
PTTK - Duży Rajd Dookoła Polski
« 26 Lis 2020, 01:35 »
Szukałem na forum informacji na temat Dużego Rajdu Dookoła Polski pod patronatem PTTK, ale coś tu skąpo. Ja wiem, że idea czy tam formuła z czasów słusznie minionych, niemniej jak dla mnie nadal niezaliczona. Czy faktycznie rajdy PTTK są teraz passé?

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Odp: PTTK - Duży Rajd Dookoła Polski
« 26 Lis 2020, 01:55 »
No to weź wytłumacz, który dział?
Nawet jak trafi do śmietnika, płakać nie będę.

A poza tym, ja tu jestem nowy i wszystkiego nie ogarniam, więc byłoby miło, gdyby kolega ze stażem wypowiedział się konkretnie na temat.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 26 Lis 2020, 07:09 »
Tutaj akurat to nie "rajd" jako impreza, a trasa do zaliczenia w dowolnym czasie, by zdobyć odznakę o tej nazwie.

Czy passe? Nie, to chyba nie tak. To raczej brak promocji, edukacji turystycznej w szkołach. PTTK zaspał na pewnym etapie zmian i wypadł z turystycznej świadomości w Polsce. Wiele osób stąd na pewno chętnie robiłaby tę i inne odznaki, ale nie wie że może, że to może być przyjemny motywator, itp.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 26 Lis 2020, 09:24 »
Duży Rajd Dookoła Polski (RDP) serdecznie polecam! Każdemu. Poszukaj @liggy na stronie internetowej PTTK, w zakładce turystyka aktywna (kolarska/odznaki). Nazwa "Rajd" pochodzi z l. 60-ych XX-w. i zawsze była to propozycja indywidualna. Dodam, że w kilkudziesięcioletniej historii odznaki przyznawanej za udokumentowany przejazd RDP, zdobyło ją dotychczas 605 osób. W tym i ja (nr odznaki 506). Nie opisywałem publicznie swoich przeżyć z RDP, który przejechałem "na raty" (tak można), ale konsekwentnie w l. 2009-2013. Być może przyjdzie na to pora. Z każdego wyjazdu został mi zapisany od deski do deski moleskine, z notatkami, szkicami itd. Krótkie resume zamieściłem kiedyś tu: http://skaut.bikestats.pl/1257608,Mala-odznaka-Duzego-Rajdu.html

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 26 Lis 2020, 09:36 »
Dzięki tej inicjatywie ruszyłem rowerem dookoła Polski. Odznaki co prawda nie zdobywałem, ale trasa i idea była dla mnie inspiracją. Zamiast zbierać potwierdzenia i złożyć do weryfikacji skupiłem się na przygotowaniach ekwipunku i roweru, bo byłem pod tym względem świeżakiem.
Trasę w końcu zmodyfikowałem do tego stopnia, że zachodnią granicę przejechałem za Odrą i Nysą po niemieckiej stronie.
Całość zajęła mi 5 lat i z roku na rok pokonywałem coraz większy dystans.

Teraz zastanawiam się czy nie ruszyć jeszcze raz.

Start 2015

Meta 2019

« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2020, 10:46 Antracyt »

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 26 Lis 2020, 10:30 »
Strona taka trochę nieruchawa, ale ktoś się nią zajmuje, w każdym razie ja zadawałem pytania w czerwcu 2020 i uzyskałem odpowiedzi:

http://ktkol.pl/2012/06/24/nowy-regulamin-odznaki-%E2%80%9Erajd-kolarski-pttk-dookola-polski%E2%80%9D/

No cóż ja planuję, ale tak "na jeden urlop", zobaczymy co na te plany siły nadprzyrodzone ... oraz pracodawca ;)

edycja dotyczyła gramatyki :P
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Lis 2020, 10:36 »
Dasz radę.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 26 Lis 2020, 10:45 »
Całość zajęła mi 5 lat i z roku na rok pokonywałem coraz większy dystans.

Start 2005

Meta 2019

Trochę się pogubiłem

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 26 Lis 2020, 10:47 »
Oczywista pomyłka pisarska powinno być 2015.

@m.arek dzięki za czujność

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Lis 2020, 11:26 »
Czy passe? Nie, to chyba nie tak. To raczej brak promocji, edukacji turystycznej w szkołach. PTTK zaspał na pewnym etapie zmian i wypadł z turystycznej świadomości w Polsce. Wiele osób stąd na pewno chętnie robiłaby tę i inne odznaki, ale nie wie że może, że to może być przyjemny motywator, itp.
Ja myślę jednak że oprócz tego że PTTK (a z nim Rajd) znalazł się gdzieś na marginesie świata turystyki to działa tu jeszcze kilka innych czynników.
Jednym z nich jest na pewno pewnego rodzaju anachroniczność formuły, z pieczątkami itp, drugim na pewno konkurencja innych ciekawych opcji, dostępnych obecnie, a nieznanych w czasach świetności (jeśl można tak to ująć) DRDP.
Ja np zdecydowanie wolę zbierać gminy niż jechać dookoła Polski po trasie wytyczonej przez PTTK, trasie która dość często nie pokrywała się moimi wyborami. Lubie wytyczać trasę, bawi mnie to, a że to mój wolny czas i sam ten wyjazd finansuję to nie czuję obowiązku odwiedzenia absolutnie każdego z miejsc będących atrakcjami wg PTTK. W szczególności np ograniczam liczbę barokowych kościołów  ;)
Oczywiście jest wiele osób które wolą mieć wytyczoną trasę, lubią zbierać pieczątki itd. Nic mi do tego. Po prostu w ostatnich 3 dekadach świat turystyki rozrósł się znacznie, zmieniły się sposoby komunikacji (fora, FB...) i takie "rajdy" straciły atrakcyjność dla wielu osób.

Offline Mężczyzna skaut

« 26 Lis 2020, 13:05 »
Może nie tyle PTTK znalazł się na marginesie, co został w tyle. Dużo by o tym pisać, ale nie o to w tym wątku chodzi. Dla uniknięcia wątpliwości, dodam, iż regulamin RDP od 2012 r. przewiduje, że:
Potwierdzeniem może być także zdjęcie turysty na tle tablicy z nazwą miejscowości lub specjalnie opracowana kronika – także w formie elektronicznej, jednoznacznie wskazujące pobyt turysty w miejscowości będącej punktem kontrolnym.
Tak więc, nie o same pieczątki chodzi.
Z tą trasą "wytyczoną" to też, nie do końca tak jest. Są obowiązkowe punkty kontrolne, ale to co pomiędzy nimi zostawione jest swobodzie rowerzysty. Co prawda w formule dookoła Polski możliwości kombinacji za dużo nie ma, ale też nie jest tak, że jedzie się "po sznurku".
Jeżeli RDP ma być "pretekstem" wyjazdu na rower, objechania Polski, pooddychania Polską B i Polską C - to moim zdaniem jest to jeden z lepszych pretekstów. A książeczka z wpisanymi wycieczkami i ładna odznaka będą miłymi pamiątkami takiego wyjazdu, takich wyjazdów.
@Borafu, barokowe kościoły są zachwycające. Zaraz po gotyckich.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Lis 2020, 13:16 »
No to weź wytłumacz, który dział?
Nawet jak trafi do śmietnika, płakać nie będę.

Dział "Podróże i wyprawy" jest przeznaczony na relacje z odbytych wypraw. Na rozmowy o planach masz dział "Planowanie trasy".

IMO jednak jest passe. Kiedyś odznaki PTTK zbierały tysiące ludzi, dzisiaj to już zostali tylko ludzie, którzy do takiej formy mają duży sentyment. I nie wiem czy nawet duża promocja by tu coś zmieniła w temacie, teraz po prostu jest tyle innych form zwiedzania, że taka forma sprzed kilkudziesięciu lat jednak się mocno wyczerpała, inaczej już turystyka wygląda.

Co nie znaczy, że uważam to co proponowała PTTK za coś kiepskiego, po prostu IMO nie bardzo przystaje to obecnych czasów i stąd raczej będzie to zanikać niż się rozwijać.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Lis 2020, 13:24 »
@Borafu, barokowe kościoły są zachwycające. Zaraz po gotyckich.
No... widzę że co do gotyckich się zgadzamy  ;)

A co do barokowych to kiedyś pojechaliśmy na wycieczkę samochodem z dzieciakami i zwiedzaliśmy tak "po PTTKowsku", czyli wszystko po kolei. Zaglądamy do kolejnego barokowego kościoła w kolejnej miejscowości, a nasz kilkuletni syn mówi "Mama, ale my tu już przecież dzisiaj byliśmy!"  ;D

Offline Mężczyzna skaut

« 26 Lis 2020, 13:49 »
(...)
A co do barokowych to kiedyś pojechaliśmy na wycieczkę samochodem z dzieciakami i zwiedzaliśmy tak "po PTTKowsku", czyli wszystko po kolei. (...)
Nie wolno krzywdzić dzieci!  ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Lis 2020, 13:51 »
Dzięki tej celnej uwadze zrozumieliśmy i następnym punktem do zwiedzania była pizzeria  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum