Autor Wątek: Kontuzja tyłka - co robić?  (Przeczytany 7817 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Kontuzja tyłka - co robić?
« 23 Gru 2020, 22:18 »
Właśnie, co robić?

Niby siły są, ale wyjemy z bólu na każdej nierówności. Chodzi mi o wyjazdy gdzie dzień w dzień kręcimy dystanse 200+

A. co robić żeby nie było kontuzji
B. co robić jak kontuzja już jest, a pomimo to są plany/chęci na kontynuowanie podróży.

u mnie chwilę (do pół dnia) po tym jak pojawia się taki ból dupy przychodzą kolejne kontuzje: ból pleców i  kolan. Zakładam że spowodowane to jest próbami odciążenia siedzenia i jazdy w nienaturalnej pozycji.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Kontuzja tyłka - co robić?
« 23 Gru 2020, 22:29 »
Dobrze dobrane siodełko + amortyzacja = brak problemów
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 23 Gru 2020, 22:31 »
A z ciekawości - który jesteś rocznik? Tak mniej więcej chociaż.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 23 Gru 2020, 22:32 »
jaka amortyzacja na szosie?

Piszesz to z punktu widzenia osoby która jeździła kilkudniowe przejazdy/wycieczki nastawione na mielenie kilometrów?

PS. co jeśli już taka kontuzja się pojawia?
PS2. 78

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Gru 2020, 22:39 »
Ale jaka dokładnie jest kontuzja, jakieś obtarcia, obicia, zdrętwienie...? Ja najczęściej radziłem sobie płacząc podczas jazdy.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 23 Gru 2020, 22:39 »
+adaptacja

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 23 Gru 2020, 22:46 »
obicie, zdrętwienie. Każda nierówność = supermocny kopniak w dupsko. Seria nierówności = dostają chwilowej gorączki. Jedyna adaptacja jaką znam to: BOLI. Kiepsko się jeździ z taką myślą, mnie demotywuje do tego stopnia że od razu (następnego dnia) wsiadam do pociągu. Ból przechodzi po 24-48 godzinach ale nie wraca chęć do jazdy.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 23 Gru 2020, 22:48 »
jaka amortyzacja na szosie?

Piszesz to z punktu widzenia osoby która jeździła kilkudniowe przejazdy/wycieczki nastawione na mielenie kilometrów?

1. Na tak... lepiej niech tyłek boli ;D
2. Nigdzie nie wspomniałeś, że chodzi o szosę
3. Miałem sporadyczne przypadki gdzie 3-4 dni jechałem po 150-200km. Na trekkingu. Tyłek bolał tylko z rana przez pierwsze kilka minut jazdy.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 23 Gru 2020, 22:53 »
Właśnie, co robić?

Niby siły są, ale wyjemy z bólu na każdej nierówności. Chodzi mi o wyjazdy gdzie dzień w dzień kręcimy dystanse 200+

A. co robić żeby nie było kontuzji
B. co robić jak kontuzja już jest, a pomimo to są plany/chęci na kontynuowanie podróży.

u mnie chwilę (do pół dnia) po tym jak pojawia się taki ból dupy przychodzą kolejne kontuzje: ból pleców i  kolan. Zakładam że spowodowane to jest próbami odciążenia siedzenia i jazdy w nienaturalnej pozycji.
A :Dbać o cztery litery, by było sucho i nasmarowane
B: Hitler też miał plany których się dosyć sztywno trzymał . A na poważnie, dać odpocząć, zregenerować się ciału. To że pomimo kontuzji pojedziemy dalej nie sprawi że kontuzja minie. Będziemy ją leczyć znacznie dłużej .
W tym roku mało jeździłem, trafił się fajny brevet. Pojechałem sam , bez kolegi. Mojego anioła stróża . Ukończyłem go na dobrej pozycji. Kontuzja nabyta podczas tego brevetu przekreśliła moje plany na 2020r
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Gru 2020, 22:56 »
Generalnie dupę trzeba zahartować i ten stan pielęgnować ;P

Ale by to hartowanie było leżejsze możesz zakupić pampersa z grubą wkładką - lepsze obtarcia niż obicia.
Możesz nieco zmienić pozycję - przenosisz ciężar na przód, trzymając barana w dolnym chwycie - wtedy nierówności na drodze dają po jajcach.
Mnie ta dolegliwość również dotyka, zwłaszcza, gdy jadę z plecakiem, i co ciekawe głównie na samym początku trasy - potem już się otwiera któreś piwo z kolei i przestaje zwracać uwagę...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Gru 2020, 23:06 »
lepsze obtarcia niż obicia.
Polemizowałbym. Jeżdżę bez wkładek, a podstawą jest dobra wentylacja od spodu. Nie można się przepocić na tyłku.

1. ważyć mniej, wtedy mniej kg wali w siodło na wybojach :P
2. mieć twardą dupę

Tygodniami jeździłem po naprawdę podłych drogach. To czasem po 8-9h w siodle, po tarkach, kamieniach itd. Bardziej nadgarstki odczuwam, inne części ciała nie protestują.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 23 Gru 2020, 23:10 »

Chodzi mi o wyjazdy gdzie dzień w dzień kręcimy dystanse 200+
Pytałem o rocznik, bo nie wiem, czy to nie są początki peselozy. A na to wygląda, więc z tym nabijaniem kilometrów może lepiej dać sobie odrobinkę na wstrzymanie? Taką malutką, maciupeńką odrobinkę?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Gru 2020, 23:11 »
Jak już zastosujesz powyższe rady to ja jeszcze znam jeden świetny patent na ograniczenie bólu dupy w związku z obtarciami, a jest to uwaga - jej dokładne mycie. Najlepiej szarym mydłem. Namydlić porządnie i spłukać. Co najmniej dwa razy, a nawet trzy albo i cztery. Przed samą dłuższą jazdą, też myję. Żadnych natłuszczających mydełek czy innych. Jak nie masz pod ręką szarego mydła to nawet ludiwkiem. Przykładowo ja 200km to ja nawet nie poczuję.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Gru 2020, 23:21 »
Tygodniami jeździłem po naprawdę podłych drogach. To czasem po 8-9h w siodle, po tarkach, kamieniach itd. Bardziej nadgarstki odczuwam, inne części ciała nie protestują.

Mnie boli głównie na asfalcie, w terenie człowiek ciągle się rusza i zmienia trochę pozycję. Chyba że jakaś chamska tarka, ale to mi bardziej w plecy szło.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Gru 2020, 23:29 »

Istotną sprawą jest tempo jakim jedziemy, jak się mocniej ciśnie jak na szosie to o otarcia sporo łatwiej niż na wyprawie, gdzie jedziesz sporo spokojniej. Np. na długich wyścigach na pierwszym tysiącu km są z reguły większe problemy niż na kolejnych, bo para w nogach już nie ta, kadencja niższa itd. Poza tym rower szosowy jest większym wyzwaniem pod tym względem - sporo sztywniejszy, wąskie koła i duże ciśnienie, to jest minimalny poziom amortyzacji.

I nie ma żadnych złotych środków, każdy reaguje inaczej - i samemu trzeba poszukać drogi do zniwelowania problemów metodą prób i błędów. Na szosie IMO kluczowa jest pozycja na rowerze, tez i model siodełka. Osoba giętka bardzo wygrywa, bo w agresywniejszej pozycji więcej ciężaru ciała wisi na dłoniach niż na siedzeniu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum