Autor Wątek: Łatwe szukanie ciekawych tras szlaków rowerowych  (Przeczytany 5144 razy)

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
Cześć - jako, że technologia idzie do przodu, powstają nowe portale, a urządzenia gps mają nowe funkcje (integracja trailforks w nowych garmin edge), chciałem zapytać czy macie sprawdzone sposoby na odnajdywanie fajnych tras, bez siedzenia przed kompem.

Znam heatmapy na stravie i garmin connect, znam trailforks oraz kamoot, korzystam locus pro i map z ich sklepu, ale wraz nie znajduje dobrego sposobu, żeby wrzcuić sobie jaką lokalizację i żeby wyświetliło mi najbardziej fajne trasy po pewnych kryteriach - np. trasy na gravel lub enduro o długości  ok 60km i pętlę, do tego żeby podało ocenę tej trasy.

Chyba najbliżej tego jest trailforks - ale raz że są bardziej skupieni na mtb (a ja często śmigam na gravelu, a czasem nawet po szosie), dwa że głównie są tam krótkie single (np. na mazowszu), a mnie chodzi o sprawdzone i dobrze ocenione, dłuższe trasy, które są z dobrą nawierzchnią (brak piachu).

Przeglądam czasem czyjeś ślady na GC lub strava, ale to tak naprawdę zapis wycieczki i nie wiadomo czy człowiek był zadowolony czy nie (nie widziałem tam opcji filtrowania np. po śladach z najwyższą ocena innych użytkowników.

Bardzo często jest tak, że są świetne nowe drogi pożarowe zrobione w lasach z super nawierzchnią, ciągnące się kilometrami, a są one zupełnie nieujęte w systemie oznakowania szlaków rowerowych i są patologie, że szlak zielony rowerowy PTTK idzie po piachu, a kilometr dalej biegnie wzdłuż właśnie odnowiona droga pożarowa (przykład z mojej ostatniej wycieczki po puszczy augustowskiej).

Jeśli znacie taki portal lub funkcję który ma możliwość wyszukiwania tras po ilości i wysokości ocen innych użytkowników i definiowania parametrów (mtb/gravel/szosa) oraz długości i lokalizacji trasy to byłbym wdzięczny za podanie - wg. żaden z wyżej wymienionych portali tego nie ma, ale może powstało coś nowego, albo nie jestem świadomy pewnych funkcji.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Takie trasy nie są oznaczane, gdyż chyba brak kategorii wśród dróg niepublicznych wraz z uzględnieniem nawierzchni ;P
W okolicy mam stare drogi pożarowe, widoczne na mapach, a w rzeczywistości zupełnie nieprzejezdne i zarośnięte - czasami nawet ogrodzone siatką i zamienione w szkółkę leśną.

Ja paczam na zdjęcia satelitarne z mapy.cz i oceniam...
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2020, 12:26 qbotcenko »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Ja znam tylko Traseo, ale nie spełnia wszystkich Twoich wymagań. Poza tym czasem korzystam z Naviki bo jest supeł łatwe w użyciu (jak chce zrobić jakąś pętlę to podaję tylko ile km chce zrobić i wyznacza kilka tras do wyboru) a trasy nie są złe.

Offline Mężczyzna Navi

Dzięki za Wasze podpowiedzi. Wiem, że nie ma co liczyć na wskazanie rodzaju nawierzchni, to zbyt skomplikowane. Ale system oceny przez użytkowników powinien ten problem rozwiązać, plus kategoria trasy (enduro/xc/gravel/szosa). Czyli na chwilę obecną nie ma czegoś takiego?

Offline Mężczyzna Navi

Przecież sama eksploracja jest największą przyjemnością.
Co to za frajda jechać po śladzie - a do tego znając wszystkie atrakcje po drodze ?
Zależy, kto co lubi. Mi na przykład dużą przyjemność sprawia planowanie, oglądanie map itd. Dobrze opracowany ślad to podstawa, do tego miejsce noclegowe w wybitnym punkcie widokowym.

Jasne, każdy ma inne preferencje. Ja chcę każdą wolną minutę spędzić na rowerze, mam ich bardzo mało :(

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
W Naviki masz takie kategorie tras do wyboru:
https://www.naviki.org/pl/naviki/o-naviki/

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jeśli trasy są uczęszczane, to można też zerknąć na strassen view, o ile ktoś wrzucił aktualną panoramę - u nas o to całkiem łatwo, jeśli jeździsz po syberyjsckih szutrach, to pewnie trudniej.

Offline Mężczyzna Navi

No widzicie - Naviki nie znałem, ale z tego co patrzę to jest zwykły planer/router, nie widzę możliwości zobaczenia tras. Do wyrysowania tras póki co najlepiej sprawdza mi się brouter z customowym profilem.

A mnie chodzi o coś innego - chcę poznać sprawdzone, najlepsze trasy/szlaki w danej okolicy z możliwością skonfigurowania kilku parametrów (jaki rower, upraszczając: mtb/gravel/szosa), długość, pętla/A>B

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Strava Heatmap czasami pomaga. Jak dużo jeżdżą - znaczy da się :)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Myślę, że nie da się tego jednolicie usystematyzować. Zmieniają się drogi, gusty rowerzystów, zmienia się nastawienie do roweru, bo zmienia się sam rower... W końcu jeden rowerzysta ma lat 16, a drugi 60, więc to co dla jednego będzie autostradą, dla innego będzie trudną trasą. W dodatku na usystematyzowanie nie pozwalają narzędzia - nie jest realne zmapowanie w jednolity sposób całego kraju, a pewnie nawet nie regionu. Taka heatmapa Stravy to przecież wrzucenie do jednego worka wszystkiego co ma dwa koła. Nie wiesz, czy popularny odcinek to szybki singielek w lesie czy spacerówka nad morzem. Itp. Nawet tutaj, wyżej, zobacz - są wypowiedzi, które dla mnie brzmią przynajmniej kontrowersyjnie :)

Wniosek - uważam, niestety, że jedynym sposobem na tego typu zbiory jest ścisła specjalizacja treści.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ależ skąd. Zapadł mi i córce w pamięć bardzo głęboko :) Nawet jest swoistym reperem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
...i są patologie, że szlak zielony rowerowy PTTK idzie po piachu...

Dobrze rozumiem, że wiążesz kolor szlaku PTTK z oceną trudności trasy? Na zasadzie, że jak zielony to łatwo, a czarny to trudny?
Jeśli tak, to jest to stereotyp. Nie wiem skąd się wziął, ale obecnie kolor szlaku nie ma nic wspólnego z jego trudnością.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czerwony główny; niebieski uzupełniający do czerwonego; żółty i zielony - pomocnicze; czarny - doprowadzający;
Tak było kiedyś. Teraz każdy znakuje jak chce i wkradł się w to bałagan, chociaż PTTK dalej trzyma się tego kanonu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Navi

Nie, nie chodzi o trudność (i powiązanie jej z kolorem). Poprostu przez ileś tam kilometrów był poprowadzony piaskiem, gravel bez bagażu musiałem prowadzić, może MTB na 2,3 bym pojechał. To nie powinno się nazywać szlak rowerowy.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
może nie tyle "fajne" co bezpieczne pod względem natężenia (charakterystyka dla wypraw szosowych)

mapa niezbyt aktualna bo z 2015 więc wartości mogły ulec zmianie
https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/g/generalny-pomiar-ruchu-w-2015_15598//SYNTEZA/MAPA_SDRR2015_DK_DW.pdf

do skalibrowania wybierz drogę ze swojej okolicy i sprawdź jakie ma natężenie. Wartość da w przybliżeniu obraz tego co spotka cię w nieznanym terenie.

Jeśli droga którą jedziesz nie znajduje się na wymienionej mapie oznacza że ruch tam jest (może być) marginalny.

Mapę wykorzystywałem do planowania podróży i sposób się sprawdził. Trafiałem na same zadupia z miernym ruchem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum