Autor Wątek: Lemondka na dobry początek  (Przeczytany 10631 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Odp: Lemondka na dobry początek
« 19 Sty 2021, 20:03 »
Pewnie masz rację. Czas pokaże.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 24 Lut 2021, 16:38 »
uwagi po pierwszej jeździe:
1. dobrze że mogłem ułożyć się do lemondki na trenażerze, było dużo łatwiej wystartować
2. koło w trenażerze stoi na podkładce przez to cały zestaw jest jakieś 5 cm wyżej w porównaniu do tego co jest w rzeczywistości - kolosalna różnica
3. problem jest brak widoczności - przydałby się peryskop - jakieś lustro które odbijałoby obraz ulicy - dość denerwujące jest zerkanie co jest przede mną i unikanie dziur zwłaszcza w pozimowych realiach. W lemondkowej pozycji wzrok skupia się jakieś 10m przed rowerem, za blisko żeby na cokolwiek zareagować
4. wygodna przy zjazdach i o dziwo bardzo wygodna przy podjazdach, z tym że mam wrażenie że na podjazdach mam predyspozycje wyrwać lemondkę lub powyłamywać skibandy

generalnie duży plus, zachowałem wszystkie pierwotne chwyty i zyskałem całkiem nowa pozycję która odciąża dupsko i zmienia układ pleców.
Czy ktoś próbował "peryskopów" ewentualnie pajączków które trzymałyby głowę na suspensorach w pozycji umożliwiającej wygodne patrzenie przed siebie w pozycji lemond?

Offline Mężczyzna Rado

• Na forum od: 25.05.2011
« 24 Lut 2021, 19:25 »
problem jest brak widoczności
Problem to chyba jednak złe ustawienie lemondki. Poza tym masz kask szosowy, czy MTB z daszkiem? Jeśli ten drugi, to faktycznie może ograniczać widoczność.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Lut 2021, 20:01 »
2. koło w trenażerze stoi na podkładce przez to cały zestaw jest jakieś 5 cm wyżej w porównaniu do tego co jest w rzeczywistości - kolosalna różnica

A czy tylne koło w  trenażerze nie jest również podniesione? A jeśli nie, to dlaczego stosowałeś podkładkę pod przednie koło? Nie powinno być raczej żadnej odczuwalnej różnicy.

Zjazdy na lemondce  to chyba średni pomysł. Można np. nieco za późno załapać za klamki  :wink:  i niewesoło będzie. Chyba, że masz na myśli bardziej fałdki niż góry  :wink:

Czy ktoś próbował "peryskopów" ewentualnie pajączków które trzymałyby głowę na suspensorach w pozycji umożliwiającej wygodne patrzenie przed siebie w pozycji lemond?

A kiedy zmienisz pozycję/chwyt to będziesz patrzył w niebo na stałe?  :icon_mrgreen:

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 24 Lut 2021, 20:38 »
A czy tylne koło w  trenażerze nie jest również podniesione? A jeśli nie, to dlaczego stosowałeś podkładkę pod przednie koło? Nie powinno być raczej żadnej odczuwalnej różnicy.
takie miałem subiektywne odczucie że przednie koło było niżej niż w trenażerze, po 20 minutach dało się nad nim zapanować, po godzinie nie był to już problem

Zjazdy na lemondce  to chyba średni pomysł. Można np. nieco za późno załapać za klamki  :wink:  i niewesoło będzie. Chyba, że masz na myśli bardziej fałdki niż góry  :wink:

nie wiem, uczę się. Na Lubelszczyźnie nie ma gór, aczkolwiek jest kilka miejsc gdzie można się bardzo rozpędzić.

A kiedy zmienisz pozycję/chwyt to będziesz patrzył w niebo na stałe?  :icon_mrgreen:

kombinowałem jakby to zrobić:
1. lusterko półprzepuszczalne na osi przypięte do okularów z możliwością manipulacji (włączenia/wyłączenia). Jednak w razie dzwonu lepiej by było żeby w okolicach oczu nie było przymontowane żadne zbędne szkło
2. lusterko przypięte do lemondki, dość bezpieczne. Problem to przyzwyczaić się do obrazu odbitego w osi, "do góry nogami"
3. suspensor przypięty do motylka założonego na ciało który przy zmianie sylwetki dodatkowo skracałby się lub wydłużał, do ogarnięcia ale dość praco i kosztochłonne, dodatkowo problematyczne w użytkowaniu. Ten sam problem przy otb, wolałbym w trakcie lotu przez kierownice nie mieć szyi odgiętej do tyłu.
4. i wymyśliłem takie coś: ponieważ telefon umiejscowiony jest w polu widzenia przy pozycji lemond należy przymontować do telefonu kamerę endoskopową. Kondom ma odpowiednie otwory żeby wygodnie to zrobić, minus jest taki że można rozwiązania używać tylko jak jest sucho, brak wodoszczelności dla tej opcji. Koszt 44 PLN. Mamy widoczność i nie trzeba wyginać w kółko szyi. Rozwiązanie prądożerne. Głowica przyczepiona do roweru bez wpływu na bezpieczeństwo kierującego. Jak przetestuję to się pochwalę.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Lut 2021, 21:01 »

Bierzesz się za jazdę na lemondce i nawet nie masz odpowiedniego wyposażenia? Ja bez takiego zestawu to się nie ruszam  :P

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 24 Lut 2021, 21:11 »
Ładne  ;)
Pierwsze skojarzenie - Rocketeer.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Lut 2021, 21:16 »
@Wilk: Padłem ;D
@Login: nie idź tą drogą!
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 24 Lut 2021, 23:01 »
@Wilk: Padłem ;D

A ja zacząłem się zastanawiać jak by tu to na lekko zrobić, takie żeby ultra light było.  ;D

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 24 Lut 2021, 23:21 »
Najlżejsze będą balony z wodorem podczepione do szyi.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 24 Lut 2021, 23:48 »
Najlżejsze będą balony z wodorem podczepione do szyi.

Jeszcze jest druga doktryna, równie ważna, to Aero!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 24 Lut 2021, 23:59 »
Lemondka na zjazdy jak najbardziej. Całe Krowiarki na wschód zrobiłem bez dotykania klamek ;) w zasadzie na każdym łagodnym zjeździe staram się maksymalizować czas na przystawce. Koledzy weterani W1200 także twierdzą, że przy odrobinie wprawy na lemondce lepiej kontrolujesz rower na dziurach niż normalnie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 26 Lut 2021, 20:23 »
Czy ktoś próbował "peryskopów"
Ja bym polecał ćwiczenia pleców i karku. Rozciąganie, żeby dało się tę głowę podnieść. I wzmacnianie, żeby długo dało się ją trzymać wysoko.

Marek

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 27 Lut 2021, 08:00 »
Jakie peryskopy, lustra?

Przecież masz smartfona przed oczami, podłączasz do niego kamerkę, i masz podgląd drogi przed sobą ;D

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 27 Lut 2021, 09:26 »
Czy ktoś próbował "peryskopów"
Ja bym polecał ćwiczenia pleców i karku. Rozciąganie, żeby dało się tę głowę podnieść. I wzmacnianie, żeby długo dało się ją trzymać wysoko.

Marek

Ponadto można rozważyć lemondkę, do której można zakupić akcesoryjne adaptery podwyższając. Ultra to nie ITT, dlatego lemondka 4-5 cm wyżej nad kierownicą nie wpłynie negatywnie na osiągi, a na pewno znacznie poprawi komfort jazdy.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum