Można też drugą lemondkę prostopadle
Aby dowiedzieć się więcej o fizycznych przyczynach szyi Shermera, skontaktowałem się z kimś, którego doświadczenie wyścigowe i medyczne dają jej wyjątkowy wgląd; Zwyciężczyni z 2014 roku w kategorii kobiet do lat 50, dr Janice Sheufelt, która określiła swój wkład słowami: „To bardzo marginalna sprawa. To nie jest tak, że są badania na ten temat ”. Przedstawiła taką opinię na temat bolesnej odmiany szyi Shermera: „Mięśnie szyi mogą nadal kurczyć się, ale są tak zaognione i opuchnięte - to właśnie powoduje ból - a mózg nie pozwala ci kontynuować. Kiedy odczuwasz ból, mózg nie pozwala ci skurczyć tych mięśni. To nie jest! To właśnie powoduje ból, a używanie go tylko go pogorszy ”. Jeśli chodzi o niebolesną odmianę, dr Sheufelt powiedział:„ W tym typie nie zgadzam się, że jest to problem z nerwami; mięśnie są po prostu zdecydowanie niezdolne do dalszego kurczenia się. To nie boli. Nerwy wciąż działają - wciąż każą mięśniom reagować - ale mięśnie nie mogą odpowiedzieć. Żaden mięsień nie może kurczyć się w nieskończoność ”.Sheufelt wyjaśniła dalej, że jej zdaniem niewiele można zrobić fizycznie, gdy jeździec ma pełną szyję Shermera, że czas wolny od roweru jest ostatecznym środkiem do wyzdrowienia, a zapobieganie jest najlepszą taktyką. „Widziałam zawodników UltraCyclists używających aerobarów w niskiej pozycji bez wcześniejszego treningu. Jeśli utrzymujesz pozycję, do której twoje ciało nie jest wytrenowane, jeśli nie zmienisz pozycji, jeśli nie będziesz poruszać głową, jeśli masz ciągłe wyprostowanie szyi, te mięśnie nie będą w stanie utrzymać tego stałego obciążenia. W pewnym momencie po prostu się poddadzą ”.
Ja bym polecał ćwiczenia pleców i karku. Rozciąganie, żeby dało się tę głowę podnieść. I wzmacnianie, żeby długo dało się ją trzymać wysoko.Marek