Autor Wątek: Lemondka na dobry początek  (Przeczytany 10624 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Lemondka na dobry początek
« 30 Gru 2020, 15:51 »
zastanawiam się nad zakupem lemondki, znalazłem na allegro coś bardzo budżetowego:

https://allegro.pl/oferta/lemondka-przystawka-triathlonowa-nakladka-czasowa-9801436590?fromVariant=9801409628 wersja J

czy warto to w ogóle kupować? Tzn. czy w celu nauczenia się jazdy w pozycji i zachowaniu jakiegokolwiek komfortu kupować coś budżetowego? Kierownica 31,8, kable lecą tak że się zmieści.

W tej chwili trochę trenażeruję więc do marca miałbym okazję zaadaptować się do jazdy na "żywo"

Przejazdy turystyczne + kilka przejazdów 200+ rocznie z nastawieniem na mielenie km, czasem 2-3 godzinne gonitwy do pożygu. 50%+ przejazdów samotnych

Proszę o opinie użytkowników lemondek. Dzięki.
« Ostatnia zmiana: 30 Gru 2020, 15:59 login »

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Odp: Lemondka na dobry początek
« 30 Gru 2020, 17:31 »
Wprawdzie trochę klocek ale na początek powinna się nadać. Zwróć uwagę, że kraj wysyłki to Chiny a więc kupujesz od pośrednika. Prawdopodobnie na Aliexpress znajdziesz taniej.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 30 Gru 2020, 18:30 »
Przejazdy turystyczne + kilka przejazdów 200+ rocznie z nastawieniem na mielenie km, czasem 2-3 godzinne gonitwy do pożygu. 50%+ przejazdów samotnych

Proszę o opinie użytkowników lemondek. Dzięki.
Moim skromnym zdaniem w tym przypadku lemondka jest zbędna  :)
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 30 Gru 2020, 21:17 »
Mogę polecić tą.
https://www.decathlon.pl/p/lemondki-do-kierownicy-triathlon-d-ugi-dystans-z-aluminium/_/R-p-303804
Wydaje się droga ale jest o niebo lepiej wymyślona i wykonana niż "chińczyki".
To jest moja druga lemondka - pierwszy był "chińczyk" więc mam jakieś porównanie. Długo radziłem sobie bez lemondki i myślałem, że tak zostanie ale jestem bardzo zadowolony z zakupu. Głównie używam do szosy na dłuższe i płaskie jazdy ale także do sakwiarstwa (rower z barankiem i drugi z prostą kierownicą). Obecnie przykręcona do trenażera. 

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 30 Gru 2020, 22:13 »
https://allegro.pl/oferta/lemondka-przystawka-triathlonowa-nakladka-czasowa-9801436590?fromVariant=9801409628 wersja J
Mam takie dwie. Jedną w wersji czeskiego pro, drugą z ali za 5 dych. Wyraźnie różnią się jakością wykonania i wagą. Moim zdaniem dobra konstrukcja.

czy warto to w ogóle kupować?

Trudno powiedzieć. Dzisiaj pani w sklepie przede mną wydała 80zł na wódkę. Czy warto kupować  wódkę za 80zł? Moim zdaniem nie. Czy warto wydać 800zł na cokolwiek rowerowego? Moim zdaniem tak.

Moim skromnym zdaniem w tym przypadku lemondka jest zbędna  :)

Dlaczego? Ja np. na szosie tam gdzie się tylko da to leżę na lemondce, nie muszę jechać zaraz tysiąc kilometrów żeby jej użyć.

Mogę polecić tą.
https://www.decathlon.pl/p/lemondki-do-kierownicy-triathlon-d-ugi-dystans-z-aluminium/_/R-p-303804

Ja wypróbuję. Wygląda ładnie, a potrzebuję drugą do gravela, bo nie chce mi się ciągle przekręcać. A moja obecna wydaje mi się za droga.

