Autor Wątek: SOLO DOOKOŁA ŚWIATA: Azja, Australia, Afryka, Ameryka  (Przeczytany 33084 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kurcze, to może się przeprowadzić do tej Indonezji? Za zaoszczędzone pieniądze mógłbym nie pracować do końca życia (chyba). Albo żyć tam a pracować zdalnie za pensje europejską...

To tak fajnie jest o tym poczytać, ale mało komu coś takiego będzie odpowiadać. To jest wbrew pozorom słaby klimat do życia, ciepło, ale wielka wilgotność. A sam kraj to jest daleki od standardów europejskich. Dlatego przestawić się na coś takiego jest bardzo trudno i to się uda tylko nielicznym ludziom ze specyficznym charakterem, do tego ludzi dla których rodzina w kraju nie ma większego znaczenia. Ja w życiu bym się w takie miejsce nie chciał przeprowadzić, fajne na wyprawę, ale mieszkać tam na stale to mnie zupełnie nie kusi.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Trzeba by spróbować ;) Ja akurat lubię ciepło

Z ciekawości zacząłem czytać i znalazłem np. taką listę "złych" rzeczy w Indonezji osoby (młodej kobiety co też pewnie ma duże znaczenie) mieszkającej tam od kilku lat:
https://emiwdrodze.pl/indonezja/15-rzeczy-ktore-uprzykrzaja-zycie-w-indonezji/

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Trzeba by spróbować :wink: Ja akurat lubię ciepło
Jest ciepło i jest ciepło. Z dwojga złego wolę 40 stopni w klimacie kontynentalnym, niż 30 w wilgotnym.
Zresztą babka pisze, że czasem nawet pranie nie chce tam schnąć.
Ale jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. :wink:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Jest ciepło i jest ciepło. Z dwojga złego wolę 40 stopni w klimacie kontynentalnym, niż 30 w wilgotnym.
Zresztą babka pisze, że czasem nawet pranie nie chce tam schnąć.

Dokładnie, zupełnie co innego upały jakie znamy z Europy, co innego połączenie z wielką wilgotnością. I mieszkaj w takim klimacie w domu bez klimy. I to kraj praktycznie bez pór roku, przez okrągły rok to samo. Wtedy dopiero się docenia jak optymalny do życia klimat mamy w Polsce.

A brak linii kolejowych - to jest ten brak standardów europejskich o jakim pisałem, wiele tu można wyliczać, brak mnóstwa udogodnień cywilizacyjnych. Szosy kiepskie, ruch to wolna amerykanka itd. To tak fajnie wygląda tylko z pozoru i jedynie nielicznym podpasuje.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018

... Wtedy dopiero się docenia jak optymalny do życia klimat mamy w Polsce....

No z tym optymalnym klimatem to bym nie przesadzał :(
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
https://emiwdrodze.pl/indonezja/15-rzeczy-ktore-uprzykrzaja-zycie-w-indonezji/

Ciekawe, wydaje mi się, że większość z tych rzeczy można by napisać o większości biednych, egzotycznych krajów. Msyrek - a jakie są Twoje doświadczenia z mieszkania w Indonezji?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
No z tym optymalnym klimatem to bym nie przesadzał :(

Pisałem o klimacie, a smog nie ma z nim nic wspólnego, to efekt działalności człowieka.
A w kwestii zanieczyszczenia powietrza - to warto wiedzieć, że Indonezja jest to jeden z najbardziej aktywnych sejsmicznie rejonów świata, wybuchy wulkanów nie są tam rzadkością, co rusz są ewakuacje iluś tysięcy ludzi, też takie atrakcje jak lawiny błotne itd. W tym roku to kilkadziesiąt osób zginęło w wyniku takich lawin. A w 1883 po gigantycznym wybuchu Krakatau przez 3 lata słońce było za pyłami.

Offline Mężczyzna msyrek

• Miasto: Rzeszow
  • Na forum od: 06.12.2020
    • 4 lata na rowerze
Dziękuje za wszelkie słowa wsparcia.

Mój najnowszy film:

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Ja mam 44 lata i wszystko przedemną.
Ale rozumiem że ludzi mają rodziny, kredyty, zobowiązania.
Od tego się można uwolnić jednak na rok.
Bujasz w obłokach. Jak już to nie będzie przed tobą, to wtedy postaraj się urwać z domu na rok.

Offline Mężczyzna msyrek

• 4 lata na rowerze
Bujasz w obłokach. Jak już to nie będzie przed tobą, to wtedy postaraj się urwać z domu na rok.

Jak ktoś nie ma kredytów/zobowiązań bankowych to w Polsce już są takie wynagrodzenia że z dziećmi można nawet na taką wyprawę pojechać. Polacy się zmieniają. Czytałem że weszła gwałtowna moda na kampery. To co było dziwaczne i niedostępne, staje się oczywiste.

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Ludzie często bezsensownie żyją ponad stan . Biorą duży dom lub mieszkanie na kredyt , po czym zapieprzaja od rana do nocy by go spłacić , nie mając czasu siły ani ochoty aby zrealizować własne marzenia . Ale skoro tego chcą ...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Dom czy mieszkanie można przecież wynająć na czas wyjazdu...

Offline Mężczyzna msyrek

• 4 lata na rowerze
Mój najnowszy odcinek

Offline Mężczyzna zieluk

• Miasto: Frankfurt am Main
  • Na forum od: 26.10.2019
Mój najnowszy odcinek

Dziękuję,  obejrzałem z ciekawością. Bardzo lubię Indie, choć widziałem li-tylko kawałeczek na własne oczy.

Powodzenia i niech Ci noga podaje!

Offline Mężczyzna msyrek

• 4 lata na rowerze
Nowe przygody z Mjanmy/Birmy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....