Na ramie od fatbike będziesz jeździł jak kaczka.
O ile nie będziesz jeździł po dzikich krajach (nie mam tu na myśli Polski), to lepszym rozwiązaniem będą koła 27,5 plus. Szerokie opony od Vee Tires są w całkiem przystępnych cenach. Ewentualnie koła 29" - sama średnica skutkuje większą powierzchnią styku.
Jesli nie muszą byc to kola 26 , poszukaj Marin Pine Mountain .Ma duża ilosc mocowan , stal , mozna wrzucic amor no i jest w miare tani . Wejdą opony 27.5 x 3.0 albo koła 29 ( chyba ale nie jestem pewien ) . Moze na olx znajdziesz uzywaną ramę ...
Cytat: Piotr St w 10 Gru 2020, 19:56Jesli nie muszą byc to kola 26 , poszukaj Marin Pine Mountain .Ma duża ilosc mocowan , stal , mozna wrzucic amor no i jest w miare tani . Wejdą opony 27.5 x 3.0 albo koła 29 ( chyba ale nie jestem pewien ) . Moze na olx znajdziesz uzywaną ramę .... Znam tą ramę. Tak to jest rama pod koła 27,5 + więc koło 26 powinno wejść bez problemu ale także i koło 29 wejdzie. To bardzo fajna rama ale swego czasu były dostępne tylko gotowe rowery z napędem, który mi kompletnie nie odpowiadał.
Fatbike ma duży q-factor, czyli w efekcie masz szerzej rozstawione stopy.Czemu tak bardzo Ci zależy na kołach 26"?
Cytat: robertrobert1 w 10 Gru 2020, 21:12Cytat: Piotr St w 10 Gru 2020, 19:56Jesli nie muszą byc to kola 26 , poszukaj Marin Pine Mountain .Ma duża ilosc mocowan , stal , mozna wrzucic amor no i jest w miare tani . Wejdą opony 27.5 x 3.0 albo koła 29 ( chyba ale nie jestem pewien ) . Moze na olx znajdziesz uzywaną ramę .... Znam tą ramę. Tak to jest rama pod koła 27,5 + więc koło 26 powinno wejść bez problemu ale także i koło 29 wejdzie. To bardzo fajna rama ale swego czasu były dostępne tylko gotowe rowery z napędem, który mi kompletnie nie odpowiadał.To powodzenia bo takiego roweru jak szukasz w małych pieniądzach nie ma. Pilne mountain był widziany w rozmiarze drabiniastym na popularnym serwisie ogłoszeniowym za mniej niż 2 tyś zł.
Małe koło w ciężkim terenie jest łatwiejsze do napędzenia i jest łatwiejsze podczas manewrowania przy małych prędkościach.
Moim zdaniem niepotrzebnie komplikujesz...
Witam, poszukuję ramy pod koła 26" aby weszły opony w rozmiarze 2,4 -2,5 ".....