Autor Wątek: Śpieszcie się kochać brytyjskie rowery, niedługo będą droższe  (Przeczytany 8210 razy)

Frugo

• Gość

Ale tutaj mowa o naliczeniu cła i vatu do zakupu z UK. Więc nie rozumiem cię z tym tax free co to ma do rzeczy.
To, że sprzedawca powinien wystawić fakturę z zerowym VATem, a sprawa zapłaty tego podatku w swoim kraju należy do ciebie.

VAT zerowy obowiązuje tylko w transakcjach w krajach unijnych, tak było do grudnia.
Aktualnie UK już nie jest w EU więc idziemy ścieżką z cłem i zapłatą VATu w Polsce.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
A ja mam pytanie odnośnie przesyłek z zagranicy (z Aliexpress).
Mają od lipca naliczać Vat od zakupu na Ali.
Ten Vat liczy sie od tylko od wartości towaru czy również od kosztów przesyłki?
Oczywiście z kosztami wysyłki.

Nie wiem co będzie i jak to wpłynie na koszty, ja już zamawiam rzeczy typu klocki hamulcowe i wszystko z czym się do tej pory wstrzymywałem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
a co ma VAT lub jego brak w USA jak do ceny z USA pomniejszonej o podatek obrotowy (bo to ich wersja VATu) dodajesz 10% cła + VAT krajowy.
Dla ścisłości -  ceny w USA zawsze podawane są jako netto. Dopiero przy zakupie doliczany jest sales tax, różny w zależności od stanu. Dlatego nie ma czegoś takiego, jak pomniejszenie. 

Akurat to mam w Poznaniu bardzo tanio, bo w sklepie w Poznaniu jest taki pojemnik z dziwnymi klockami przecenionymi z ok. 60-90 zł na 15 zł i ostatnio kolejnych kilka kompletów kupiłem. Akurat pasują do fulla z decathlonu. Są żywiczne, więc może dość szybko schodzą, ale za to tarczy nie gryzą.
Z aliexpress brałem 4 komplety metalicznych za około $9,5. Tzw. półmetaliczne są po $1,5 za komplet, na allegro podobne pewnie są po 10-15 zł. Najważniejsze mieć zapas, żeby nie musieć biegać po sklepach tuż przed wyjazdem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Można mieć we wszystkich rowerach te same klocki, na szczęście.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
To może kolejny zlot forum, zamiast jakichś sudetów, to może Brytolskie wyżyny połączone z zakupami?  :icon_twisted:

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Najważniejsze to mając kilka rowerów zabrać na wyjazd odpowiednie

Po co komplikować sobie życie?
Jak masz jeden rower to problem znika :D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Napisałem do Spa, czy wysyłają już paczki do Kaczogrodu oto, dość lakoniczna odpowiedź:

Trochę nie ogarniam co importują do Łunii, ale ok...
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2021, 11:37 qbotcenko »

Próbowali napisać w grzeczny sposób "nie stać Cię biedaku".

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Jutro wchodzą jakieś nowe zarządzenia co do VATu między UE a UK. Nie chce mi się tego czytać, bo nie mam głowy do tego typu zagadnień, ale możliwe, że niektóre ze sklepów, które zaprzestały sprzedaży przez kanał La Manche teraz zdecydują się na ponowne oferowanie swoich towarów. Mi by szczególnie zależało na bike24, Rose i bike-discount, ogólnie niemiecki rynek rowerowy, bo oferują sporo dla sakwiarzy, ale w drugą stronę też może to zadziałać.

Offline Dream Maker

Jutro wchodzą jakieś nowe zarządzenia co do VATu między UE a UK.

To zarządzenie jest między UE a całą resztą.
Idzie mi paczka z Chin (zakup na angielskim Amazonie). Sprzedawca uprzedził mnie, że irlandzki urząd celny może doliczyć mi vat.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Daj znać jak poszło.
Ja, tydzień temu też na eBayu dokonałem zakupu od wietnamskiego sprzedawcy. Majątku nie wydałem (15 Euro) więc spokojnie czekam jak to się rozwinie.

Offline Dream Maker

U mnie zakup deczko grubszy (150€).
Paczki spodziewam się dopiero za miesiąc. Najprawdopodobniej przyjdzie (paczka lub list od celników :D ) gdy będę na Ukrainie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum