Autor Wątek: uniwersalne koło z dynamem i tarczą do szosy/grawela/miejskiego  (Przeczytany 4642 razy)

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
Potrzebuję porady czy coś takiego da się wogóle złożyć i będzie można przekładać miedzy dość różnymi rowerami.

Planuję na piaście z dynamo i tarczą centerlock Deore XT. W miejskim którym koło będzie na codzień dawało oświetlenie jest widelec Paragon Gold, w gravelu mam widelec Surly sztywny, a w szosie jakiś karbonowy (szosa typu endurance Specialized chyba, na tarczy) - jest w trakcie składania... hmm tak od trzech lat pewnie, więc jeszcze można w niej pozmieniać.

Ogólnie czy koło pod gravela/miejskiego podejdzie do tej szosy przy użyciu jakiś adapterów to ośki?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nie ważne, jakie masz rowery, tylko jakie masz osie. Najczęściej rozstaw jest 100 lub 110 mm, a srednice osi od 8 do 15. Na wszystko, co fizycznie możliwe - adaptery istnieją. Kwestia ceny i dostępności.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Przykładowo w moich rowerach koło z gravela pasuje do szosy, a koło z szosy do gravela, poza jednym nakamentem, a mianowicie, że szosa jest na dual pivot, a gravel na tarczy. Ale pasuje, tylko słabo hamuje. Oczywiście jak założona gravelowa opona już nie wchodzi do szosy.
Rozstaw 100mm, zwykłe zaciski qr w obu przypadkach i to jest klucz pasowania.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przednie widły na 100mm (przeważnie), piasta z zaciskiem QR (9mm) i można żonglować kołami.
Zakładałem nawet koło 26" z mtb do trekinga.
Sztywne osie tylko problemy powodują (z podmianką)

W szosie jest problem z wysokością opony (zwykle 28x700c to max)

Offline Mężczyzna Navi

O właśnie o takie info mi chodziło, dziękuję.

Offline Mężczyzna Navi

I korzystając z Waszej wiedzy - możecie zaproponować sensowną obręcz która będzie dobra do tego celu - nie jakaś pancerna, żeby mi szosa sensownie na tym jeździła, a z drugiej strony, żeby się na warszawskich pseudo-ścieżkach rowerowych nie rozwaliła, kiedy będę jej używał w miejskim

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Mavic A 319 styknie do ogólnej jazdy.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Niedawno zacząłem przygodę z dynamem. Trudno wyciągnąć wnioski po kilku jazdach. Ogólnie jestem zadowolony.
Używam zarówno w Marinie 4C jak i Giant Anyroad
Cena umiarkowana, wykonanie dostawa bdb
https://www.rosebikes.fr/rose-roue-avant-vtc-28700c-dt-swiss-545d-disc-dynamo-moyeu-shimano-deore-dh-3d37-disc-2665584

Na marginesie polecicie jakąś tylna lampkę mocowaną do sztycy zasilaną z dynama?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
https://www.rosebikes.fr/rose-roue-avant-vtc-28700c-dt-swiss-545d-disc-dynamo-moyeu-shimano-deore-dh-3d37-disc-2665584

Tylko, że dynamo za 170zł to robi duże opory, to jest zupełnie inna klasa jakościowa niż produkty SP czy Sona. To jest tanie rozwiązanie do mieszczuchów, gdzie prędkość nie ma znaczenia, a nie do turystyków czy tym bardziej do rowerów na ultra.

Offline Mężczyzna Navi

To nie do końca tak jest. Rzeczywiście Son ma super efektywność i najmniejszy drag. SP wypada już dużo gorzej, słabiej niż Shimano 3d32, które jest w podlinkowanym kole (dynamo to ładuje prawie 3x większą moc w średnich prędkościach i ma mniejszy drag niż SP). Tu jest fajny test. https://www.cyclingabout.com/best-dynamo-hub-bicycle-touring-bikepacking/

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
a propo dynama, to jeszcze nie umarły widzę dynama na obręcz.
Nie miałem pojęcia, że takie nowsze rozwiązania są.

https://www.cyclingabout.com/rim-dynamos-can-now-generate-more-power-than-hub-dynamos/

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017

Tylko, że dynamo za 170zł to robi duże opory, to jest zupełnie inna klasa jakościowa niż produkty SP czy Sona. To jest tanie rozwiązanie do mieszczuchów, gdzie prędkość nie ma znaczenia, a nie do turystyków czy tym bardziej do rowerów na ultra.

Tak jak napisałem zacząłem właśnie przygodę z dynamem . Kwota ok 80 euro za koło które jest dość pancerne, przy turystyce moim skromnym zdaniem jest do akceptacji . Czas pokaże ile będę korzystał z tego typu zasilania.
Ale nie wykluczam że jestem w błędzie.
Dziękuję Wilku za konstruktywne uwagi.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To nie do końca tak jest. Rzeczywiście Son ma super efektywność i najmniejszy drag. SP wypada już dużo gorzej, słabiej niż Shimano 3d32, które jest w podlinkowanym kole (dynamo to ładuje prawie 3x większą moc w średnich prędkościach i ma mniejszy drag niż SP). Tu jest fajny test. https://www.cyclingabout.com/best-dynamo-hub-bicycle-touring-bikepacking/

Ten test mocno odbiega od innych, więc jego wyniki trzeba traktować z dużą ostrożnością. Zupełnie inaczej wypada tu SP niż Son, które w wielu innych testach mają bardzo zbliżone osiągi. A Shimano zawsze mocno z tyłu w tych testach było.

Offline Mężczyzna Navi

A może coś pozmieniali w tych nowych modelach Shimano? Sam myślałem wcześniej o SP... podasz Wilku link do tych innych testów?

Te dynamo do obręczy ciekawe, ale to się potestować trochę musi i no i o błoto bym się trochę obawiał.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Mam (od miesiąca) dynamo w piaście Shimano: DH 3N72 (3W/6V)
Raczej z tych nowszych, niestety bez mocowania na tarczę.
Na razie testuję z oświetleniem, większych oporów toczenia nie zauważyłem, jedynie lekko zwalnia koło jak się go rozpędzi (do góry kołami) przy włączonym oświetleniu.
Oświetlenie działa z pełną mocą, już od 10-15km/h.
Poszukuję teraz przetwornicy/ładowarki USB do tego dynama. Będzie więcej testów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum