Cytat: Beder w 5 Sty 2021, 11:01W tym roku przymierzam do kinderwyprawki i szukam inspiracji.Gdybyśmy my mieli podróżować z dziećmi, to Polską, poza ledwie kilkoma wyjątkami o których piszesz, nie zawracalibyśmy sobie głowy. "Patriotyzm" vs. nieporównywalny poziom bezpieczeństwa - łatwo wybrać Szy.
W tym roku przymierzam do kinderwyprawki i szukam inspiracji.
Sebastian, a ten Spreewald, są tam miejsca do kąpania? Pod kątem dzieci potrzebuję dużo wody, najlepiej codziennie, one to lubią, to je motywuje.. możliwość pluskania się w morzu czy bajorze:)
zawsze namawiam do przekroczenia granicy na Odrze (lub Nysie), by wszystko zmieniło się diametralnie.
A jak ze spaniem na dziko za zachodnią granicą? Jak ze spontanicznością?Jak dzieci były mały to pare razy byliśmy w Austrii/w Czechach, bardzo mi się wtedy to podobało, ale teraz jak dzieci są wieksze to często rozbijamy się gdzie popadnie, jest ładne jeziorko, to zostajemy na noc nawet po godzinie jazdy. Zresztą na kempingach to się trzeba zachować :-) No i mnie strasznie męczy ta konieczność dojechania gdzieś konkretnego dnia.
Okolice Milicza dość fajne ale szlaki częściowo albo w większości powstały przez pomalowanie znaków na drzewach. I nic więcej. Ten, śladem wąskotorówki prowadzi od do i trzeba kombinować żeby zrobić pętlę. Moja żona jeździ tak sobie i chwilami narzekała na duże ilości piachu, korzeni i w ogóle typowo "terenową" jazdę. Część szlaków prowadzi też normalnymi drogami więc z kierowcami debilami też się spotkaliśmy. Smaczne ryby pozwoliły nam wynagrodzić te niedogodności. Mieliśmy też fajną miejscówkę, którą mogę szczerze polecić. Ale to już na priv żeby nie śmiecić w wątku.No i tak jak Szy - polecam zachodnich sąsiadów.