Mam też taką: https://www.aliexpress.com/item/32467421015.html
Przykręcić ją to masakra, ale jest naprawdę lekka i wściekle szybka. Niestety dla mnie za nisko, bo pady są zaraz nad kierownicą. Na krótsze szybkie traski też jest ok, na dłuższe za mało wygodna.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 31 Gru 2020, 08:18 »
Mogę polecić tą.

Potestujemy :), jest parę dni na zwrot więc jakby co najwyżej oddam.
Podzielę się wrażeniami.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 31 Gru 2020, 09:15 »
Mogę polecić tą.

Potestujemy :), jest parę dni na zwrot więc jakby co najwyżej oddam.
Podzielę się wrażeniami.

Również ja polecam . Przeleżałem na niej przejazd z Bxl do Białegostoku ;)
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
« 31 Gru 2020, 12:53 »
Uzywam od jakiegoś czasu decathlonową i polecam. Mam 183 cm i dość długie ręce ale rurek starcza. Wygodna i fajna w regulacji.
PS. troche podrozala. Ja kupowalem ja 5 miesiecy temu za 150 zl...

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 5 Sty 2021, 16:16 »
lemondka zainstalowana. Bardzo na plus możliwość konfiguracji ustawień. Bardzo dużo opcji i w bardzo prosty sposób.

Na tą chwilę jestem zadowolony bo udało mi się bez problemów dobrać wygodną pozycję.

zaskoczyło mnie że po ustawieniu jest tak bardzo cofnięta do tyłu, podłokietniki w osi skrętu. Pozycja delikatnie niższa niż przy dolnym chwycie ale mam rozluźnione mięśnie pleców i nadgarstki. Bez problemów mogę złapać również górny chwyt. Przy delikatnej gimnastyce da się zamontować na kierownicy dodatkowe oświetlenie.

mam teraz chwilkę na adaptację pozycji to jazdy w sezonie.

« 5 Sty 2021, 19:58 »
Nie za szeroko ?
Ja mam tak zamontowane oświetlenie i nawigacje. Na razie bez owijki. Jak się owinie bedzie cacy

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 5 Sty 2021, 20:51 »
Nie za szeroko ?
Ja mam tak zamontowane oświetlenie i nawigacje. Na razie bez owijki. Jak się owinie bedzie cacy

Nie wiem, nie ustawiałem optymalnie tylko wygodnie. Po chwili cały zestaw i tak przestawiłem wyginając skibandy do środka i przesuwając do przodu tak by dać podpór przedramionom a nie łokciom.

Przejadę się tak kilka razy i zobaczę czy jest mi wygodnie. Nie kupiłem lemondki do bicia rekordu prędkości tylko do pozbycia się problemów z tyłkiem na długich przelotach. Myślę że na moich lubelskich wyżynach i tak znacznie przyśpieszę z sylwetką która jest jeszcze niższa od dolnego chwytu w którym wcześniej zdarzało mi się jeździć. Oby chwyt do lemondki okazał się mega wygodny.

Uwagi to będę miał za 2 tygodnie, a konkrety to dopiero w marcu/kwietniu w zależności od tego co zima/epidemia/rząd/zdarzenia losowe przyniosą.

« 5 Sty 2021, 21:00 »
No ja mam czy to lemondka czy dolny górny chwyt problemy z lewa noga. Ściągnie pod. Kolanem.... Fitting był i niewiadomo oco chodzi. Wygoda to podstawa na lemondce.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 19 Sty 2021, 12:48 »
po dwóch tygodniach układania się w pozycji na trenażerze jest ok. Myśle że dobrałem właściwą pozycję. Na pewno do wzmocnienia jest obręcz barkowa - po 20 minutach zaczynam czuć nacisk. Ale mam alternatywną pozycję która odciąża plecy i nadgarstki. Myślę że muszę pochylić do przodu siodełko bo przy chwycie delikatnie nie mieszczą się jaja.

no i ważna rzecz - brzuch nie przeszkadza :D

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 19 Sty 2021, 19:11 »
Myśle że dobrałem właściwą pozycję.
Hmm, wątpię. Jeśli do tej idealnej pozycji dołożysz wstrząsy na drodze, to diabli ją wezmą.  ;D

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum