Autor Wątek: Łatwe szukanie ciekawych tras szlaków rowerowych  (Przeczytany 5146 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Czerwony główny; niebieski uzupełniający do czerwonego; żółty i zielony - pomocnicze; czarny - doprowadzający;
Tak było kiedyś. Teraz każdy znakuje jak chce i wkradł się w to bałagan, chociaż PTTK dalej trzyma się tego kanonu.
Napisałem o tym bo pamiętam, że na dawnych mapach turystycznych, powiedzmy że gdzieś z lat osiemdziesiątych, były zamieszczane notatki dementujące to powiązanie trudności szlaku z kolorem. ::)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Wszystkie trasy planuję na stronie routeyou. Można poszukać tras z uwzględnieniem dystansu, rodzaju roweru, rodzaju przejazdu. Można też wyświetlić na mapie atrakcyjne punkty   można też planować trasę z uwzględnieniem zmiany typu że jeden odcinek jedziemy załóżmy MTB a kolejny rowerem szosowym czy rekreacyjnym
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Nie, nie chodzi o trudność (i powiązanie jej z kolorem). Poprostu przez ileś tam kilometrów był poprowadzony piaskiem, gravel bez bagażu musiałem prowadzić, może MTB na 2,3 bym pojechał. To nie powinno się nazywać szlak rowerowy.
W ostatnim czasie były rzucone duże pieniądze na udowe dróg p.poż w terenach leśnuych. Efektem jest, że powstały "gravelowe autostrady" przez lasy, które często całkiem zmieniły dostępność poszczególnych części dróg lub kompleksów leśnych. Szlaki, nie nadążają za tempem zmian w jakości nawierzchni. Szlaki PTTk wytyczane były społecznie, przez czoków organizacji, po kursie tzw. "znakarza". Teraz wraz z kryzysem organizacji, coraz mniej ludzi ma ten kurs a jeszcze mniej ma te uprawnienia aktualne.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Czy jest jakaś metoda eksportu wyznaczonej w Naviki trasy do .gpx?

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.01.2020
Na pewno, bo wszystkie trasy przerzucałem do komoot.

Nie mam już zainstalowanej aplikacji żeby napisać dokładnie jak to zrobić.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Na pewno, bo wszystkie trasy przerzucałem do komoot. Nie mam już zainstalowanej aplikacji żeby napisać dokładnie jak to zrobić.

Czyli pobierasz aplikacją Noviki, trasę wygenerowaną w komputerze pobiera aplikacji Noviki i jest opcja przerzucenia z aplikacji Noviki do aplikacji Komoot i z Komoot można wyeksportować gpx?

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Na forum od: 02.01.2020
Ja korzystałem tylko z aplikacji na iPad. I na iPad było to możliwe od razu TZ. Zapisanie gpx i otworzenie go za pośrednictwem komoot.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Ja wybierając się gdzieś szukam stron/kanałów jakichś lokalnych rowerzystów - i często udaje się coś znaleźć, np. jadąc pierwszy raz z na mtb w beskid mały znalazłem http://beskidtrail.pl/ - gdzie Szymon wrzuca wycieczki, każda z opisem, mapą, profilem, subiektywną trudnością i zdjęciami. W ten sposób można sobie dobrze zaplanować trasę nie ryzykując, że wpakujemy się w miejscówkę która nie będzie dla nas fajna (np. po prostu za trudna - co nie jest nietypowe dla osób, które po górach jeżdżą tylko kilka razy w roku).

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
ale jakoś na forum nie znajduje on uznania

Nigdy więcej :P

Co do tras, to ja pewnie robie to oldskulowo, w okolicy to mniej wiecej wiem jak jest, a jeśli gdzies dalej chcę posprawdzać, to patrzę w Ride with Gps, mam tam konto (zwykłe bez fajerwerków), sprawdzam w mapy.cz , gdyby mi bardzo zależało zeby cos wiecej stwierdzić to pewnie bym popatrzyła - w RwGPS chyba jest taka opcja - zeby sprawdzić czyjeś wycieczki na tej trasie. Pewnie to samo mozna w Stravie, nie wiem, bo nie uzywam Stravy :)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Również polecam Traseo , prosta apka , często z opisami trasy i pokazanymi przewyższeniami .

Offline Mężczyzna yanis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 06.09.2020
Witam
Czy jest jakaś metoda eksportu wyznaczonej w Naviki trasy do .gpx?

Klikasz na ikonkę ze strzałeczką, wyskakuje ci tabelka z wyborem formatu pliku... Ja wczytuję do Naviki ślady gps, eksportuję też... Żadnych problemów.

Offline Mężczyzna Piotr unibike

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 31.10.2019
Ja używam https://www.komoot.com/plan/ jest możliwość sprawdzenia jaka jest nawierzchnia po zaznaczeniu danej trasy. Dość sprawdzone może nie idealne rozwiązanie ale zawsze narzędzie pomocnicze.
Pozdrawiam

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Mogę polecić trzy stronki do wytyczania tras na Wyspach Brytyjskich:

1. Geograph.org.uk to zbiór zdjęć z (docelowo) każdego kilometra kwadratowego Wielkiej Brytanii i Irlandii. Zdjęć jest mnóstwo, nawet z małych ścieżynek daleko od cywilizacji. Czasem jednak ciężko ogarnąć, którędy dokładnie przebiega nasza trasa, a wtedy przydaje się...

2. Cycle.travel, czyli serwis do rysowania tras, zasysający zdjęcia z geograph.co.uk. Po zaznaczeniu startu i mety pokazuje się proponowana trasa (łatwo ją edytować), a po kliknięciu na dowolny punkt na niej możemy obejrzeć wszystkie zdjęcia z danego odcinka ("Find photos"; często wyświetla się tylko kilka, po kliknięciu w "More photos" można zobaczyć wszystkie). Czasem wytyczona przez nas trasa może składać się z kilku odcinków, wtedy warto kliknąć w różnych miejscach, żeby zobaczyć zdjęcia z każdego z nich. Dzięki temu mniej więcej wiadomo, czego się spodziewać. Oczywiście tylko mniej więcej - na przykład na wyspie Skye planowałam przejechać pewien szlak wyglądający na zdjęciach na całkiem łatwą i przyjemną dróżkę. W ostatniej chwili dostałam smsa od taty, który wyczytał gdzieś, że na paru odcinkach są łańcuchy :)
Poza Wyspami cycle.travel pobiera zdjęcia z Wikimedia Commons - jest ich bez porównania wiele mniej, więc serwis nie jest tak użyteczny.

3. https://www.undiscoveredscotland.co.uk/index.html - ostatnia strona tylko o Szkocji, opis ciekawych miejsc ze wszystkich regionów. Nie przepadam za zabytkami, ale nawet ja znalazłam tam coś dla siebie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum