Autor Wątek: uniwersalne koło z dynamem i tarczą do szosy/grawela/miejskiego  (Przeczytany 4640 razy)

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
To ja mam to samo, czyli to nie jest grupa XT tylko LX - dokładnie 3d72 (centerlock). Daj znać na jaką ładowarkę się zdecydujesz i jak się sprawuje, póki co będę napędzał wyłącznie światło (to najwięcej prądu zabiera), ale nie wykluczam ładowarki. Narazie chcę dynamo spiąć ze światłem BM IQ X.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Ja w swoim mieszczuchu mam taką piastę z dynamem Shimano Nexus DH-2N30E 6V. Ma 12 lat i ma nawinięte lekko licząc ponad 36 tys. km. Nic przy nim jeszcze nie robiłem. Opory toczenia są nieco większe niż na piaście z konusami, bo to porównywałem. Przy popchnięciu z podobną siłą koło z dynamem w piaście zrobiło 3-4 obroty, a koło na konusach 10-12 obrotów. Mogę natomiast potwierdzić, że opory toczenia koła z dynamem w piaście są nieporównywalnie mniejsze od oporów toczenia się koła napędzającego tradycyjne dynamo.
Co do oświetlenia. Z początku z przodu miałem halogenowe 3W, ale chyba po dwóch latach przeszedłem na ledowe również 3W, a z tyłu na leda 0.5W. Pełną jasność oświelenia uzyskuję już przy prędkości 6 km/h i nie zmienia się ono ze zwiększaniem prędkości. Oświetlenie to w zupełności wystarcza mi przy jeździe w terenie.
Co do ładowarki USB, to zrobiłem sobie, taką zmontowana na pająka na LM7805, dla sprawdzenia czy pociągnie kamerkę samochodowa lub telefon z nawigacją i wynik był pozytywny. Ciągu dalszego nie było, skończyło się na pająku, bo nie miałem szans na jakieś dalsze wypady, teraz może do tego wrócę, bo sytuacja się zmieniła.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
@Navi
Światło (lampa przednia) poszukaj  takiej, by miała od razu wyjście na ładowarkę.
Mam taka B&M Lumotec, z konektorami na ładowarkę, z pominięciem wyłącznika oświetlenia.

Wbrew pozorom, oświetlenie nie pobiera tak dużo prądu u mnie. Lampka  p. daje 20 lm, i niezbyt spowalnia koło.
Dołączyłem taką pseudo ładowarkę (dioda zenera na 5.1V) i podłączyłem ładowanie powerbanku.
I tu opór toczenia koła wyrażnie się zwięszył, kilka obrotów i koło stoi.
Gniazdo USB pobierało ok. 0.5A przy 5V, to ok. 2.5W.

Chyba sam sobie zrobię ładowarkę (temat mnie zaciekawił).
Na razie zrobiłem sobie mostek Gretza na diodach Schottky, ma spadek napięcia 0.7V, przy 0.5A.
Podchodzę do tego licząc moc dynama, i chcę ją maksymalnie wykorzystać.
Na razie mam 0.5x0.7=0.35W straty. Odpada stabilizator szeregowy (typu LM 7805), bo na nim są zbyt duże spadki napięcia (i mocy)
Poszukuję info, schematu, do stabilizatora równoległego (shout regulator), on powinien mieć najniższe straty (takie jak na zwykłej diodzie zenera).
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2020, 15:11 sinuche »

Offline Mężczyzna gimak

Niegłupi jest ten pomysł z tą diodą Zenera. A jaką moc miała ta dioda. Ja początkowo, też o diodzie myślałem, ale miałem obawy, że może ulec zniszczeniu, gdy po odłączeniu obciążenia, będzie musiała przejąć obciążenie, żeby zbić napięcie. U mnie na nieobciążonym dynamie namierzałem napięcie do 30 VAC, przy prędkościach 25-28 km/h. 

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale przecież diody Zenera nie stosuje się samej, dajesz do niej rezystor szeregowy a parametry diody i rezystora trzeba zawsze przeliczyć.

Dioda była (jest  ;))5W i mocno się grzała (w granicach z danych katalogowych)
Rezystor szeregowy to jest rezystancja dynama. Bez obciązeni dynamo daje wysokie napięcie (u mnie 20km/h - 19V).
Po obciążeniu napięcie spada.
Moc dynama to 3W przy 6V, może i daje wyższą moc ale niewiele więcej. I te 3W trzeba wytracić na diodzie (5W). Przy obciążeniu zewnętrzym (USB-powerbank), dioda przejmuje mniej mocy.

Niestety, miałem zbyt duże wachania napięcia na wyjsciu, zwiększony pobór prądu przez USB, powoduje spadek napięcia na diodzie (wynika z charakterystyki d. zenera).
Potrzebuję lepszego stabilizatora, z porównywaniem napięcia wyjściowego z odniesieiem (d. Zenera). Coś jak LM 7805, tylko równolegle do zasilania.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2020, 15:12 sinuche »

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
No to może jakiś forumowy plan ładowarki, mam w firmie drukarki 3d i zdolnego młodego mechatronika, co by to poskładał. Ktoś tylko musiałby zaprojektować układ.

Offline Mężczyzna gimak

Dioda była (jest  :wink: )5W i mocno się grzała (w granicach z danych katalogowych)
Tak przypuszczałem.
Niestety, miałem zbyt duże wachania napięcia na wyjsciu, zwiększony pobór prądu przez USB, powoduje spadek napięcia na diodzie (wynika z charakterystyki d. zenera). Potrzebuję lepszego stabilizatora, z porównywaniem napięcia wyjściowego z odniesieiem (d. Zenera). Coś jak LM 7805, tylko równolegle do zasilania.
Można by spróbować na czymś takim jak "programowalna dioda zenera". Ja na tym nie eksperymentowałem, bo jak robiłem próby z LM7805, to o czymś takim wtedy nie wiedziałem. Z  tego co czytałem, to układ ten dosyć sztywno trzyma napięcie.
Tu jest o tej programowalnej diodzie zenera

Mam już ten LM431 (prog. dioda zenera).
Testuję na zasilaczu warsztatowym. Jest znacznie lepiej, napięcie nie pływa (myślę że z powodu stałej temperatury).
Dioda Zenera dużej mocy, grzeje się i w konsekwencji zmienia sie jej napięcie.

ps. na stare lata muszę się elektroniki na nowo uczyć :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum