Przypadków gdzie nie da się zakwalifikować do "Gravel albo MTB" znajdzie się więcej. No taki Curve GMX+. Kwalifikować po grubości opony czy kierownicy?
A żenuje mnie dodatkowo kiedy ktoś po zwróceniu uwagi zaczyna głupią dyskusję typu "przecież wiadomo o co chodzi"
Kiedyś podobny problem był na Supermaratonach szosowych przy niby oczywistym podziale na rowery szosowe i inne. Niby sprawa oczywista. Wkrótce okazało się, że Polak potrafi i pojawiły się nieszosowe rowery z szosowymi oponami. Chyba skończyło się właśnie na kryterium grubości opon.
@WilkMyślę że szerokość opony też nie jest odpowiednim kryterium. Wielu "gravelowców" lata na oponkach 2" (a nawet szerzej!).
Bardzo dużo graveli co przyjmują "typowe" 700x40 przyjmie też 27,5x2.1. Popularne Rondo jako pierwszy z brzegu przykład. Ale mało ich wyjeżdża tak fabrycznie, a nie każdemu chce się bawić w zmiany, więc nie widać ich dużo.
(Bushraftowy)
Whoaa, znasz Bushcraftow'ego? Drzewiej oglądałem jego kanał, gdy jeszcze na rowerze nie jeździł... Gdy zaczął jeździć, a co gorsza współzawodniczyć, to jakoś mi się odechciało ;P