Autor Wątek: Gravmageddon (~300km, 8000m up) - 06.08.2021  (Przeczytany 5071 razy)

Offline Mężczyzna K Jak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.07.2019
Od zera do milionera! Dolny Śląsk z kolejną krótką imprezą ultra w 2021r. :). Górski offroad, najlepiej! Do akcji wkroczył Mariusz Lickiewicz, ten od kolarskich filiżanek, finisher Carpatii i Pomorskiej. Przeklejam ogłoszone dziś na FB informacje:

Byliście kiedyś w "Jakucji"? Nie? To będziecie. 6-8 sierpnia 2021r.

Jedno z najbardziej znanych i najpiękniejszych miejsc w naszym kraju - Jakuszyce u podnóża Gór Izerskich. Wg naszych planów stąd wystartujecie i tu wrócicie. Ultramaraton gravelowy (i nie tylko) po najpiękniejszych miejscówkach polskich i czeskich Karkonoszy i Izerów. A chcemy zaczepić nawet o Rudawy Janowickie...

Szykujcie się na ostry "wpi...ol". Trochę ponad 300km, 8 tys metrów przewyższeń w limicie 60 godzin. Start w piątek 6/08 o godz. 8.00. Godzina "prawdy" w niedzielę 8/08 0 20.00.
"Otrzecie się o" lub zameldujecie w najbardziej znanych miejscach Karkonoszy i Izerów. Miejscach o których jako pasjonaci roweru słyszeliście ale zawsze brakowało Wam czasu albo odwagi żeby w nie pojechać...

Podjazdy: na przełęcz Odrodzenie, Jested czy do Michałowic.
Stóg Izerski, Wysoki Kamień, Łysa Góra, Góra Szybowcowa, single pod Smrkem...
Zapomniana wieś Miedzianka, Kopalnia Stanisław, Budniki - miejsce gdzie żegna się słońce na trzy miesiące...
A to nie wszystko...

Podział na dwie kategorie sprzętowe - rowery gravelowe razem z  przełajowymi i rowery MTB. Podział na kategorię K i M 😉

Śledzenie zmagań na trasie - tracking plus pitstopy na których zmęczeni odpoczną przy zimnym bezalkoholowym Krakonoszu a znużeni dla pobudzenia wypiją łyk espresso...
Plus wiele różnych innych atrakcji...

Podoba mi się stosunek przewyższeń do długości trasy :D

https://www.facebook.com/Gravmageddon/

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A mnie zastanawia w jaki sposób bedą odróżniać rowery ;P W sumie to tylko przełaj ma jakieś wytyczne co do szerokości opon, a reszta?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Izerów

Nie chcę tu zanudzać boomersowato, ale...

... o rety, rety!  :'(

Nie dość, że geografowie są przeciwni nazwie "Izery" jako zastępczemu określeniu dla Gór Izerskich, to jeszcze tutaj z żeńskich nieprawidłowych "Izer" robi się kompletnie karkołomnych męskich "Izerów".

Mózg cierpi.

Język polski nie przeszkadza w jeździe na rowerze - szanujmy go. Może znacie autora - dajcie Mu znać, że może i zrobić świetną imprezę, i być miły dla geografów i polonistów.

Szy. 

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
A mnie zastanawia w jaki sposób bedą odróżniać rowery ;P W sumie to tylko przełaj ma jakieś wytyczne co do szerokości opon, a reszta?
chyba nie będą rozróżniać między gravel/przełaj, są dwie kategorie:
[/quote]
rowery gravelowe razem z  przełajowymi
oraz
i rowery MTB

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
Nie dość, że geografowie są przeciwni nazwie "Izery" jako zastępczemu określeniu dla Gór Izerskich, to jeszcze tutaj z żeńskich nieprawidłowych "Izer" robi się kompletnie karkołomnych męskich "Izerów".
Mózg cierpi.

Zgadzam się, mnie zawsze szlag trafia od tych "Izer" zamist "Gór Izerskich". Zastanawiam się co ludzie robią z czasem zaoszczędzonym w ten sposób na pisaniu? ;)

A żenuje mnie dodatkowo kiedy ktoś po zwróceniu uwagi zaczyna głupią dyskusję  typu "przecież wiadomo o co chodzi"

gocu

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/... / Zastanawiam się co ludzie robią z czasem zaoszczędzonym w ten sposób na pisaniu? ;)

:)

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

dwie kategorie

No i właśnie do nich piję...
Gdzie kończy się gravel, a zaczyna MTB? Czy Gienek Vagabond z 2,2" oponami to gravel?

Offline Mężczyzna Rado

Gdzie kończy się gravel, a zaczyna MTB?
MTB to raczej ma amorka, gravel raczej nie. MTB to prosta kiera, gravel ma baranka.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Rado

Offline Mężczyzna karolg

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 23.01.2013
Przypadków gdzie nie da się zakwalifikować do "Gravel albo MTB" znajdzie się więcej. No taki Curve GMX+. Kwalifikować po grubości opony czy kierownicy?  ;)

A może to geometria powinna być wyznacznikiem? Np. kąty i stosunek reach do stack. Gravele mają zwykle stromsze główki i krótsze ramy.

Ale żeby nie iść w offtop - dobrze że tych imprez przybywa! Ciekawe ile z nich zostanie w 2022, a ile będzie niewypałem..

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Przypadków gdzie nie da się zakwalifikować do "Gravel albo MTB" znajdzie się więcej. No taki Curve GMX+. Kwalifikować po grubości opony czy kierownicy?  ;)

Kiedyś podobny problem był na Supermaratonach szosowych  przy niby oczywistym podziale na rowery szosowe i inne. Niby sprawa oczywista. Wkrótce okazało się, że Polak potrafi i pojawiły się nieszosowe rowery z szosowymi oponami. Chyba skończyło się właśnie na kryterium grubości opon.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna PawelL

• Miasto: Krzeszów
  • Na forum od: 20.02.2019
Gravel - opona max. 45mm i brak amora.

brak amora.

Czyli na Laufie już nie da rady?  :'(

Offline Mężczyzna karolg

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 23.01.2013
Ani na 27,5 z jakimś 2.1, albo nawet "road plus" 47c  ;)

Ale ja to się cieszę, że żyjemy w takich czasach rowerowego dobrobytu, że pozostaje nam dywagować nad nazwami co dziwniejszych konstrukcji.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum