Autor Wątek: Naprawa namiotu  (Przeczytany 20605 razy)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
Odp: Naprawa namiotu
« 30 Mar 2023, 12:03 »
Jakim klejem mogę na nowo przykleić taśmę, ...

A nie lepiej kupić nową taśmę (na metry).
Ja kilka lat temu wymieniłem na nową i bezproblemowo wprasowałem. Trzyma się jak fabryczna. Z przyklejaniem zbyt wiele kombinacji, a szczelność ?

Nie wiem, trudno powiedzieć, nigdy czegoś takiego nie robiłem. To uszczelnienie nie schodzi wszędzie, w dwóch miejscach odeszło zupełnie w niektórych miejscach widać, że coś zaczyna się dziać.  To stary namiot, ostatni raz używany 8 late temu (a nowy był w 2007r)  Latem wyciągnąłem go z pokrowca i na strychu sobie spokojnie wisiał do tego czasu

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 30 Mar 2023, 12:57 »
Jeśli taśma jest w dobrym stanie, spróbuj ją wprasować, możliwe że tylko odeszła, jest z klejem na gorąco.
Ja większość taśmy miałem popękaną, więc wymieniłem.
By przez przypadek nie stopić tropiku, zabezpieczyłem papierem, a samą taśmę prasowałem krawędzią żelazka.
Też robiłem to pierwszy raz i się udało.

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 30 Mar 2023, 16:46 »
Jeśli taśma jest w dobrym stanie, spróbuj ją wprasować, możliwe że tylko odeszła, jest z klejem na gorąco.
Ja większość taśmy miałem popękaną, więc wymieniłem.
By przez przypadek nie stopić tropiku, zabezpieczyłem papierem, a samą taśmę prasowałem krawędzią żelazka.
Też robiłem to pierwszy raz i się udało.
Tak, taśma jest cała, nigdzie nie pozrywana. Spróbuję przyprasować przez cienką szmatkę albo papier do pieczenia, jak nie to ten klej kupię
EDIT
Przyprasowałem i jest "funkiel nówka"  ;D 
Żelazko na 1 / 1,5 kreski przez papier do pieczenia i nie ma śladu, że coś było nie tak, wszystko się ładnie wtopiło.  Nie wiem na ile to trwałe będzie teraz, ale jakby co to faktycznie zerwać stare uszczelnienie a nałożyć nowe to faktycznie banał  :)
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2023, 21:00 Belfer »

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 31 Mar 2023, 05:59 »
Możecie polecić jakąś taśmę do sprawowania na szwy w namiocie? Czeka mnie taka operacja na wiosnę. Po tym jak w zeszłym roku usunąłem starą taśmę i zamiast tego dałem silikonowy uszczelniacz do szwów (Fast Cure Seam) dużo to nie dało i tropik nadal przeciekał. Namiot to MSR Elicie 4.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 31 Mar 2023, 07:38 »
Ja kupiłem pierwszą lepszą taśmę do podklejania szwów na gorąco, do wyboru miałem kolor czarny i "biały".
W sieci, bo w pasmanteriach nie mieli na miejscu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 19 Lip 2023, 20:49 »
Chciałbym wymienić zamki w moim Hillebergu z okazji jego 16-tych urodzin. Czy udało się komuś dokonać takiej naprawy u jakiegoś fachowca i może polecić?

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 26 Lip 2023, 20:04 »
Zapytaj tutaj: serwis@himountain.pl
w zeszłym roku  ogarnęli mi duże rozerwanie namiotu z Arpenaz 5.2 z deka i porządnie obszyli. Wyślij maila odpowiedzą, wycenią

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum