Autor Wątek: MPP 2021  (Przeczytany 49891 razy)

Offline Mężczyzna horacy13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.03.2021
Odp: MPP 2021
« 2 Sie 2021, 15:21 »
Nie wiem na pewno, o co chodziło przedmówcy. Ale faktem jest, że jeśli już kierowcy gdzieś się hamują ze swoimi zapędami "szybko, ale bezpiecznie", to raczej na DK. Z prostej przyczyny - tam mimo wszystko jest największe prawdopodobieństwo trafienia na patrol drogówki (choć i tak zdecydowanie za małe na mój gust i mówię to również jako kierowca). Oczywiście nie działa to na wszystkich, ale na część już tak, więc jest trochę bezpieczniej. Natomiast DW to często wolna amerykanka, ruch na niektórych z  ich jest spory, a patrolu w zasadzie się tam nie uświadczy (bo tych kilka/kilkanaście na dane województwo jest na DK). No więc hulaj dusza, piekła nie ma (dla niektórych przynajmniej).
Nie chodzi więc tyle o zamiary kierowców, co o ich zachowanie na danej drodze, wynikające z ryzyka poniesienia bądź nie jakichś konsekwencji swojego nieprzestrzegania przepisów.

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
« 2 Sie 2021, 15:42 »
Czy ten wyścig będzie odpowiedni na debiut w ultra wyścigach? Zastanawiam się jeszcze nad PTJ .

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
« 2 Sie 2021, 15:53 »
Na debiut najlepszy jest KMT, i to najlepiej na 300 :) Dwa punkty żywieniowe, trasy objechane przez organizatorów, ale ja w tym roku mam na koncie tylko jeden DNF i żadnega FINa wiec ja się nie znam :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Sie 2021, 16:03 »
Czy ten wyścig będzie odpowiedni na debiut w ultra wyścigach? Zastanawiam się jeszcze nad PTJ .

MPP to jest jeden z trudniejszych wyścigów ultra w Polsce, dystans 1000km, górska końcówka, wrześniowy termin - to wszystko podnosi znacznie poprzeczkę trudności.

Na debiut myślę, że lepiej wybrać łatwiejszy maraton, a nie od razu porywać się na taki dość trudny. PTJ to też nie jest wcale taki łatwy maraton, choć nie tak trudny jak MPP, bo dystans sporo krótszy i optymalny termin na początku lipca, ale górek tam nie brakuje, też ileś słabszych nawierzchni. Najłatwiejsze maratony szosowe circa 500km to właśnie wspomniany Kórniki oraz Piękny Wschód, na których trasy są stosunkowo płaskie.

Offline Mężczyzna horacy13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.03.2021
« 2 Sie 2021, 16:42 »
Wszystko zależy od tego, ile i jak do tej pory jeździłeś. Oraz jakie masz oczekiwania co do wyniku.
Sam będąc z płaskiej Wielkopolski zaliczyłem w tym roku debiut w ultra na PTJ właśnie. Impreza fajna, byłem natomiast mocno przetyrany wspomnianymi pagórkami na trasie, przewyższenia były 2-2,5 raza większe niż te, z którymi mam do czynienia na co dzień na porównywalnym dystansie. Tak więc z pewnością są łatwiejsze wyścigi w Polsce do zebrania pierwszych doswiadczeń. Ale jeśli jesteś mocny i lubisz podjazdy, to dlaczego nie MPP;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Sie 2021, 18:42 »
Najłatwiejszy to byłby chyba UTT. Jazda na pętli, jedno PK co ok 62km. Najłatwiejsza do ogarnięcia logistycznego impreza.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Sie 2021, 20:15 »
Najłatwiejszy to byłby chyba UTT. Jazda na pętli, jedno PK co ok 62km. Najłatwiejsza do ogarnięcia logistycznego impreza.

Tylko to z kolei mocno specyficzna impreza. Dystans ultra, ale trasa to już nie bardzo się w kanony ultra wpisuje, które mają w sobie coś z turystyki. Robić prawie 10 takich samych pętli to już jest typowo sportowe podejście do tematu, raczej dla tych, dla których liczy się czas przejazdu. Też jak pamiętam ta pętla to jest tak optymalizowana by było jak najmniej przewyższeń; by udało się jak najwięcej kilometrów w 24h osiągnąć. Raz jechałem taki maraton w Radlinie, tam były dłuższe pętle, bo po 150km - ale po czwartej to już miałem tego serdecznie dosyć.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Sie 2021, 22:53 »
Akurat na UTT wychodzi ok 530 metrów przewyższenia na każde 100km, nie tak mało. Mogłoby być bardziej płasko :P
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Sie 2021, 23:10 »
To chyba coś pozmieniali, bo nie śledziłem już dawno tego maratonu. Jak powstawał to jak pamiętam idea była taka, żeby umożliwić rekordowe przejazdy i pod tym kątem był optymalizowana trasa. Ale to tam zmieniali sporo od tego czasu. A ten typ maratonu mnie nie kręci więc nie analizowałem tego dokładniej. 2600m na 500km to dalej można uznać za raczej płaski maraton, choć dałoby się zejść zauważalnie niżej, tylko pewnie trzeba by zrobić sporo krótsze pętle.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 3 Sie 2021, 00:29 »
Najczesciej jest duzo światków wiec nikt nie bedzie was chciał zabic.
Abstrahując od jakichkolwiek krajówek: zakładasz, że to tak działa, że kierowca wsiada sobie do samochodu, odpala silnik i jedzie do pracy, a po drodze wybiera jakąś mało uczęszczaną drogę, gdzie nie będzie "światków", bo będzie tam można sobie przy okazji kogoś zabić?

użyłem słowa ;smierc; jako przenośni do bardzo niebezpiecznych sytuacji wyprzedanie na kartkę papieru itp. Sporo jeżdżę po krajówkach i widać poprawe w stosunku do 2013-14 jak zaczynałem jeździć
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 3 Sie 2021, 11:15 »
Hej (skorzystam z wątku o MPP),

Znajdzie się tu ktoś z organizatorów :D ?

Bo mam pytanie.. (piszę tu, bo może się komuś przyda ten temat)

Nie mogę wystartować w terminie wrześniowym, ale chciałbym zrobić trasę w październiku i czy jest opcja odebrania pakietu i medalu po przesłaniu śladu (jeśli się zmieszczę w 72 h)? :)

Bo trackera GPS to raczej nikt miesiąc nie będzie trzymał bym mógł być widziany dla znajomych :) ?

Offline Mężczyzna Dariusz Ch

• Miasto: Zaścianki
  • Na forum od: 03.03.2019
« 13 Sie 2021, 12:05 »
Czy może ktoś dysponuje jednym wolnym miejscem noclegowym z piątku na sobotę?

Offline Mężczyzna marcinp

• Miasto: Łowicz
  • Na forum od: 10.11.2016
« 29 Sie 2021, 20:35 »
Czy w Płocku 455 km do 457 ten rogal jest potrzebny nie lepiej jechać prosto przez rondo jak w roku poprzednim ?

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 29 Sie 2021, 21:07 »
Czy w Płocku 455 km do 457 ten rogal jest potrzebny nie lepiej jechać prosto przez rondo jak w roku poprzednim ?
Nie da się pojechać prosto, gdyż ulica jest zamknięta z powodu remontu.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 29 Sie 2021, 22:14 »
Nie da się pojechać prosto, gdyż ulica jest zamknięta z powodu remontu.

A w Sierpcu Urząd Miasta omijamy, czyli PK na Orlenie czy rondzie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum